• Search form

10.09.2018 | 19:24

@1918nadSrbijom – Raport sa Solunskog fronta

@1918nadSrbijom – Raport sa Solunskog fronta

Tviter nalog @1918nadSrbijom, sa podnaslovom “Raport sa Solunskog fronta” pokrenut je ovih dana povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, a njegovi tvorci tvrde da tvituju događaje sa Solunskog fronta kao da se dešavaju danas, inspirisani projektom @RealTimeWWII''.

Tviter nalog @RealTimeWWII je jedinstveni projekat “oživljavanja” Drugog svetskog rata koji vodi Alvin Kolinson (Alwyn Collinson) iz Britanskog muzeja u Londonu, u okviru kojeg se svakodnevno putem desetina tvitova prenose slike, dokumenti i priče vezane za taj istorijski događaj, u kontekstu iz kojeg se može zaključiti da se događaji upravo sada odvijaju. U prethodnih šest godina projekat je kroz prvu iteraciju prošao svaki dan trajanja Drugog svetskog rata i privukao više od pola miliona pratilaca na Tviteru, a trenutno je u toku njegova druga iteracija.

Da li će srpska verzija, vezana za Prvi svetski rat, koja očigledno prati samo njegove završne dane - na stogodišnjicu njihovog odigravanja, doživeti bar deo tog uspeha, ostaje da se vidi.

Materijali koji se postavljaju putem naloga @1918nadSrbijom zasnovani su na pretraživoj digitalnoj biblioteci Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” u Beogradu istorijskenovine.unilib.rs, pa su u tom smislu autentični, proverljivi i interesantni za ljubitelje istorije i sve one koji žele da na stogodišnjicu velikih događaja koji su prelomno uticali na sudbinu srpskog naroda, zavire dublje u njihovu pozadinu i sagledaju u krupnijem planu svakodnevnu dinamiku kojom su se odvijali.

Među poslednjim tvitovima je vest o svojevrsnoj opštoj mobilizaciji u poljskim, češkim i jugoslovenskim pokrajinama u Austriji, te o novom napadu britanske avijacije na fabriku hemijskih proizvoda u Manhajmu, ali i o dobrotvornim prilozima za jugoslovensku siročad u Vodenu, kao i o kursu francuskog jezika u Solunu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.