• Search form

23.04.2013 | 17:25

2. Bijenale D-0 ARK u Konjicu

2. Bijenale D-0 ARK u Konjicu

Bijenale savremene umetnosti D-0 ARK Underground biće svečano otvoreno 26. aprila u Atomskoj ratnoj komandi u Konjicu, a prema koncepciji turske kustoskinje Bašak Šenove i Branka Franceschija iz Hrvatske, predstavlja radove 35 umetnika iz 19 zemalja, među kojima su i brojni autori s prostora bivše Jugoslavije.

Odabrani umetnici su proteklih desetak dana postavljali radove u bivšem Titovom atomskom bunkeru u kojem su, posle prvog ciklusa projekta D-0 ARK Underground, ostala 82 umetnička dela više od 70 umetnika iz 28 zemalja regiona i sveta.

Na drugom D-0 ARK Underground učestvuju: Adel Abidin (Bagdad/Helsinki), Alban Muja (Priština), Alfredo Pirri (Rim), Almin Zrno (Sarajevo), Apparatus 22 i Studio Basar (Bukurešt), Armin Linke (Berlin), Autopsia (Prag/Novi Sad), Banu Cennetoglu i Yasemin Ozcan (Istanbul), Brian Dailey (Vašington), Carl Michael von Hausswolff (Stokholm), Carlo Crovato (London), Conor McGrady (Buren/Njujork), Cynthia Zaven (Bejrut), Dalibor Martinis (Zagreb), Danica Dakić (Sarajevo/Diseldorf), Daniel Garcia Andujar (Barselona), Dario Šolman (Split /Njujork), Edin Numankadić (Sarajevo), Edo Murtić (Zagreb), Emre Erkal (Ankara), Ibro Hasanović (Brisels/Sarajevo), Igor Bošnjak (Trebinje), Janos Sugar (Budimpešta), Kim Cascone (San Francisko), Laibach (Ljubljana), Luchezar Boyadjiev (Sofija), Miroslaw Balka (Varšava), Nenad Malešević (Banja Luka/Beograd), Nemanja Cvijanović (Rijeka), Paul Devens (Mastriht), Renata Poljak (Zagreb/Split), Saeri Kiritani (Kanazava/Njujork), Simona Dumitriu (Bukurešt), STEALTH.unlimited (Beograd/Roterdam) i Yane Calovski (Skoplje).

Prema navodima Franceschija, reč je o transgeneracijskoj grupi umetnika: svedoka, razmetnih, naslednika epohe hladnoratovske paranoje suočenih sa savremenim izazovima, koji će svojim naporima pomoći da začarano atomsko sklonište izađe na videlo.

“Oni propituju vlast, ono neosporno i neupitno. Oni će tihoj, neumrloj strukturi kostura što tavori u mraku podzemlja dodati meso vizije, svetlosti i zvuka. Oni će odražavati kompleksnosti koje ARK D-0 predstavlja i oni će ga vratiti ljudima koji su ga platili, a za koje nikada nije bio izgrađen”, naveo je Franceschi u kustoskom tekstu “Zamak” povodom 2. Bijenala u Konjicu.

Građen u vreme Hladnog rata, ARK predstavlja, kako je naveo Franceschi, modernu inverziju srednjovekovne emanacije vojne i političke moći.

Zamišljen je i izgrađen za očuvanje političke i vojne elite od opasnosti rata i za njihovo održavanje na vlasti dugo nakon što je stanovništvo - jedini razlog postojanja elite i temelj njene moći - uništeno u nuklearnoj eksploziji. Dobro osvetljen, prozračan, bezbojan i hladan enterijer simetrično odraženog oblika, s bezbrojnim hodnicima, redovima bezličnih vrata koja se otvaraju u sobe i prostorije sa zastarelom, premda nekad vrhunskom tehnologijom, predstavlja vojni funkcionalizam u službi opstanka na najvišem dostižnom nivou. Takođe, odiše paranojom, egoizmom totalitarne vlasti i zloupotrebom javnih sredstava pribavljenih od međunarodnih kreditora kojima su zadužene buduće generacije. Na kraju, složena društvena struktura zbog čije je zaštite od udara dalekometnih projektila izgrađen, raspala se iznutra, a sećanja na njene moćne, voljene i zastrašujuće vođe neizbežno blede. Sam je objekat od preprogramirane sudbine sprovodive detonacijom na pritisak dugmeta, sačuvan zahvaljujući hrabrom triku jednog vojnog dužnosnika.

“Pa iako u konačnici nije uspeo, možemo li o ARK D-0 razmišljati kao o nečemu više od marketinškog alata suvremene turističke pomame? Ima li spasa na putu od generala do turističkih agencija?”, naveo je Franceschi u kustoskoj izjavi.

Bašak Šenova navela je da ARK danas nastavlja da postoji kao jedinstvena fikcija, koja je istovremeno i kolaž industrijalne estetike i predmetnih činjenica poput i dalje upotrebnih mašina i ventilatora kao pozadine za taj istorijski fakt.

“Bunker zamrzava vreme i egzistira u potpunoj izolaciji od ostalog svijeta. Istovremeno, on raskriljuje moguće tenzije, razočaranja, snove, nade i mizerije jedne čitave geografije”, navela je Bašak Šenova koja je za 2. Bijenale u Konjicu osmislila projekat “Vremenska kocka”, čiji je cilj da “otkrije dokaze postojanja prošlih i budućih uspomena problematizovanjem prihvaćenih verzija povesti umetničkim radovima”.

Radovi bazirani na istrazivanju čine okosnicu tog projekta i oblikuju ga kroz svoju proizvodnju. Samim tim “Vremenska kocka” je otvorena prema udesima i koincidencijama kroz jukstapoziciju, intersekciju i povezivanje sa drugim projektima i umetničkim radovima koji su trenutno izloženi u bunkeru u Konjicu.

Dolazak na otvaranje drugog ciklusa Projekta D-0 ARK Underground potvrdili su ministri kulture Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Turske.

Uoči svečanog otvaranja izložbe, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu organizovani su od 23. do 25. aprila razgovori i prezentacije grupe umetnika (Banu Cennetoğlu, Conor McGrady, Cynthia Zaven, Daniel Garcia Andújar, Laibach, Nemanja Cvijanović, Dalibor Martinis, Renata Poljak, Simona Dumitriu, Stealth i Yane Calovski).

U drugom delu pratećeg programa najavljen je okrugli sto o ulozi bijenala kao institucionih modela i odgovornosti kustosa, kao i o obrazovnom učinku bijenala i načinu rada u umetnosti. Okrugli stol ima značajnu i praktičnu ulogu u upoznavanju studenata sa nekim od vrhunskih istoričara umetnosti, kustosa drugih bijenala, mislilaca i umetnika, među kojima su najavljeni Iaroslava Boubnova, Ute Meta Bauer, Nikolaus Hirsch, Pelin Tan i Anton Vidokle, a moderiraće kustosi Bašak Šenova i Branko Franceschi.

S obzirom da se ARK nalazi pod odgovornošću Ministarstva odbrane BiH, za ulazak u taj objekat važi poseban režim.

Posetioci će do 26. septembra moći da razgledaju umetničke radove uz prethodnu najavu Turističkoj zajednici u Konjicu. Posete su moguće ponedeljkom, sredom i petkom, a biće organizovane u tri termina dnevno - u 10, 12 i 14 sati.

Titova Atomska ratna komanda građena je od 50-ih do 70-ih godina 20. veka kao sklonište za rukovodstvo Jugoslovenske narodne armije na čelu sa Josipom Brozom, odnosno za zaštitu 350 odabranih čelnika SFRJ od posledica eventualnog nuklearnog udara.

ARK se nalazi 280 metara ispod zemlje, na površini od 6.584 kvadratnih metara, sa 12 povezanih blokova i više od stotinu prostorija. Izgradnja ARK-a  koštala je 4,6 milijarde dolara.

Iako se nuklearna katastrofa nije dogodila, zemlja koja je sistematski radila na svojoj odbrani u slučaju takvog napada, u međuvremenu se rasparčala u ratovima 90-ih.

Savet Evrope proglasio je projekat D-0 ARK Underground za kulturni događaj Evrope u 2011. Snažnu podršku Bijenale u Konjicu uživa i od UNESCO-a i generalne direktorke te organizacije UN Irine Bokove.

Drugo Bijenale umetnosti u Konjicu održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsedništva Bosne i Hercegovine, a zemlje-partneri su i Turska i Hrvatska.

Prvo Bijenala u Konjicu “Time Machine - No Network!” održano je 2011. godine, a radove su odabrali kustosi Branislav Dimitrijević iz Beograda i Petar Ćuković iz Podgorice.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  05.10.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NEVENKA ARBANAS - RETROSPEKTIVA (4.10.-18.11.2018.)

  http://gkd.hr

Video
04.11.2018 | 09:26

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 5/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

5/5 Kritičarka na delu: Vida Knežević, istoričarka umetnosti