• Search form

23.06.2014 | 21:50

Kustosiranje o UKP

Kustosiranje o UKP

Edukativni i istraživački program Kustosiranje završava sezonu razgovorom o projektu “Umetnik kao publika” Bobe Mirjane Stojadinović 25. juna u izložbenom prostoru u Kraljevića Marka 8 u Beogradu.

Projekat “Umetnik kao publika” je javni forum u okviru kojeg publika, na osnovu materijala koji umetnik priprema unapred i uz pomoć moderatora, iznosi i međusobno preispituje mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti. Diskusije daju mogućnost da se “razmišlja naglas”, da se te misli suprotstave bez pretenzija da postoji samo jedan pravi odgovor, odnosno jedinstveno viđenje umetnosti.

Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje o umetnosti, o svakodnevici, o tome na šta nas inspiriše umetnosti i tome šta se menja posle susreta sa radovima.

Prema navodima autorke projekta Bobe Mirjane Stojadinović, koja je i sama uspešna umetnica, razmena umetnika i njegove publike, između profesionalaca i onih koji su zainteresovani za nematerijalne ljudske delatnosti, postaje sve važnija u javnom životu pod pritiskom amaterizacije umetničkih praksi i marginalizacije kulture uopšte.

Razgovorom o projektu UKP završava se aktuelna sezona Kustosiranja - edukativnog i istraživačkog programa namenjeng prvenstveno studentima završnih godina i postdiplomcima umetničkih fakulteta (istorija umetnosti, akademije likovnih i primenjenih umetnosti, arhitektura, dramske umetnosti itd), ali i profesionalcima iz oblasti umetnosti i kulture (kustosi, umetnici, menadžeri i preduzetnici u kulturi).

Autori projekta Kustosiranje su kustosi- istoričari umetnosti Andrej Bereta i Srđan Tunić.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav