• Search form

18.10.2017 | 15:32

23. FAF u duhu slobode

23. FAF u duhu slobode

Festival autorskog filma (FAF) u Beogradu biće održan 23. put od 24. novembra do 2. decembra, a inspirisan je duhom 1967. godine, kao zenita Novog jugoslovenskog filma i trenutka najveće dosegnute slobode, kreativnosti i različitosti u istoriji domaće kinematografije - filmskom godinom koja je bila anticipacija i uvod u buntovničku ’68. u Jugoslaviji i svetu.

Taj duh odražava i plakat 23. FAF-a, čija je autorka Vesna Pešić.

“Duh ’67. vodio nas je i u sastavljanju ovogodišnjeg glavnog programa: ka autorima i delima dovoljno odvažnim da probiju sve zadate granice i klišee, i dovoljno nadahnutim da njihova slika današnjice izdrži probu i u nekom budućem vremenu, u susretu sa nekom drugom publikom”, naveo je umetnički direktor FAF-a Srđan Vučinić.

FAF će u 23. izdanju predstaviti publici raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu. Kao i svake godine do sada, FAF će ugostiti veliki broj renomiranih filmskih stvaralaca koji će, pored učestovanja u programima, održati i nekoliko radionica sa studentima.

Glavna lokacija Festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, a program će biti održan i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopima “Fontana” i “Vlada Divljan”, Domu Kulture Studentski grad, Ustanovi kulture Parobrod i bioskopu Art Kolarčeva zadužbine.

FAF je osnovan 1994. godine sa ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja savremena dela sedme umetnosti. Ostvarenja koja se prikazuju drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara - ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.