• Search form

14.07.2017 | 20:42

Dega u Galeriji SANU

Dega u Galeriji SANU

Narodni muzej u Beogradu predstavlja od 15. jula u Galeriji SANU izložbu “Edgar Dega. Trenuci posmatranja” koju čini 29 radova na papiru tog francuskog umetnika (1834-1917) koji je, zahvalјujući stalnom i aktivnom pristupu okruženju, otvorio svojim modernim senzibilitetom još u 19. veku niz pitanja različitih fenomena društva modernog doba, kao što su spektakularizacija, konzumerizam, kriminal ili rodno pitanje.

Uz radove na papiru, pre svega crteže i monotipije, izložba obuhvata i 21 fotografiju u formi moderne štampe, pružajući mogućnost za celovitiji uvid u Degaov jedinstveni umetnički senzibilitet i upoznavanje dela urbane kulture Pariza druge polovine 19. veka, naveo je Narodni muzej.

S obzirom na to da su linija i linearno izražavanje za Degaa bili od suštinskog značaja, eksponati izložbe iz Narodnog muzeja upućuju posmatrača neposredno u središte umetnikove izražajnosti.

Nastanak, istorijat i put umetničkih dela Degaa iz Narodnog muzeja govori o burnim, često i tragičnim istorijskim zbivanjima, ali pre svega o kulturnoj klimi koja je obeležila Evropu kao i naše društvo. To upućuje na odgovornost, pre svega prema ličnostima koje su svojom posvećenošću i otvorenošću, kao i izvrsnim poznavanjem i osećajem za prave vrednosti, stvarale privatne kolekcije koje se danas čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu. Centralno mesto u tom smislu pripada kolekciji Eriha Šlomovića, mladog Beograđanina tragično postradalog u Drugom svetskom ratu, iz koje potiče najveći broj Degaovih dela koja čine izložbu u Galeriji SANU.

Ženski akt, ugljen i pastel, 1896.

Kroz postavku izložbe “Edgar Dega. Trenuci posmatranja”, čija je autorka dr Dragana Kovačić, uz koautorke monografskog kataloga dr Milanku Todić i Jelenu Dergenc, mogu se pratiti dramatični procesi modernizacije Pariza, ali i Beograda, kada se brzina i kretanje izdvajaju, čineći da čitave predstave i odnos prema okruženju postanu krajnje nestabilni. Umesto stabilnosti i trajnog doživlјaja, iskustvo živlјenja u modernom vremenu biva svedeno na trenutak, naveo je povodom izložbe Narodni muzej, koji bi trebalo da bude ponovo otvoren za publiku 2018. godine, posle rekonstrukcije.

Čovek u mekom šeširu, pastel, oko 1880.

Dega je, kako podseća Narodni muzej, bio oličenje opšte radoznalosti koja je preplavila moderni zapadni svet 19. veka, kao posledica aktiviranja i dinamizovanja društva. To svekoliko kretanje i brzina koja se intenzivirala za posledicu je imalo da percepcija i doživlјaj okruženja postanu krajnje nestabilni. Umesto stabilnosti i trajnog doživlјaja, iskustvo živlјenja u aktuelnom vremenu svodilo se na trenutak. Dega je kroz posmatranje iskusio trenutak koji je bio potvrda njegovog celovitog doživlјaja i razumevanja sveta koji ga je okružavao.

U crtežima na izložbi, a posebno u ostvarenjima nastalim u osmoj deceniji 19. veka, posetioci će moći da prepoznaju uticaj naučnog realizma. Dega je proniclјivošću i kritičkom oštrinom posmatrao društvo kroz koje se kretao, istovremeno eksperimentišući u različitim tehnikama. U nešto poznijim radovima koji se čuvaju u Narodnom muzeju, Dega je ograničio izbor motiva predstavlјajući ih u jednostavnim enterijerskim prizorima. Produbio je istraživanja u pastelu naglašavajući vrednosti zvonkog i blistavog kolorita, što ga je približilo simbolistima, da bi zatim pojednostavio način rada, usmeravajući se prema sintetizmu i linearizmu. U poslednjoj deceniji 19. veka, koju hronološki pokriva postavka, osnažen sećanjem na romantičarske uzore iz mladosti, Dega je dao primat kolorističkoj koncepciji, a ekspresivnost poteza i mrlјa približila ga je apstrakciji.

Jahač, ugljen, oko 1885-1890.

Stotinu godina posle Degaove smrti, značenje njegovog dela se ne potvrđuje samo u odnosu na njegovo vlastito vreme, nego i retrospektivno, iz savremenog iskustva i saznanja, istakao je Narodni muzej.

Tri balerine u plavom, oko 1900.

Prateći program izložbe obuhvata predavanja i stručna vođenja.

Za 20. jul u 18 časova najavljeno je predavanje “Prizori iz modernog života: Degaov pogled” dr Dragane Kovačić iz Narodnog muzeja, a 27. jula dr Ivana Medić iz Muzikološkog instituta SANU govoriće na temu “Dega i muzika”. Za 10. avgust najavljeno je predavanje “Dega između klasičnog i modernogJelene Dergenciz Narodnog muzeja, a prof. dr Milanka Todić sa Fakulteta primenjeih umetnosti govoriće 24. avgusta na temu “Dega i fotografija”.

Stručna vođenja kroz izložbu predviđena su sredom u 13 časova i četvrtkom u 17 časova, a grupne posete mogu se najaviti posredstvom adrese eduka@narodnimuzej.rs

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a biće otvorena u Galeriji SANU do 15. septembra.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav