• Search form

02.12.2013 | 19:22

Zvezda Mostre na kraju FAF-a

Zvezda Mostre na kraju FAF-a

Italijanska glumica Elena Kota, dobitnica Zlatnog lava na 70. Filmskom festivalu u Veneciji, zatvoriće 3. decembra 19. Festival autorskog filma (FAF) u Beogradu koji se završava filmom “Džimi P.” u Domu omladine, uz dodelu Gran prija “Aleksandar Saša Petrović”.

Publika FAF-a već je imala priliku tokom vikenda da sretne 82-godišnju Elenu Kotu na projekciji filma “Ulica u PalermuEme Dante za koji je dobila najveće glumačko priznanje 70. Mostre, igrajući ulogu albanske emigrantkinje u tom duhovitom filmskom prikazu zatvorenog sicilijanskog društva i njegovih borbi starog i novog, tradicionalnog i liberalnog.

Pozorišna, filmska i televizijska glumica Elena Kota, rođena u Milanu, bavi se filmom od 1951. godine, a najpoznatija je po ulogama u pozorištu. Njeno prisustvo na 19. FAF-u organizovano je sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.

FAF se završava filmom “Džimi P.” francuskog reditelja Arnoa Desplešena (Kraljevi i kraljice, Božićna priča), sa Metjuom Almarikom i Benisiom del Torom u glavnim ulogama. Ta priča o Indijancu iz prerije koji postaje pacijent francuskog psihoanalitičara zasnovana je na istinitim događajima i knjizi psihijatra Žorža Deveroa.

Publika će u završnici 19. FAF-a imati priliku da reprizno pogleda i pobednički film, koji će proglasiti žiri koji čine reditelji Jan Cvitkovič (Slovenija), Srđan Vuletić (Bosna i Hercegovina) i Nikola Ležaić (Srbija).

Pobednik FAF-a dobiće novčanu nagradu u iznosu od 5.000 evra, koju obezbeđuje Fondacija “Aleksandar Saša Petrović” u znak sećanja na velikog srpskog filmskog reditelja.

Međunarodni žiri kritike FIPRESCI Srbija takođe će dodeliti priznanje za najbolji film FAF-a, a Udruženje filmskih umetnika Srbije - Sekcija snimanja slike dodeliće plaketu “Aleksandra Petković Petko” za najbolji snimateljski rad.

19. FAF prikazao je u glavnom programu 16 filmova, od kojih je deset u konkurenciji za Gran pri “Aleksandar Saša Petrović”.

Među filmovima u konkurenciji je i pobednik 63. Berlinala - rumunski film “Pozicija detetaKalina Petera Necera, kao i filmovi koji su osvojili važne nagrade u Kanu - “Prošlost” iranskog reditelja Ašgara Farhadija, “Ilo IloAntonija Čena iz Singapura i “Dodir greha” kineskog reditelja i dobitnika Zlatnog lava Đangkea Đaa, nagrađen u Kanu za najbolji scenario. U konkurenciji su i filmovi “HeliAmata Eskalantea, “GlorijaSebastijana Lelija, “Gospođica NasiljeAleksandrosa Avranasa i “SoldatDanijela Hosla. Za Gran pri FAF-a takmice se i dva filma iz regiona - nagrađivana drama “Epizoda u životu berača željeza” sarajevskog oskarovca Danisa Tanovića, dobitnika Gran prija žirija 63. Berlinala, Srebrnog medveda za najboljeg glumca (Nazif Mujić) i nagrade ekumenskog žirija na 63. Berlinalu, te drama “Odbrana i zaštitaBobe Jelčića, sa Bogdanom Diklićem i Nadom Đurevskom u glavnim ulogama.

FAF je počeo pobedničkim filmom 70. Mostre - dokumentarcem “Sveti GRAĐanfranka Rozija, koji je tim povodom ponovo boravio u Beogradu, a izjavio je da je počastvovan što otvara FAF i što Festival počinje njegovim filmom, prvim inače dokumentarcem koji je dobio Zlatnog lava u istoriji Mostre.

Ukupno je na 19. FAF-u, uprkos dosad najmanjem budžetu, prikazano više od 40 filmova, uključujući prateće programe “Autori predstavljaju”, “Omaž Mirku Kovaču”, “Životi pesnika” i “Pobednici Venecije i Berlina”.

Prošle godine, na 18. FAF-u, pobedio je portugalski film “TabuMigela Gomeza.

Festivalski sajt je www.faf.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav