• Search form

04.05.2014 | 18:04

Otvoren 7. Subversive

Otvoren 7. Subversive

Dokumentarcem “Prezaduženi” Andree Segrea o rebetiku, helenskom bluzu, koji govari o grčkoj krizi iz muzičke perspektive, 3. maja u bioskopu “Europa” u Zagrebu počeo je sedmi Subversive festival, posvećen ove godine temi “Moć i sloboda u doba kontrole”.

Uprkos lošem vremenu, publika je, kako su saopštili organizatori, popunila bioskopsku dvoranu, a obratili su joj se predstavnik Ministarstva kulture Vladimir Stojsavljević, koji je primetio da se Festival otvara na Dan slobode medija, te mladi nemački reditelj Maks Linc (Max Linz), čiji je film “Ne želim se umjetnički uzdizati" na programu 4. maja u bioskopu “Europa”.

Osim filmskog programa, koji nudi četrdesetak naslova do 10. maja, sedmi Subversive festival obuhvata do 17. maja i konferencijski i forumski deo, te Sajam angažovane književnosti, Školu savremene humanistike i koncert Rašida Tahe (Rachid Taha), harizmatičnog francuskog pevača i aktiviste alžirskog porekla.

Direktor Subversive festivala Nikola Devčić zahvalio je na otvaranju starom timu i predstavio novi, u kojem nema više Srećka Horvata, jednog od osnivača tog festivala.

Filmski program obuhvata naslove iz igrane i dokumentarne konkurencije, retrospektive Trinh T. Minh-ha, te programske celine Queer momenti, Hommage i Priča o filmu: Odiseja.

Filmovi su u rasponu od „Voljeti, piti, pjevatiAlana Renea (Alain Resnais) do koktoovskih erotskih igara (Susreti poslije ponoći), koji pokazuju da su glumački transferi Erika Kantone (Eric Cantona) sumanutiji od fudbalskih. Biće tu i otmica, onih neozbiljnih (Otmica Michela Houellebecqa) i vrlo ozbiljnih (Sangue). Organizatori su najavili i „Wetlands“ (David Wnendt), snimljen prema istoimenom erotskom romanu (Charlotte Roche) koji se 2013. u Lokarnu pretvorio u ultimativni skandal. Tu je i otkriće berlinskog Foruma, „Forma“ rediteljke Ajumi Sakamoto (Ayumi), te jedan atipični muzički osvrt na grčku krizu (Indebito).

Najboljim igranim i dokumentarnim filmovima biće dodeljena nagrada Wild Dreamer, uz nagrade za najbolji film po oceni publike i za životno delo.

Među više od stotinu predavača konferencijskog dela Subversive festivala najavljeni su i marksista i profesor sociologije na Kembridžu Joran Terborn (Göran Therborn), rediteljka, muzičarka, feministička i postkolonijalna teoretičarka Trinh T. Minh-ha, teoretičar kulture i komunikacija i začetnik projekta Nationwide Dejvid Morli (David Morley), zatim Ketrin Malabu (Catherine Malabou), čija je teorija presek neuronauke, psihoanalize, političke filozofije i feminizma, profesor Univerziteta u Londonu i autor knjige “Prekarijat, nova opasna klasaGaj Standing (Guy), slovenački sociolog, teoretičar književnosti, prevodilac i politički aktivista Josip Rastko Močnik, koji je sa Slavojem Žižekom i Mladenom Dolarom začetnik psihoanalitičke škole u Ljubljani, te Fransoa Lauarel (François Laruelle), “najvažniji evropski nepoznati filozof današnjice”, Evgenia Čirikova i mnogi drugi.

Cena ulaznice za predavanja na konferenciji je 30 kuna, a za filmske projekcije 20, odnosno 10 kuna, dok je ulaz na sve ostale programe besplatan.

Festivalski sajt je www.subversivefestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

*U PRILOGU: Intervju Rašida Tahe za Subversive 

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav