• Search form

08.05.2009 | 14:45

Zabrana Parade ponosa u Moskvi

Moskovske vlasti još jednom su odbile da dozvole održavanje Parade ponosa u ruskoj prestonici 16. maja, za vreme finala “Pesme Evrovizije”, poručivši da će svako neodobreno okupljanje biti sankcionisano, ali i aktivisti su najavili da neće odustati.

Zabrana Parade ponosa u Moskvi

Moskovske vlasti još jednom su odbile da dozvole održavanje Parade ponosa u ruskoj prestonici 16. maja, za vreme finala “Pesme Evrovizije”, poručivši da će svako neodobreno okupljanje biti sankcionisano, ali i aktivisti su najavili da neće odustati.

“Moskovska vlada poručuje da nikada nije, niti će biti gej parade u Moskvi”, saopštio je portparol gradskih vlasti Sergej Coi, preneli su ruski mediji, navodeći i njegovu ocenu da takvi događaji “ne samo da podrivaju moralne osnove društva, već provociraju nerede i prete životima i bezbednosti Moskovljana i gostima ruske prestonice”.

Prema njegovim rečima, Parada ponosa bila bi pre svega pretnja samim njenim učesnicima, zbog čega je “apsolutno neprihvatljiva”.

Gradske vlasti Moskve saopštile su i da to nije samo njihov stav, već i predstavnika svih verskih zajednica, a pre svega Ruske pravoslavne crkve, ali i omladinskih i organizacija veterana, te multikulturnih društava, koja su se oštro suprotstavila ideji organizovanja Parade ponosa.

Vođa pokreta Gej Rusija Nikolaj Aleksejev najavio je na sajtu
www.gayrussia.ru da će okupljanja biti u svakom slučaju.

Aleksejev je ranije najavio nekoliko javnih događaja za 16. maj, iako su moskovske vlasti i prethodne tri godine odbile da dozvole Paradu ponosa, uz obrazloženje da bi to ugrozilo prava i svakodnevni život građana.

Prema navodima Aleksejeva, pravo okupljanja pripadnika LGBT zajednice, kao i svih drugih građana, garantovano je Ustavom i nikakvi zvaničnici, uključujući gradonačelnika Moskve, nemaju pravo da ga krše.

Organizatori moskovske Parade ponosa pozvali su i učesnike “Evrosonga” da ih podrže, računajući na brojnu LGBT publiku tog evropskog takmičenja.

Početkom juna prošle godine održano je manje okuopljanje pripadnika LGBT u centru Moskve, a iako je privuklo svega nekoliko stotina ljudi, uključujući mnogobrojne novinare, mskovska policija privela je petnaestak aktivista.

Ruski aktivisti za prava LGBT osoba žalili su se i Evropskom sudu za ljudska prava već pet puta, povodom zabrana održavanja parada ponosa u maju 2006. i 2007. godine, kao i u tri navrata 2007.

Gradonačelnik Moskve Juri Lužkov nazvao je takva okupljanja “satanističkim”.

Rusija je dekriminalizovala homoseksualizam 1993. godine, dve godine nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali je javno predstavljanje parova istog pola veoma retko, a njihova okupljanja uglavnom su u andergraund klubovima, mada nema ni posebnog dela grada koji im je naklonjeniji.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću