• Search form

06.12.2013 | 01:10

Ruski Buker Andreju Volosu

Ruski Buker Andreju Volosu

Prestižnu književnu nagradu “Ruski Buker” za 2013. godinu dobio je Andrej Volos za roman “Povratak u Pandžrud” (Возвращение в Панджруд).

Lauretu pripada 1,5 milion rubalja (oko 33.000 evra), dok ostali finalisti dobijaju po 150.000.

Glavni junak romana “Povratak u Pandžurd” je veliki tadžikistansko-persijski pesnik Abu Abdalah Dža-far ibn Muhamed Rudaki (858-941). Kao slep starac, on je prešao dug put od Buhare do Pandžruda u pratnji dečaka vodiča. Na putu je postalo jasno da mudri starac u stvari vodi dečaka, okrivajući mu tajne života.

U užem izboru bilo je još pet dela: “Лавр. Неисторический романJevgenija Vodolazkina, “Бета-самецDenisa Gucka, “Харбинские мотылькиAndreja Ivanova, “ДознавательMargarite Hemlin i “У подножия необъятного мираVladimira Šapka.

Vodolazkin je za svog “Leptira” već dobio najznačajniju rusku književnu nagradu “Velika knjiga”, kao i nagradu “Jasna Poljana” u kategoriji “XXI vek”. Radnja romana se zbiva u XV veku, a glavni junak je živeo četiri različita života - bio je iscelitelj, jurodiv, hodočasnik u Jerusalimu i na kraju pustinjak.

Gucko u romanu “Бета-самец” priča o 40-godišnjem neženji, uspešnom biznismenu. Njegov prijatelj i partner je sin ministra. Glavni junak je saglasan da ostane čovek u senci, on je klasični beta-samac, ali nakon što je njegov partner nasmrt pretukao jednog čoveka, prinuđen je da se peokrene.

Харбинские мотыльки” (Harbinski moljci) pisca Ivanova iz Estonije roman je o emigrantskom društvu estonske buržoazije, ali, kako primećuje sam autor, roman nije istorijski. Glavni junak Boris Rebrov je sirotan, nesrećnik, izgnanik, bednik, razvratnik i zavisnik od kokaina, neprilagođeni stranac. Roman je pisan ruskim jezikom 20-ih i 30-ih godina XX veka.

Radnja romana sa detektivskim sadržajem “Дознаватель” (Islednik) Margarite Hamlin događa se u periodu od 30-50-ih godina 20. veka. U provincijskom ukrajinskom gradu ubijena je žena, a verzije su različite - da li je reč o kriminalu ili je u pitanju političko ubistvo. Mnogo je osumnjičenih…

Šapko je roman “У подножия необъятного мира” (U podnožju neobuhvatnog sveta) pisao 20 godina. Prvi deo je završen još 1991. godine uoči puča. A onda je nastupila inflacija i kriza, pa se autor dugo nije vraćao književnosti. Poema (u tom žanru je napisano delo) završena je 2012. Junak romana je dečak čije je detinjstvo prošlo u jednom oronulom gradu u Zauralju. Dečak je upio sve što se oko njega dgađalo i o čemu se pričalo -razgovore odraslih, život posle fronta, uspomene...

Nedržavnu književnu nagradu “Ruski Buker” ustanovila je 1991. godine kompanija Booker plc po obrascu istoimene britanske nagrade.

To je prva nevladina književna nagrada u Rusiji posle 1917. godine.

Od 2012. godine pokrovitelj “Ruskog Bukera” je banka Globeks.

Pobednički roman tradicionalno je saopšten i ove godine u kafani “Zlatni prsten” u Moskvi.

Nagrada “Ruski Buker” dodeljuje se za najbolji roman na ruskom jeziku kako bi privukla pažnju čitalačke publike na ozbiljnu prozu, osigurala komercijalni uspeh knjige i utvrdila tradicionalni humanistički sistem vrednosti u ruskoj književnosti.

“Ruski Buker” za 2012. dobio je Andrej Dmitrijev za roman “Seljak i tinejdžer”, za koji je dobio prethodno i nagradu “Jasna Poljana”, a bio je i u užem izboru za “Veliku knjigu”.

Branko Rakočević / SEEcult.org

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav