• Search form

04.04.2018 | 16:18

13. BINA – od communis do komunikacija

13. BINA – od communis do komunikacija

Beogradska internacionalna nedelje arhitekture (BINA), čije će 13. izdanje biti održano od 10. do 31. maja, tematski je posvećena komunikaciji u arhitekturi, komuniciranju arhitekturom i širenju i razmeni ideja o prostorima grada i njihovom korišćenju.

Temom “Od communis do komunikacija” (communis - zajedničko, zajednica, deljenje, a communicare - učiniti nešto zajedničkim), 13. BINA ističe ulogu arhitekte u zastupanju javnog interesa, povezanost društvene uloge i komunikacija u arhitekturi, kao i u procesima participacije sa građanima, kao najvažnijim elementima razvoja arhitekture u budućnosti gradova.

Među brojnim programima kojima promoviše stalno preoblikovanje životnog prostora, najavljene su izložbe, predavanja, arhitektonske radionice za decu i studente, popularne šetnje kroz arhitekturu Beograda, komunikacija sa istaknutim domaćim, evropskim i svetskim stručnjacima u oblasti arhitekture, građevinarstva i urbanizma, predstavljanje savremenih materijala i tehnologija, kao i iskoraci u druge medije i predstavljanje arhitekture posredstvom muzike kroz BINA Docomomo koncerte.

U kontekstu promovisanja 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa, BINA je postavila centralnu temu kroz inovativni i interaktivni program.

Studijska izložba arhitekte Ivana Antića u galeriji Radio-televizije Srbije, autora Dijane Milašinović Marić i Igora Marića, prateći program poput dokumentarnog filma koji je realizovao RTS, stručna vođenja kroz Antićeva dela i tribine posvećene afirmaciji i popularizaciji arhitekture kroz medije, razgovor o njenom mestu u društvu i politici i poziciji žene u modernoj srpskoj arhitekturi, poput Ivanke Raspopović, način su da se predstave neka od najznačajnijih dela stvaralaštva srpske arhitekture 20. veka, saopštili su organizatori.

U galeriji RTS-a biće otvorena i izložba “Stanovanje – Housing 2017”, urednika prof. dr Aleksandra Kekovića, čija je tema stanovanje u postsocijalističkim zemljama Evrope. Poslednjih godina je u svetu, ali i u Srbiji, izgrađeno mnogo izuzetnih, inovativnih, neobičnih, inspirativnih i energetski efikasnih stambenih objekata, a deo te stambene baštine biće moguće videti među izloženim radovima te postavke.

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda biće postavljena izložba “Lisabon nastupa”, na kojoj će biti predstavljena aktuelna arhitektonska scena portugalske prestonice u organizaciji Trijenala arhitekture iz Lisabona . Taj drevni grad, poznat po specifičnoj arhitekturi, bio je scena kontinuiranog ideološkog, društvenog, ekonomskog i duhovnog razvoja. Izložba svedoči da je grad više od pasivne pozornice, scenografije - da je akter. U ambijentima predstavljenim na izložbi pulsira život.

U okviru programa 13. BINA, odvijaju se i dva višegodišnja projekta podržana kroz program Kreativna Evropa, a biće realizovana kroz radionice, male urbane interevencije u prigradskom naselju Ledine, u nameri da doprinesu poboljšanju uslova života u tom naselju. To su: Budućnost arhitekture (Future Architecture Platform) kroz radionicu internacionalnog karaktera i interisciplinarnog pristupa  - Bus Stop Facelift. Kroz praksu i uz mentore, ostvariće se razmena iskustava kroz zajedničko kreativno promišljanje rešavanja prostornih problema sa realizacijom u toku programa BINA 2018.

Gradovi deljenja (Shared Cities Creative Momentum - SCCM je evropska kulturna platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova. Posle uspešno realizovanog prvog projekta u okviru te platforme na BINA 2017. godine (Vračar - Urbano čvorište 1), na 13. BINA biće realizovana radionica “Ledine - Urbano čvorište 2”, u saradnji sa NVO Škogled i Osnovnom školom “Vlada Obradović Kameni”. Tokom razgovora i akcijama sa učenicima, zaposlenima u školi i lokalnom zajednicom, započetim 2017.  godine, došlo se do zaključka da školsko dvorište ne služi samo za školske, već i za vanškolske aktivnosti, pa se njegova funkcija proširuje u prostor za obavljanje aktivnosti iz domena kulture i slobodnog vremena. Vođeni tom idejom, učesnici projekta promišljaju mogućnost urbane, prostorne intervencije koja će doprineti poboljšanju uslova boravka školaraca, ali i stanovnika celog naselja.

Tokom trajanja BINA, biće predstavljen preliminarni dizajn koji će se kroz dijalog stanovnika i stručnjaka unaprediti, kako bi se finalno rešenje završilo, teren pripremio za izgradnju i dizajn realizovao do početka sledeće školske godine.

U okviru Bina paviljona, postavljenog u dvorište Grafičkog odseka Fakulteta likovnih umetnosti, izgrađenog na BINA 2014, kao rezultat internacionalnog projekta posvećenog održivoj gradnji drvetom i drvenoj arhitekturi, biće predstavljena izložba radova mladih arhitekata i timova, koji kroz aktuelne radove daju uvid u možda manje vidljiv, ali važan segment domaće scene. Cilj te izložbe je da promoviše prostor i format kao platformu za umrežavanje i razmenu mišljenja  posvećenih  istraživanju i kreaciji u izgrađenom okruženju.

Tradicionalne tematske BINA šetnje osmišljene su kao netipične turističke šetnje u okviru kojih se građani prevashodno upoznaju sa arhitekturom, spomenicima i baštinom Beograda, ali istovremeno upoznaju i neke skrivenije gradske priče uz pomoć stručnih vodiča (arhitekata i istoričara umetnosti), pasioniranih poznavalaca grada. Ove godine planirna su i dva izleta koja Beograđanima otkrivaju arhitekturu Zrenjanina i značajna dela arhitekte Ivana Antića u Srbiji, sa remek delom Muzeja u Šumaricama (Kragujevac). Arhitektura Zrenjanina biće predstavljena u galeriji Kolektiv kroz izložbu “Grad u arhitekturi, arhitektura u gradu 18/17 - Bečkerek, Petrovgrad, Zrenjanin” autorki Vesne Karavide i Jelke Đorđević.

Izložbe 13. BINA, posle predstavljanja u Beogradu, putuju u druge gradove Srbije i regiona: Niš, Novi Sad, Vranje, Valjevo, Zrenjanin...

BINU organizuju Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda, a pokrovitelji su: Sekretarijat za kulturu Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Inženjerska komora Srbije i Kreativna Evropa.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.