• Search form

12.04.2018 | 21:17

11 godina Crne kuće

11 godina Crne kuće

Omladinski centar CK13 u Novom Sadu, alternativni i edukativni prostor namenjen podsticanju i razvoju društvenog angažmana i političkog aktivizma mladih, proslavlja 13. aprila 11 godina postojanja muzičkim programom i zvaničnim otvaranjem galerijskog prostora.

Program proslave počinje otvaranjem letnje bašte, te izložbe “Volumen” u Galeriji CK13, a potom sledi Zajednička veganska večera kolektiva Otvorena kuhinja, te modna revija “Petak 13” i nastupi ad hoc CK13 benda Jugoton, zrenjaninskog ska sastava Neke face i novosadskog pank benda Proleće.

Omladinski centar CK13 zasnovan je na principima samoorganizovanja i samoodrživosti, a prostor koriste i druge organizacije koje dele slične vrednosti.

“S obzirom da živimo u vremenu u kom dominira snažna individualizacija i konzumerizam, a javne kuturne i omladinske politike se usmeravaju ka podršci kreativnim industrijama, preduzetništvu i spektakularnim događajima, uzurpirajući pritom potencijalna mesta za izgradnju novih autonomnih prostora, sve su nam potrebniji nekomercijalni prostori društvenosti i otvorene strukture koje će ne samo omogućiti, već i podsticati kolektivna iskustva i zajednički rad”, saopštio je CK13.

Nedavno je počela da radi i galerija CK13, otvorena postavkom dela Io SivertsenBefore I Fall Asleep”, a zamišljena je kao izložbeni prostor otvoren za nove ili nedominantne umetničke i kustoske prakse. Programska orijentacija Galerije CK13 proizilazi iz specifične uloge koju taj prostor zauzima u široj organizaciji CK13. Radi se o prostoru za noćenje tj. rezidencijalni boravak gostujućih domaćih i inostranih umetnika, izvođača, predavača, aktivista… Pretvaranjem u galerijski prostor, a pritom  zadržavajući povremenu rezidencijalnu funkciju, prostor postaje u pravom smislu galerija – u smislu “prolaza” (lat. galeria), i postaje savremeno-umetnička i konceptualna – upravo kao mesto intimizacije i ispitivanja estetskih i konceptualnih aspekata savremene umetnosti i uslova njenog stvaranja (pitanja prostora za život, prostora za noćenje, prostora za rad, prostora za izlaganje, prostora za mišljenje).

Izložba “Volumen” povodom rođendana CK13 sadrži plakate raznih programa održanih u tom kulturnom centru u proteklih 11 godina. Plakat se ne predstavlja kao forma javne inskripcije i informacije, već kao “volumen” prostora kulture.

U Crnoj kući već nekoliko godina funkcioniše Besplatna radnja, u kojoj je novac bezvredan i koja se ne zasniva na profitu, već na poklanjanju, razmeni i deljenju. Nastala je kao odgovor na sveprisutnu hiperprodukciju i predstavlja alternativni ekonomski princip, sa ciljem da stare stvari ne završe u nekom kontejneru, već u nečijem ormanu, polici, sobi. Od prošlog leta u dvorištu Crne kuće instaliran je i Ormarić razmene koji funkcioniše po istom principu. U prethodnim godinama, makar jednom mesečno u CK13 organizovani su Žur buvljaci, benefit bazari i CK-nd hand prodaja, a za rođendan se sprema horor modna revija, u kojoj mogu da učestvuju svi posetioci. Jedini uslov je da odeća bude iz Besplatne radnje ili Ormarića razmene.

Već osmu godinu u Crnoj kući kolektiv Otvorene kuhinje svake srede organizuje zajedničke veganske večere. Otvorena kuhinja je samoorganizovana, samoodrživa, aktivistička i veganska kuhinja koja funkcioniše kao kolektiv unutar Omladinskog centra CK13, zahvaljujući volonterskom angažmanu i donacijama. Priprema se veganska hrana, jer proizvodnja i upotreba životinjskih proizvoda kao što su meso, mleko i jaja podrazumeva porobljavanje, prisilno razmnožavanje, mučenje i egzekuciju životinja, eksploataciju prirode i zagađenje životne sredine.

Ulaz na rođendanski program CK13 je na bazi dobrovoljnih donacija, kojima publika podržava rad i razvoj programa Crne kuće.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.