• Search form

03.12.2017 | 23:23

15. Human Rights Film Festival

15. Human Rights Film Festival

Human Rights Film Festival u Zagrebu i Rijeci predstavlja u 15. izdanju oko 40 angažovanih, autorskih nezavisnih dokumentarnih i igranih filmova iz celog sveta, među kojima su i premijere nekih od najzanimljivijih i najzapaženijih ovogodišnjih naslova koji ukazuju na relevantna društvena pitanja i probleme.

Festivalski program, koji će biti održan od 4. do 10. decembra u Zagrebu, počinje u bioskopu Europa čileanskim kandidatom za Oskara “Jedna čudesna žena” (Una mujer fantastica) Sebastiana Lelioa, trilerom u čijem je fokusu trasnrodna žena, a koji je na ovogodišnjem Berlinalu osvojio Srebrnog medveda za najbolji scenario i nagradu Tedi za film koji na najbolji promoviše LGBT tematiku. Pored nominacije za Zlatnog medvjeda na istom festivalu.

Reč je o saosećajnom portretu snažne, kompleksne, iskrene trasnrodne žene čije tugovanje za izgubljenim ljubavnikom na svakom koraku prekidaju i ometaju institucionalne i individualne predrasude - reditelj je, kako ističu organizatori, kreirao snažno filmsko svedočenje o svakodnevnim preprekama sa kojima se suočavaju transrodne osobe.

Jedna čudesna žena

Među gostima 15. HRFF-a, koji se u Zagrebu održava u bioskopu Europa i Multimedijalnom centru Studentskog centra, reditelj i producentkinja filma “S mladine strane”, Antonio Augugliaro i Gina Bruno. Reč je o dokumentarcu sa elementima fikcije, u čijem je fokusu grupa Palestinaca i Sirijaca koja, bežeći od rata u Siriji, stiže u Europu. Kako bi dovršili svoje putovanje u Švedsku, uz pomoć palestinskog pesnika i italijanskog novinara, lažiraju venčanje. Tako na četverodnevnom putovanju dugom 3.000 kilometara prelaze pola Europe uz prisećanje na pogibeljno putovanje do Lampeduse, na rat i poginule prijatelje. Film je u Veneciji osvojio nagradu FEDIC za režiju, nagradu Mreže za ljudska prava, te nagradu Sorriso Diverso, a prikazan je i na Hot Docs Festivalu.

Gost 15. HRFF-a biće i švedski autor Patrik Hermansson koji će predstaviti dokumentarac “Moja godina u Kekistanu”. Hermansson je kao student iz Londona proveo 13 meseci inflitrirajući se u sam vrh tzv. “alt-right” pokreta kao Erik, razočarani Šveđanin koji je došao u London inspirisan bregzitom, bežeći od liberalne pristranosti švedskih univerziteta. “Alt-right” pokret dobio je na vidljivosti nakon izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, a naročito nakon događaja u Šarlotsvilu, ali to je i dalje nepoznata, česta i podcenjena snaga čiji je jedan od slogana “Moramo osigurati egzistenciju naših ljudi i budućnost za belu decu”. Patrik je javno, ali i tajno, snimao osobe koji žele da deportuju Jevreje i pripadnike islamske zajednice, koji pričaju o ubijanju “levih” protivnika, te se nalazio s osobama koje se hvale direktnim vezama s Trampovom administracijom. Provodio je vreme na “alt-right” privatnim okupljanjima i razgovarao u privatnoj atmosferi sa prominentnim osobama tog desničarskog pokreta.

Na HRFF-u će svetsku premijeru imati dva hrvatska filma – eksperimentalni dokumentarac “Vremenske bombeGorana Sergeja Pristaša/BADco. i kratkometražni dokumentarac “Dobri domaćiniAndreja Korovljeva.

Vremenske bombe

Najavljen je i Robert Tomić Zuber čiji je film “Život od milion dolara” imao premijeru proteklog leta na Pulskom filmskom festivalu, a na HRFF-u će biti prikazan u saradnji sa zakladom Solidarna u sklopu programa Pristup zdravlju – pravo ili milost? Zuberov film prati slučaj velike humanitarne akcije u koju se uključila cela Hrvatska radi prikupljanja novca za lečenje malene Nore Šitum da bi se tim novcem potom koristila udruga Hrabro dijete iz Nove Gradiške.

HRFF donosi i izuzetno bogat prateći program koji uključuje niz diskusija u organizaciji više ljudsko-pravaških organizacija. Između ostalog, najavljena je međunarodna konferencija o tzv. neliberalnim demokratijama u Evropi s tridesetak izlagača, među kojima su i Žarko Puhovski, Vesna Pusić i Jadranka Kosor, zatim tribine o politizaciji obrazovanja i obrazovanju kao javnoj politici, te o verskom aktivizmu u Hrvatskoj danas, kao i o migrantskim organizacijama i njihovim iskustvima u državama članicama EU (Nemačka, Švedska i Hrvatska). Najavljen je i forum o konceptu i praksama otpora nasilju.

Kao i prethodnih godina, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Hrvatske tradicionalno će 10. decembra obeležiti Međunarodni dan ljudskih prava sa fokusom na dve izuzetno aktuelne teme: suzbijanje govora mržnje na internetu i integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo.

Novina HRFF-a je program nazvan Sjedinjene Države Levanta koji će, u saradnji s Booksom i njenom Revijom malih književnosti, biti održan u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru.

Naslov Sjedinjene Države Levanta sugeriše da živimo u doba krize u kojoj su politike najmoćnijih država postale jednako tako promašene i besmislene kao što su to višedecenijska zbivanja na Bliskom Istoku. Tako je, na primer, politika SAD pod predsednikom Donaldom Trumpom jednako rušilačka i pogubna kao fenomen tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

City of Ghosts

U sklopu tog programa, 13. Booksina Revija malih književnosti prvi put će u Hrvatskoj predstaviti savremenu bliskoistočnu književnost na arapskom jeziku. Prema selekciji Zeine G. Halabi, profesorke arapske književnosti i kulture na Američkom univerzitetu u Bejrutu, biće predstavljeno šestoro književnika iz Sirije, Libana, Jordana i Palestine, a biće objavljena i antologiju savremenih autora iz zemalja Levanta “Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju”.

U okviru programa Sjedinjene Države Levanta, HRFF će prikazati sedam filmova, od kojih dva donose priče iz Levanta: “City of Ghosts” je američki dokumentarac nagrađivanog reditelja Matthewa Heinemana (Zemlja kartela) koji prati delovanje grupe sirijskih medijskih aktivista koji su se udružili nakon okupacije ISIS-a 2014. “Nowhere to hide” je norveško-švedski dokumentarac u režiji Zaradashta Ahmeda, koji je osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac na amsterdamskom IDFA 2016. godine. Film prati medicinskog brata u bolnici u centralnom Iraku, u području nazvanom “trougao smrti”, koji je tamo radio u periodu od kada je američka vojska napustila zemlju (2011) do dolaska ISIS-a 2014.

Ostalih pet naslova bave se i na različite načine i teme istražuju političke fenomene, stanje i poziciju američkog društva danas. U dokumentarcu “Did You Wonder Who Fired the Gun?” autor Travis Wilkerson putuje u Alabamu kako bi istražio priču o svom pradedi rasisti koji je ubio Afroamerikanca. “The Reagan Show” je dokumentarac u režiji autora Sierre Pettengill i Pacha Veleza, koji uključuje isključivo arhivske snimke vesti i materijal iz Bele kuće, sa ciljem da zabeleži mandat predsednika-glumca Ronalda Regana. “En el Septimo Dia” povratak je legendarnog indi redatelja Jima McKaya nakon 13 godina, a donosi priču o meksičkim radnicima u Njujorku i stalnom sukobu između nade u ostvarenje “američkog sna” i teške radničke svakodnevice. McKay, kao dugogodišnji Bruklinac, priču donosi “iznutra”, sa snažnim osećanjem za detalje i iskrenom empatijom. “Beach Rats” je američki igrani film Elize Hittman, nagrađene za režiju na Sandensu, u čijem je središtu tinejdžer koji provodi dane eksperimentišući drogama i komunicirajući sa starijim muškarcima preko interneta, a sve sa ciljem da pobegne iz svog doma u Brooklynu.

The Florida Project” je novi film višestruko nagrađivanog reditelja Seana Bakera o šestogodišnjoj devojčici koja odrasta s buntovnom majkom u motelu na periferiji Orlanda u Floridi, obojenom u boje obližnjeg zabavnog parka “Disney World”. Reč je o zapaženom i šarmantnom ostvarenju koje progovara o američkim nižim slojevima, s fokusom na detinjstvo i odrastanje.

The Florida Project

Program Sjedinjene Države Levanta čine i predavanja, tribine i projekcije, među kojima su i dva predavanja Fawwaza Traboulsija, vanrednog profesora istorije i političkih nauka sa Libansko-američkog univerziteta u Bejrutu.

HRFF realizovan je u saradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija i državnih institucija, kao i kulturnih i diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj.

Organizatori posebno ističu višegodišnju saradnju sa Uredom Evropskog parlamenta u Hrvatskoj vezanu za nagradu Saharov za slobodu misli, koju svake godine dodeljuje Evropski parlament, a i ove godine odvijaće se u obliku Akademije Saharov.

Osim u Zagrebu, 15. HRFF biće održan i u Art-kinu Croatia u Rijeci.

HRFF je pokrenut 2002. godine u cilju promovisanja kulture ljudskih prava, a organizuju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture “URK”.

Ulaz na sve projekcije i prateće događaje je besplatan.

Festivalski sajt je humanrightsfestival.org, a program se nalazi u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

  27.04.2018 | 10:00

  Park Stara Trešnjevka, Zagreb

  RENA RÄDLE I VLADAN JEREMIĆ: TREŠNJEVAČKI MOTIVI - instalacija u javnom prostoru (pet objekata s grafikama) (26.4.-16.7.2018.)

  http://raedle-jeremic.net

  http://www.blok.hr

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.