• Search form

04.08.2018 | 14:07

12. DORF uoči 5. SuperUha

12. DORF uoči 5. SuperUha

Jubilarni, peti SuperUho festival u Primoštenu predstavlja od 6. do 8. avgusta 17 hrvatskih i stranih bendova, među kojima su ponovo okupljena britanska četvorka Ride, projekat Pick A Piper multiinstrumentaliste Breda Vebera (Brad Weber), te američki sastav Pallbearer i američko-engleski Algiers, koji je početkom godine privukao veliku pažnju gostovanjem u regionu. Uvod u SuperUho i ove godine pružiće 12. Festival dokumentarnog rok filma DORF iz Vinkovaca, koji počinje 4. avgusta hrvatskom premijerom filma o kultnoj fank megazvezdi Beti DejvisBetty – Kažu da sam drukčija” (2017) autora Fila Koksa (Phil Cox) iz Velike Britanije.

Prve večeri 12. DORF prikazuje i nagrađivani film “Bunch of kunst” (2017) Kristine Franc (Christina Franz), koja je na turneji nekoliko godina pratila izvrsni britanski dvojac Sleaford Mods, te slovenački dokumentarac “Električni snovi”, u režiji Dušana Moraveca, dvostrukog laureata nagrade DORF-a, koji je posvećen Mihi Kralju, pioniru elektronske muzike ne samo u Sloveniji. Nazivan jugoslovenskim Žan-Mišel Žarom, Miha Kralj je svojim albumima i sviranjem od kraja 70-ih otvorio put brojnim muzičarima. Njegova muzika i danas zvuči sveže i zanimljivo, a u filmu je uz impresivne arhivske snimke portretisana vizija tog istrajnog i talentovanog autora.

Film o Mihi Kralju je među šest dokumentaraca iz Hrvatske, Slovenije i Srbije u regionalnoj konkurenciji 12. DORF-a.

Nakon Pankrta i Buldožera, još jedni dvostruki dobitnici DORF-a dolaze sa trećim filmom iz serijala o najvažnijim albumima slovenačke muzike (Muzika je umetnost trenutka). “LP film Laibach”, čiju režiju potpisuje Igor Zupe, prati prvi album grupe Laibach, objavljen 1985. godine bez naslova, samo sa crnim krstom na naslovnoj strani.

U regionalnoj selekciji su i filmovi “Glasnije od oružja” reditelja Miroslava Sikavice o saundtreku ratnih 90-ih i ulozi muzike u Domovinskom ratu. Takođe, tu je i film “Veja” autora Nevena Mihaela Dianeževića u produkciji HRT-a o multiinstrumentalisti i etnomuzikologu Goranu Farkašu iz Pazina, te film “Pope, vrati se” autora Tonija Volarića – o legendarnom splitskom pesniku i novinaru Momčilu Popadiću.

Milan Nikodijević iz Srbije, koji drugi put učestvuje na DORF-u, predstavlja “Zarobljeno vreme” o novinaru i zaljubljeniku u rok muziku Petru Peci Popoviću, koji u filmu putuje od Vardara do Triglava i susreće se s prijateljima i kolegama u pokušaju da pronađu odgovore na pitanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti rokenrola.

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučiće rediteljka i urednica filmskih programa Varja Močnik, autorka prošlogodišnjeg pobedničkog filma (predsednica žirija), multimedijalni umetnik Siniša Labrović i muzičar, autor i voditelj Boris Hrepić Hrepa.

Posebna priznanja DORF-a, čiji će završni deo biti održan od 23. do 25. avgusta u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, posvećena su osobama iz sveta književnosti - nagradu za životno delo DORF dodeljuje Voji Šindoliću, prevodiocu, pesniku i novinaru, koji je upoznao čitalaštvo sa delima brojnih važnih američkih autora. Posebno priznanje za doprinos andergraundu DORF je dodelio koprivničkom Šarenom dućanu.

Za unikatne nagrade laureatima i ove godine zadužen je mladi splitski vajar i strip autor Miro Župa, a autor vizuala 12. DORF-a je nagrađivani mladi dizajner Martin Peranović iz Otoka.

DORF je i ove godine uvod u SuperUho festival na Iskon plaži na kojoj će, uz Ride, Pick A Piper, Pallbearer i Algiers, nastupiti i Turbonegro, !!!, Trail Of Dead, No Age, Earthless, Blue Hawaii, Šumski, Nlv, Crvi, Porto Morto, Them Moose Rush, Tyger Lamb i Harvo Jay.

Festivalski kamp otvara se već 4. avgusta, a gosti će imati priliku da popiju besplatnu jutarnju kafu, grickaju kokice ili se zagreju za koncerte besplatnom rakijom uoči pocetka svirke.

Na Iskon plaži za posetioce su pripremljene ležaljke i zakloni, moći će da isprobaju popularni stand up paddling, te da učestvuju u popodnevnim satima u muzičkom kvizu Earodrom.

I ove godine kao pojačanje najavljena je Fotosekcija KSET-a. Osim što će klikati po festivalu pravim fotoaparatima, za posetioce su pripremili i radionicu analogne fotografije na kojoj će pokazati kako napraviti foto-aparat od kutije šibica. Najdraže trenutke festivala posetioci će moći da zabeleže i na filmu, ali i da nauče kako da ga samostalno razviju u tamnoj komori.

SuperUho nastavlja saradnju sa kompanijom Iskon, koja je generalni sponzor svih dosadašnjih izdanja tog festivala, a obećava niz zanimljivih pratećih sadržaja, pogodnosti i poklona za posetioce. Osim Iskona, veliku podršku SuperUhu pružili su i glavni pokrovitelji Opština Primošten i lokalna Turistička zajednica.

DORF se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, u partnerstvu sa Žednim uhom i Gradskim muzejem Vinkovci.

Ulaznice za SuperUho ujedno su i ulaz na sve programe u sklopu DORF-a, a koštaju 290 kuna, odnosno 150 kuna dnevne - koliko su i ulaznice za kamp.

Festivalski sajt je superuho.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.