• Search form

22.12.2014 | 11:07

25 godina Montažstroja

25 godina Montažstroja

Umetnički kolektiv Montažstroj u Zagrebu proslavlja 25 godina postojanja petodnevnim programom koji će kulminirati 22. decembra skupom “A gde je revolucija, stoko?”, nazvanim prema grafitu anonimnog autora koji je 1995. godine osvanuo na jednom zagrebačkom zidu.

Na nekonvencionalnoj i za dijalog otvorenoj tribini u velikoj dvorani Kulturno informativnog centra (KIC), Montažstroj će okupiti istaknute intelektualce i aktiviste koji će govoriti o potencijalima za revolucionarne promene u društvu.

Najavljeni su profesor književnosti Dean Duda, bivši fudbaler i društveni komentator Ivan Ergić, aktivistkinja i članica BRID-a Marina Ivandić i novinar Tomislav Klauški, te publicista Boris Postnikov kao moderator i domaćin Borut Šeparović – reditelj i osnivač Montažstroja.

Skup je inspirisan grafitom "A GDJE JE REVOLUCIJA, STOKO?" koji je neko jedne noći 1995. godine ispisao na zagrebačkom zidu. "Autor je anoniman. Ne znamo zašto je to napisao. Ne znamo gde je revolucija. Ne znamo može li se ona desiti. Ne znamo jesmo li na nju spremni. Ali razumemo pitanje”, naveo je Montažstroj, koji je premijerno izveo predstavu istog naziva na otvaranju 48. Bitefa u Beogradu, na kojem je dobio specijalnu nagradu, a nedavno je igrana i na 6. Desire festivalu u Subotici.

Montažstroj poziva i građanstvo da dođe na skup u KIC-u, sasluša i uključi se u raspravu.

“Govorimo o revoluciji. Ili barem o društvu u kojem se pitanje revolucije ponovo otvara – makar, još uvek, samo na gradskim zidovima. Čija revolucija, zanima nas. Ko bi trebalo da je vodi? I kuda? Protiv koga – ili čega – revolucija? Gde je tražimo, gde je nikada nećemo naći? Ko je ismejava, ko je inspiriše? Ko je se boji, ko joj se ruga? Ko je stoka, ko misli da nije?”, naveo je Montažstroj u pozivu.

Proslava 25-godišnjice Montažstroja započeta je 18. decembra ekskluzivnom bioskopskom premijerom dokumentarnog filma “Potrošeni, koji je repriziran proteklih dana u Dokukinu KIC uz besplatan ulaz.

S obzirom da ni nakon 25 godina ustrajnog delovanja nemaju svoj prostor za rad, članovi Montažstroja su na pet dana okupirali prostor KIC-a. U svojoj privremenoj kancelariji članovi Montažstroja su razgovarali s kandidatima koji su se prijavili na javni konkurs za posao producenta.

Šeparović je istakao veliko zadovoljstvo prijavljenim kandidatima koji raznovrsnim biografijama i spremnošću na izazove, kako je naveo Montažstroj, sigurno predstavljaju veliki potencijal daljeg delovanja te umetničke grupe.

U okviru proslave jubileja, Montažstroj je organizovao i razgovor o pozorišnom projektu “Crna knjiga” koji će realizovati u 2015. godini.

Predstava će nositi ime svog “literarnog predloška” – zbirke svedočanstava Udruge Franak u kojoj je opisano gotovo stotinu ličnih i porodičnih sudbina razorenih zaduživanjem u švajcarskom franku.

Montažstroj vec 25 godina istrajava na misiji da umetnost mora da preuzme odgovornost za zajednicu u kojoj nastaje.

Povodom jubileja, organizovao je zvanično odbrojavanje 25 dana do proslave 25 godina postojanja, počev od premijerne projekcije muzičkog videa “Komunizam” 29. novembra, na nekadašnji Dan Republike bivše Jugoslavije.

“Ni socijalizam, ni kapitalizam nisu rešenje. Došla su vremena da se mora smisliti potpuno novi civilizacijski sistem, ali tu staje naše razmišljanje”, poručio je Montažstroj tim videom, koji je deo multimedijalnog projekta “A gde je revolucija, stoko?

Montažstroj je prvom umetničkom akcijom, koju je izveo 22. decembra 1989. godine, manifestno proglasio program “teatralizacije nogometne kulture”, čime je udario temelje jedinstvenog kulturnog projekta koji objedinjuje različite umetničke prakse i nove medije na društveno odgovoran način.

Insistirajući na misiji da umetnost mora preuzeti odgovornost za zajednicu u kojoj nastaje, Montažstroj se tokom 25 godina delovanja, kako ističe, profilisao kao specifičan poligon angažovane umetnosti u Hrvatskoj, beskompromisno upirući prstom u probleme zajedničke stvarnosti.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.