• Search form

16.01.2014 | 23:25

1000051. rođendan umetnosti

1000051. rođendan umetnosti

Umetnici širom sveta proslavljaju 17. januara 1000051. rođendan umetnosti - specijalnim programima koji se emituju preko programa mreže radio stanica okupljenih oko Evropske radiodifuzne unije (EBU) i Ars akustika grupe. I ove godine u proslavi rođendana umetnosti preko EBU mreže učestvuju i radio stanice u zemljama u regionu jugoistočne Evrope.

Tako Radio Beograd učestvuje uživo iz Studija 6 delom Vladana RadovanovićaGlasovi u prostoru”, a prenos će biti na talasima Trećeg programa.

Hrvatski radio doprinosi proslavi rođendana umetnosti prenosom predstave “Planet 8Mirele Ivičević iz Muzičkog salona Studentskog centra u Zagrebu. Slovenački radio učestvuje programom kompozitora Uroša Rojka i Alda Kumara.

Slušaoci radio stanica u mreži EBU moće će da čuju od 20 časova do ponoći po lokalnom vremenu i 20-minutne priloge iz Helsinkija, Berlina, Bratislave, Talina, Bukurešta, Praga, Brisela, Ženeve, Stokholma, Pariza, Moskve, Dablina, Lisabona, Antverpena…

Rođendan umetnosti slavi se na dan kada je francuski fluksus umetnik Rober Filju (Robert Filliou) proglasio 1963. da je umetnost rođena pre milion godina, kada je neko bacio suv sunđer u kofu vode.

Filju je deset godina kasnije proslavio milion i deseti rođendan umetnosti u Neue Galerie u Ahenu i predložio zvanično obeležavanje tog praznika.

U znak sećanja na njegov koncept “Večne mreže” (La Fête permanente), pojedini umetnici su posle njegove smrti 1987. godine počeli da proslavljaju rođendan umetnosti mejl artom, porukama preko faksa ili niskobudžetnim TV snimcima, a događaj je vremenom počeo da dobija globalni karakter, posebno od sredine 90-ih, kada je masovnije počeo da se koristi i internet.

Ars Akustika grupa pri Evroradiju i ove godine organizuje četvorosatni direktni prenos (od 20 do 24 sata) u kojem učestvuju pre svega evropske, ali i radio stanice sa drugih kontinenata. Prenos se realizuje putem satelitskih kanala List i Hajdn.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav