• Search form

21.11.2014 | 13:12

14/18: Pisma sa Balkana

14/18: Pisma sa Balkana

Predstava “14/18: Pisma sa Balkana”, koja se bavi ukrštenim korzikanskih vojnika na Istočnom frontu i srpskih ranjenika i izbeglica na Korziki u Prvom svetskom ratu, gostuje ovih dana u Srbiji i Makedoniji.

Autor projekta i režiser je Fransis Aiki, a izvodi ga njegov Teatar Point d'Ajačio.

Projekat je proizašao iz brojnih razmena iskustava i dugogodišnjeg rada na Balkanu koji je iniciralo udruženje Per a Pace.

Nakon izvođenja u Kulturnom centru Rex u Beogradu, i prethodno u Šapcu i Novom Sadu, gostovaće i 24. novembra u Nišu, te 26. novembra u Skoplju i dva dana kasnije u Bitolju, uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, odnosno Makedoniji.

Vise od 300.000 francuskih vojnika Istočnog fronta borilo se u Srbiji i Makedoniji, a 70.000 njih nikada se nije vratilo u domovinu. Među njima su mnogi mladi Korzikanci koji su naročito stradali u bici kod Monastira (današnjeg Bitolja). Istovremeno, više od 5.000 ranjenih i odbeglih Srba prihvaćeno je na Korziki. Neki od njih su tamo započeli novi život.

Predstava je zasnovana na pismima pronađenim u ličnim i porodičnim arhivama pristiglim sa Korzike, iz Srbije i Makedonije, kao i iz zvaničnih prepiski pronađenih u odeljenjima Arhiva južne Korzike. Te lične tragedije i neverovatni putevi svedoci su konačnih poremećaja koji su proistekli iz Prvog svetskog rata.

Pisma vladaju scenom, ona su pravi junaci tog tragičnog čina, jedini su prostor ljudskosti, tada još moguće “ljudske nežnosti”, majčinske, dečje, osvojene ili obećane ljubavi. Uz muzičke, vizuelne interpunkcije, predstava sadrži i nekoliko pesama iz vremena Prvog svetskog rata - korzikanskih, francuskih, srpskih, kao u kabareu.

Nocioci predstave su tri francuska i jedan srpski glumac, a podržali su je regija Korzike, grada Ajača, Misija za obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata u Francuskoj i Francuski institut u Srbiji i Makedoniji.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav