• Search form

06.11.2010 | 15:12

Internet dvoboj o Eksterovoj

Američka istoričarka umetnosti Patricija Rejling (Patricia Railing), specijalizovana za rusku avangardu, izazvala je ovih dana francuskog kolegu Andreja Nakova na svojevrstan dvoboj povodom spora o originalnosti likovnog nasleđa ruske avangardne slikarke Aleksandre Ekster.

Rejlingova je na svom sajtu optužila Nakova da se bez ikakvog pokrića samoproglasio za specijalistu i vrhunskog autoriteta koji jedino može da proceni da li su neki radovi Aleksandre Ekster originali ili falsifikati.

Internet dvoboj o Eksterovoj

Američka istoričarka umetnosti Patricija Rejling (Patricia Railing), specijalizovana za rusku avangardu, izazvala je ovih dana francuskog kolegu Andreja Nakova na svojevrstan dvoboj povodom spora o originalnosti likovnog nasleđa ruske avangardne slikarke Aleksandre Ekster.

Rejlingova je na svom sajtu optužila Nakova da se bez ikakvog pokrića samoproglasio za specijalistu i vrhunskog autoriteta koji jedino može da proceni da li su neki radovi Aleksandre Ekster originali ili falsifikati.

Nakov je u martu 2009. godine proglasio veliki broj dotad neizlaganih slika Eksterove za falsifikate. Slike su predstavljene na izložbi u Château Musée u Turu, koja je sadržala 190 radova, a zatvorena je na osnovu sudske odluke koju je inicirao Nakov u svojstvu pravnog naslednika i eksperta za nasleđe Eksterove.

Apelacioni sud u Orleanu potom je ukinuo tu presudu, na zahtev šest vlasnika eskponata izloženih u Turu, među kojima je bio i Žan Šovlen, kustos te izložbe. Apelacioni sud utvrdio je da Nakov nije pravni naslednik Eksterove i da ne može da istupa u ulozi arbitra pri utvrđivanju eventualnih falsifikata njenih radova.

Nakov i Šoven su 70-ih zajedno organizovali izložbu radova Eksterove iz kolekcije Simona Lisima kome je umetnica zaveštala slike iz svog pariskog ateljea. Nakov je kasnije na sebe preuzeo pravo da posle Lisimove smrti raspolaže nasleđem Eksterove.

Iako je Apelacioni sud zaključio da Nakov nema moralno pravo na nasleđe Aleksandre Ekster, on je nastavio da piše aukcijskim kućama, galerijama i muzejima, zahtevajući povlačenje njenih radova iz javnosti.

Pritom je, prema navodima Rejlingove, priznao da je video te radove samo kao reprodukcije u katalozima i na internetu, a ne i lično na izložbi.

Rejlingova je stoga pozvala Nakova da reše spor sučeljavanjem na internetu tako što će se jednom mesečno na svojim sajtovima sporiti o likovnom opusu rusko-francuske avangardne slikarke.

Prvu rundu zakazala je za 1. decembar.

Prema njenim rečima, prvi tekst Nakova o Eksterovoj bio je za katalog 1972. godine povodom izložbe njenih radova u pariskoj Galeriji Jean Ćauvelin. Od tada se njegovo pisanje o Eksterovoj može svesti samo na određeni broj različitih deklaracija na njegovom sajtu.

S druge strane, Rejlingova je navela da detaljno proučava slikarstvo Eksterove protekle dve godine, te da je toj umetnici posvetila i tri poglavlja knjige koju će uskoro objaviti “Colour into Light - Towards Non-Objective Creation and Suprematism”.

“Trenutno, znači, može se reći da smo gospodin Nakov i ja na istim pozicijama - sudeći prema objavljenim radovima, nijedno od nas ne može da tvrdi da je specijalista za opsu Aleksandre Ekster”, navela je Rejlingova, pozivajući Nakova da “naoštri pero” i svakog prvog u mesecu napiše po jedan tekst o Eksterovoj.

Oboje će pisati na temu po sopstvenom izboru, a objavljivanje tih članaka trajaeće dok ne bude utvrđena istina ili proglašen pobednik. Ipak, 1. maja, posle seštomesečnog internet dvoboja, biće proanalizirana situacija i utvrđeno kako ići dalje.

Tekstovi moraju biti argumentovani i demonstrirati visok nivo profesionalizma koji podrazumeva pozivi istoričara umetnosti, odnosno moraju biti zasnovani na akademskim izvorima i poznavanju kreativne karijere Aleksandre Ekster. Takođe, moraju biti nepristrasni i fer, a svaki može imati između hiljadu i 4.000 reči.

Rejlingova je najavila i da će uskoro objaviti sajt posvećen Aleksandri Ekster, a njegovi čitaoci će ocenjivati njene i tekstove Nakova na skali od jedan do deset, na osnovu standarda istraživanja, argumentacije i načina prezentacije.

Cilj tog takmičenja dvoje istoričara umetnosti je, kako je istakla, nastavak istraživanja umetnosti Aleksandre Ekster.
“Ovo je akademska debata koja treba da proširi naše znanje o toj vrlo kreativnoj umetnici čiji radovi trpe već decenijama bilo zbog političkih režima, rata ili emigracije”, poručila je Rejlingova.

I drugi stručnjaci izrazili su sumnju u tvrdnju Nakova da 90 odsto eksponata na izložbi Eksterove čine falsifikati.

Nakov je objavio veliki broj teorijskih rasprava, monografija i kataloga posvećenih ruskoj avangardi, futuristima, dadaistima, apstraktnim i savremenim evropskim slikarima. Posle ogleda o Maljeviču, posvetio se istraživanjima likovnog opusa tog ruskog slikarskog genija i 2002 . objavio monografiju o njemu koja se sastoji iz četiri dela, od kojih je “Kazimir Maljevič, apsolutni slikar” posebno štampan u Parizu 2007. i preveden na engleski. U novembru 2007. godine Nakov je dobio prestižnu nagradu Akademije lepih umentosti, a tekstovi su mu prevođeni na više jezika.

Sajt Rejlingove je www.patriciarailingwrites.net, a Nakova
www.andrei-nakov.org

B. Rakočević / SEEcult.org

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

biblioteka matice srpske, digitalizacja
Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom