• Search form

29.05.2018 | 12:23

3. Dok'n'Ritam - Eklektika je naš stil

3. Dok'n'Ritam - Eklektika je naš stil

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam biće održan od 6. do 10. juna u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu, a pod sloganom “Eklektika je naš stil”, ponudiće stilski raznovrsne dokumentarce u takmičarskim selekcijama i revijalnom delu programa, među kojima je više od deset naslova koji će imati srpsku ili regionalnu, pa i svetsku premijeru.

Treće izdanje Dok’n’Ritam festivala prikazaće filmove u rasponu od priča o panku, beogradskoj rokabili sceni, pop zvezdama, velikim hitovima i njihovim stvaraocima – o kojima se često ne zna mnogo ako nisu i izvođači, pa sve do filmova koji prikazuju veterane kulturološke scene u potpuno drugačijem svetlu – Kornelija Kovača, Pecu Popovića, ili one iz andergraund sveta, poput Miomira Grujića Fleke...

Premijerno će biti prikazan film “Ti možeš” o Petru Lovšinu, osnivaču i frontmenu sastava Pankrti, kao i film “Pope, vrati se” o Momčilu Popadiću, novinaru i autoru velikog broja ex-YU pop-rok hitova (Da mi je biti morski pas, Oprosti mi, pape, Skitnica, Košulja plava...)

Festivalsku premijeru imaće i film “Charlatan Magnifique” koji prikazuje intimni svet velike muzičke zvezde ovih prostora, Roberta Pešuta Magnifica, a premijerno će biti prikazan i film “Pobednici su dosadni” o životu Žikice Simića, rok kritičara i ujedno zatvorskog psihologa, autora legendarnih emisija Tajanstveni voz i Dole na uglu.

Premijeru će imati i film o životu Mladena Vojičića Tife, a iz Španije dolazi priča o Hairu Zavali, članu indi-rok benda Calexico, i njegovom putovanju od Dakara do Cazamanče, prikazana u filmu Palome ZapateCasamance la banda sonora de un viaje”.

U sekciji Work in Progress biće predstavljeni zanimljivi dokumentarci u nastanku – film o Lazi Ristovskom, diskografskoj kući Diskos…

Biće predstavljen i projekat Rok kamp za devojčice, a najavljene su i promocije knjiga “Notabuk: Tvornica glazbe – priče iz DubraveSiniše Škarice, “Antikvarnica snovaŽelimira Altaraca Čička, “Ključ bubnja TamaAmile Sulejmanović, “Idoli i poslednji dan”…

U muzičkom delu programa nastupiće muzičari mlađe generacije, koji već imaju verne pratioce – sastav Moussaka, kao i u regionu već poznata Sana Garić San Ći sa svojim bendom.

Među gostima je najavljen indijski umetnik Pandit Sugato Baduri, jedan od najtraženijih mandolinista u Indiji, čiji ce nastup označiti nastavak jos jedne od odlika Dok'n 'Ritam festivala - egzotike u načinu sviranja.

U revijalnom delu programa, uz posvetu divama na sceni, najavljeni su filmovi o Mariji Kalas, Grejs Džons, Vitni Hjuston

Festival će zatvoriti film o značajnoj kulturološkoj koordinati grada Beograda – Dvorani Doma sindikata, koja je odnedavno ima novo ruho posle rekonstrukcije, a i novi naziv. Film “Svedok jednog vremena”, pored zvaničnih dokumenata, čuva atmosferu te dvorane kroz emotivne priče umetnika koji su se u dugom vremenskom nizu pojavljivali na njenoj sceni.

Na festivalu će biti dodeljene tri nagrade - za najbolje filmove u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, kao i nagrada publike.

Festivalski žiri čine rediteljka Morana Komljenović iz Rijeke, Maja Cvetković iz grupe E-play i filmski kritičar Dejan Dabić, urednik filmskog programa Kulturnog centra Niš i selektor festivala Filmski susreti u Nišu.

Festival Dok'n'Ritam organizuje DKSG, a podršku su dali Banka Societe Generale Srbija (nagrada publike) i Opština Novi Beograd.

Ulaz na celokupan program festivala je besplatan.

Fb strana festivala je facebook.com/doknritamfestival, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf).

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.