• Search form

26.07.2017 | 18:42

48 sati budnosti u MMSU

48 sati budnosti u MMSU

Performans “48 sati budnosti”, deo Hartefaktovog multidisciplinarnog projekta WakEUp koji se bavi pitanjem izbeglištva, biće izveden od 28. do 30. jula u Muzeju moderne i savremene umetnosti (MMSU) u Rijeci, nakon izvođenja u Beogradu, Berlinu, Parizu i Sarajevu.

Performans “48 sati budnosti” podrazumeva neprekidno javno čitanje stotina stranica teksta: ličnih ispovesti izbeglica i priča o njihovoj sudbini koje, od antike do danas, pripovedaju o nesreći onih koji su morali da pobegnu, da napuste svoje porodice, domove i gradove.

Hartefakt performansom “48 sati budnosti” poziva publikiu na humanost, solidarnost i nećutanje, na delovanje i budnost.

Početak performansa, kao i otvaranje izložbe fotografija u MMSU biće 28. jula u 19 časova, a autori će pozvati prisutne da se uključe, solidarišu i pokažu humanost.

Projekat WakEUp! nastao je 2015. godine u Beogradu, kada je grupa umetnika prvi put 48 sati neprekidno čitala ispovesti izbeglica i tekstove o izbeglištvu, pozivajući sugrađane na solidarnost. Performans je izveden u tadašnjoj galeriji 12Hub u okviru festivala WakEUp!, a započeli su ga grafički dizajner Mirko Ilić iz Njujorka i dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

Autori koncepta su Andrej Nosov i Srđan Ćešić, a izvođači i koautori programa Janko Dimitrijević, Nevena Negojević i Jelena Graovac.

U okviru pratećeg programa u MMSU, biće prikazana izložba crno-belih fotografija Marka DrobnjakovićaNa putu”, koja beleži svakodnevicu izbeglica sa Bliskog Istoka na putu ka Evropi.

Izložbu “Na putu”, čiji su kustosi Ćešić i Nevena Negojević, prate video radovi “Violončelo” Ćešića i “Solidarnost” Nosova koji se na različite načine bave temom nećutanja i soliidarnosti.

Izvođenje performansa u MMSU biće uživo prenošeno na sajtu actionwakeup.net

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.