• Search form

05.09.2014 | 12:37

B_ture kroz drugačiji Beograd

B_ture kroz drugačiji Beograd

Beograd će od 26. do 28. septembra biti partnerski grad berlinskog festivala B_Tour, koji specifičnim turama promoviše i istovremeno preispituje specifičnosti grada i lokalne umetničke scene, istražujuci politiku javnog prostora, psihogeografiju, ture kao umetničke strategije, kao i gentrifikaciju i društvenu odgovornost građana.

U kreiranju beogradskog izdanja B_Tour festivala na više lokacija učestvovaće domaći i strani gosti, a zvanično otvaranje najavljeno je za 26. septembar u Pop-up prostoru Kulturnog centra Beograda.

Beogradski B_Tour uvršten je i u prateći program 48. Bitefa, a zainteresovani će imati priliku da upoznaju drugačiji Beograd kroz autorske umetničke ture Milene Putnik (Privremeni vidikovci), Nele Milić (Obrnuta kartografija - mapa sećanja Vračara), Miloša Tomića (Nepoznati ljubavnik: Ljubavna tura Donjeg Dorćola), Nine Todorović i Predraga Terzića (Kafa Dobra Red Dugačak), Dragana Strunjaša (B-B), Tačke komunikacije (Zvučna mapa Dorćola), Geta gerile (Audiowalk: Savamala), kao i ture umetničkih kolektiva i autora koji dolaze iz Nemačke, Velike Britanije, Rusije i sa Filipina.

U saradnji sa 55. Oktobarskim salonom, najavljena je još jedna specifična tura kroz samu postavku izložbe, kao neka vrsta hidden track-a B_Toura.

     B_Tour u Berlinu

Pored gradskih tura, B_Tour će imati i prateće događaje: jednonedeljni artist in residence istraživački program podržan od Ustanove kulture Parobrod za tri međunarodna umetnika, zatim jednodnevnu radionicu u saradnji sa Centrom za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (SCEN) i Departmanom za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku dizajn inkubatora Nova iskra iz Beograda, kao i završni panel u Kulturnom centru Rex na temu politike javnog prostora grada, gde će biti reči o društvenoj odgovornosti i pitanjima dostupnosti i participativnosti grada.

Beogradsko satelit izdanje B_Tour festivala nastalo je saradnjom organizacije 80|10 iz Beograda, koja se bavi projektima u oblasti kulture-izvođačkih i vizuelnih umetnosti, muzike i dizajna i B_Tour organizacije iz Berlina, koja se bavi vođenim turama-kao-umetničkim-strategijama, ali je i platforma za organizacije, umetnike i građane radi kreiranja mreže, saradnje i razmene ideja o gradovima u kojima živimo. Takav okvir može da obezbedi plodno tlo za povezivanje publike i umetnika, ali i za pokretanje diskusija o urbanim sredinama u umetničkom svetu kao i van njega. Izabrane ture trebalo bi da provociraju stanovnike gradova da postanu aktivni učesnici u stvaranju prostora u kojima žive.

B_Tour omogućava interakciju vodiča, publike i prostora. To nije spektakl, niti obuhvata konvencionalne turističke “alternativne gradske ture”, već teži suptilnom pristupu prema svom kruženju. Ta suptilnost i predusretljivost rezultat je lične veze vodiča sa prostorom (njegovog umetničkog istraživanja, obrazovanja, lokaliteta, interesovanja i sl.). B_Tour podstiče tako umetničko istraživanje u urbanim javnim prostorima primenom novih medijskih alata (tekstualne poruke, aplikacije, smart telefoni), suptilnih performativnih intervencija ili arhitektonskih i društvenih diskursa.

Beogradsko izdanje B_Tour festivala organizovano je uz podršku KCB-a, Rexa, Parobroda, Nove iskre, Katedre za scenski dizajn na FTN-u u Novom Sadu, kao i Gete instituta i programa Urbani inkubator, te Udruženja Distrikt 6 i svih umetnika.

Detalji i način na koji će građani moći da se prijave za ture u ograničenom broju biće naknadno objavljeni.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav