• Search form

20.07.2015 | 17:17

Komunikacija bez interneta

Komunikacija bez interneta

Novi film Stevana Filipovića “Pored mene”, savremena priča o mladima u tranzicionom društvu u digitalnoj eri, prva je svetska premijera u istoriji Pulskog filmskog festivala, a publika će videti tu dramu 20. jula u Areni.

Novi film mladog reditelja iz Srbije, poznatog po “Šejtanovom ratniku” i “Šišanju”, jedna je od dve svetske premijere, koje izdvajaju 62. PFF od ostalih izdanja, a deo je Međunarodnog programa i novouvedene takmičarske selekcije “Susedi i prijatelji”.

Prema sinopsisu, gimnazijska profesorka Olja, koju igra Hristina Popović, predaje istoriju, puna je entuzijazma i zainteresovana za alternativne metode edukacije. Živi u braku sa slikarom Uglješom (Dragan Mićanović), čija je poslednja izložba izazvala burne reakcije u javnosti. Grupa huligana upravo tu izložbu vidi kao povod da je napadne. Snimak napada kače na internet, a Olja narednog dana otkriva da je to uradio neko od njenih učenika. Oduzima im mobilne telefone, zapreti odlaskom u policiju ako sami ne prijave krivce i u afektu odlučuje da ih zaključa u školskoj zgradi dok to ne urade. U školi, igrom slučaja, nema ni interneta. U želji da zajedno reše problem, ali i iz nemogućnosti da napuste školsku zgradu, učenici počinju da komuniciraju. Tokom jedne noći, o sebi i svojim drugovima iz razreda, saznaće više nego svih prethodnih godina i više nego što su ikada očekivali. Ta noć će zauvek promeniti njihove živote, stavove i razmišljanja...

Film “Pored mene”, u produkciji Hypnopolisa, Centra E8 i Akademije umetnosti iz Beograda, nastao je prema scenariju Filipovića i Minje Bogavac, a uz Hristinu Popović i Mićanovića igraju i Mirjana Karanović, Slaven Došlo, Nikola Glišić, Milica Majkić, Gorica Regodić, Darki Ivić, Jelena Puzić, Andrej Pipović, Matea Milosavljević

Direktor fotografije je Maja Radošević, a kostimografkinja je Ivana Stanković.

Pulski filmski festival predstavlja od 18. do 25. jula gotovo 130 filmova, podeljenih u 12 programskih celina, uz više od 20 stručnih događaja za filmske profesionalce, radionice, izložbe i muzičke nastupe.

Svetsku premijeru na 62. PFF-u, osim filma “Pored mene”, ima i film  “Streetkids United II: The Girls from Rio”, u režiji Mari Kler (Marie Clare).

Festivalski sajt je pulafilmfestival.hr, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav