• Search form

03.12.2017 | 23:23

15. Human Rights Film Festival

15. Human Rights Film Festival

Human Rights Film Festival u Zagrebu i Rijeci predstavlja u 15. izdanju oko 40 angažovanih, autorskih nezavisnih dokumentarnih i igranih filmova iz celog sveta, među kojima su i premijere nekih od najzanimljivijih i najzapaženijih ovogodišnjih naslova koji ukazuju na relevantna društvena pitanja i probleme.

Festivalski program, koji će biti održan od 4. do 10. decembra u Zagrebu, počinje u bioskopu Europa čileanskim kandidatom za Oskara “Jedna čudesna žena” (Una mujer fantastica) Sebastiana Lelioa, trilerom u čijem je fokusu trasnrodna žena, a koji je na ovogodišnjem Berlinalu osvojio Srebrnog medveda za najbolji scenario i nagradu Tedi za film koji na najbolji promoviše LGBT tematiku. Pored nominacije za Zlatnog medvjeda na istom festivalu.

Reč je o saosećajnom portretu snažne, kompleksne, iskrene trasnrodne žene čije tugovanje za izgubljenim ljubavnikom na svakom koraku prekidaju i ometaju institucionalne i individualne predrasude - reditelj je, kako ističu organizatori, kreirao snažno filmsko svedočenje o svakodnevnim preprekama sa kojima se suočavaju transrodne osobe.

Jedna čudesna žena

Među gostima 15. HRFF-a, koji se u Zagrebu održava u bioskopu Europa i Multimedijalnom centru Studentskog centra, reditelj i producentkinja filma “S mladine strane”, Antonio Augugliaro i Gina Bruno. Reč je o dokumentarcu sa elementima fikcije, u čijem je fokusu grupa Palestinaca i Sirijaca koja, bežeći od rata u Siriji, stiže u Europu. Kako bi dovršili svoje putovanje u Švedsku, uz pomoć palestinskog pesnika i italijanskog novinara, lažiraju venčanje. Tako na četverodnevnom putovanju dugom 3.000 kilometara prelaze pola Europe uz prisećanje na pogibeljno putovanje do Lampeduse, na rat i poginule prijatelje. Film je u Veneciji osvojio nagradu FEDIC za režiju, nagradu Mreže za ljudska prava, te nagradu Sorriso Diverso, a prikazan je i na Hot Docs Festivalu.

Gost 15. HRFF-a biće i švedski autor Patrik Hermansson koji će predstaviti dokumentarac “Moja godina u Kekistanu”. Hermansson je kao student iz Londona proveo 13 meseci inflitrirajući se u sam vrh tzv. “alt-right” pokreta kao Erik, razočarani Šveđanin koji je došao u London inspirisan bregzitom, bežeći od liberalne pristranosti švedskih univerziteta. “Alt-right” pokret dobio je na vidljivosti nakon izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, a naročito nakon događaja u Šarlotsvilu, ali to je i dalje nepoznata, česta i podcenjena snaga čiji je jedan od slogana “Moramo osigurati egzistenciju naših ljudi i budućnost za belu decu”. Patrik je javno, ali i tajno, snimao osobe koji žele da deportuju Jevreje i pripadnike islamske zajednice, koji pričaju o ubijanju “levih” protivnika, te se nalazio s osobama koje se hvale direktnim vezama s Trampovom administracijom. Provodio je vreme na “alt-right” privatnim okupljanjima i razgovarao u privatnoj atmosferi sa prominentnim osobama tog desničarskog pokreta.

Na HRFF-u će svetsku premijeru imati dva hrvatska filma – eksperimentalni dokumentarac “Vremenske bombeGorana Sergeja Pristaša/BADco. i kratkometražni dokumentarac “Dobri domaćiniAndreja Korovljeva.

Vremenske bombe

Najavljen je i Robert Tomić Zuber čiji je film “Život od milion dolara” imao premijeru proteklog leta na Pulskom filmskom festivalu, a na HRFF-u će biti prikazan u saradnji sa zakladom Solidarna u sklopu programa Pristup zdravlju – pravo ili milost? Zuberov film prati slučaj velike humanitarne akcije u koju se uključila cela Hrvatska radi prikupljanja novca za lečenje malene Nore Šitum da bi se tim novcem potom koristila udruga Hrabro dijete iz Nove Gradiške.

HRFF donosi i izuzetno bogat prateći program koji uključuje niz diskusija u organizaciji više ljudsko-pravaških organizacija. Između ostalog, najavljena je međunarodna konferencija o tzv. neliberalnim demokratijama u Evropi s tridesetak izlagača, među kojima su i Žarko Puhovski, Vesna Pusić i Jadranka Kosor, zatim tribine o politizaciji obrazovanja i obrazovanju kao javnoj politici, te o verskom aktivizmu u Hrvatskoj danas, kao i o migrantskim organizacijama i njihovim iskustvima u državama članicama EU (Nemačka, Švedska i Hrvatska). Najavljen je i forum o konceptu i praksama otpora nasilju.

Kao i prethodnih godina, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Hrvatske tradicionalno će 10. decembra obeležiti Međunarodni dan ljudskih prava sa fokusom na dve izuzetno aktuelne teme: suzbijanje govora mržnje na internetu i integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo.

Novina HRFF-a je program nazvan Sjedinjene Države Levanta koji će, u saradnji s Booksom i njenom Revijom malih književnosti, biti održan u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru.

Naslov Sjedinjene Države Levanta sugeriše da živimo u doba krize u kojoj su politike najmoćnijih država postale jednako tako promašene i besmislene kao što su to višedecenijska zbivanja na Bliskom Istoku. Tako je, na primer, politika SAD pod predsednikom Donaldom Trumpom jednako rušilačka i pogubna kao fenomen tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

City of Ghosts

U sklopu tog programa, 13. Booksina Revija malih književnosti prvi put će u Hrvatskoj predstaviti savremenu bliskoistočnu književnost na arapskom jeziku. Prema selekciji Zeine G. Halabi, profesorke arapske književnosti i kulture na Američkom univerzitetu u Bejrutu, biće predstavljeno šestoro književnika iz Sirije, Libana, Jordana i Palestine, a biće objavljena i antologiju savremenih autora iz zemalja Levanta “Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju”.

U okviru programa Sjedinjene Države Levanta, HRFF će prikazati sedam filmova, od kojih dva donose priče iz Levanta: “City of Ghosts” je američki dokumentarac nagrađivanog reditelja Matthewa Heinemana (Zemlja kartela) koji prati delovanje grupe sirijskih medijskih aktivista koji su se udružili nakon okupacije ISIS-a 2014. “Nowhere to hide” je norveško-švedski dokumentarac u režiji Zaradashta Ahmeda, koji je osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac na amsterdamskom IDFA 2016. godine. Film prati medicinskog brata u bolnici u centralnom Iraku, u području nazvanom “trougao smrti”, koji je tamo radio u periodu od kada je američka vojska napustila zemlju (2011) do dolaska ISIS-a 2014.

Ostalih pet naslova bave se i na različite načine i teme istražuju političke fenomene, stanje i poziciju američkog društva danas. U dokumentarcu “Did You Wonder Who Fired the Gun?” autor Travis Wilkerson putuje u Alabamu kako bi istražio priču o svom pradedi rasisti koji je ubio Afroamerikanca. “The Reagan Show” je dokumentarac u režiji autora Sierre Pettengill i Pacha Veleza, koji uključuje isključivo arhivske snimke vesti i materijal iz Bele kuće, sa ciljem da zabeleži mandat predsednika-glumca Ronalda Regana. “En el Septimo Dia” povratak je legendarnog indi redatelja Jima McKaya nakon 13 godina, a donosi priču o meksičkim radnicima u Njujorku i stalnom sukobu između nade u ostvarenje “američkog sna” i teške radničke svakodnevice. McKay, kao dugogodišnji Bruklinac, priču donosi “iznutra”, sa snažnim osećanjem za detalje i iskrenom empatijom. “Beach Rats” je američki igrani film Elize Hittman, nagrađene za režiju na Sandensu, u čijem je središtu tinejdžer koji provodi dane eksperimentišući drogama i komunicirajući sa starijim muškarcima preko interneta, a sve sa ciljem da pobegne iz svog doma u Brooklynu.

The Florida Project” je novi film višestruko nagrađivanog reditelja Seana Bakera o šestogodišnjoj devojčici koja odrasta s buntovnom majkom u motelu na periferiji Orlanda u Floridi, obojenom u boje obližnjeg zabavnog parka “Disney World”. Reč je o zapaženom i šarmantnom ostvarenju koje progovara o američkim nižim slojevima, s fokusom na detinjstvo i odrastanje.

The Florida Project

Program Sjedinjene Države Levanta čine i predavanja, tribine i projekcije, među kojima su i dva predavanja Fawwaza Traboulsija, vanrednog profesora istorije i političkih nauka sa Libansko-američkog univerziteta u Bejrutu.

HRFF realizovan je u saradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija i državnih institucija, kao i kulturnih i diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj.

Organizatori posebno ističu višegodišnju saradnju sa Uredom Evropskog parlamenta u Hrvatskoj vezanu za nagradu Saharov za slobodu misli, koju svake godine dodeljuje Evropski parlament, a i ove godine odvijaće se u obliku Akademije Saharov.

Osim u Zagrebu, 15. HRFF biće održan i u Art-kinu Croatia u Rijeci.

HRFF je pokrenut 2002. godine u cilju promovisanja kulture ljudskih prava, a organizuju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture “URK”.

Ulaz na sve projekcije i prateće događaje je besplatan.

Festivalski sajt je humanrightsfestival.org, a program se nalazi u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.