• Search form

31.10.2013 | 14:27

Eskapizam sa osmehom

Eskapizam sa osmehom

Izložba “Ovi novi zinovi!” u Kulturnom centru Grad završava se 1. novembra dizajnersko-anketnim performansom “Ludačke košulje nezavisne scene. Eskapizam sa osmehom”, koji podrazumeva i aktivno učešće publike.

U završnici nesvakidašnje izložbe “Ovi novi zinovi!” (These New Zines!) umetničkog performativnog dueta Ladies of the Press* iz Londona, publici će biti ponuđene ludačke košulje (uniseks i iste veličine za sve) kako bi se ušuškala i fotografisala, pojedinačno ili grupno, ispred scene obnažene statue Pobednika i time ovekovečila svoju ludost, tako pažljivo napravljenu u Srbiji.

Pri odabiru ludačke košulje potrebno je učestvovati u anketi i odgovoriti na pitanje: Koje od navedenih stanja/osećaja vas najčešće obuzima radeći na nezavisnoj sceni? Ponuđeni odgovori su” uzaludnost, irelevantnost, diskontinuitet, uskraćenost i iscrpljenost.

Svakom učesniku performansa “Ludačke košulje nezavisne scene. Eskapizam sa osmehom” (Straitjackets of the Independent Scene. Escapism with a Smile) Katarine Popović, Aleksandre Lalić i DJ Dekadentne Kod Kuće biće omogućeno da ponese uspomenu u vidu razglednice sa sopstvenim likom.

Koncept, inscenaciju i grafičko oblikovanje tog rada, u produkciji TkH, potpisuje Katarina Popović.

Ludačke košulje redizajnirala je Aleksandra Lalić, dok je kulisu za fotografisanje osmislio Siniša Ilić. Fotografske portrete anketiranih radi Ivan Petrović, uz muzičku podršku Dekadentne Kod Kuće.

Izložba “Ovi novi zinovi!” nastala je u saradnji dueta Ladies of the Press* sa petoro savremenih umetnika i grupa iz Srbije, a od 28. oktobra ponudila je niz događaja u vidu stvaralačkog procesa u neprekidnom razvoju.

Svaki dan bio je posvećen ideji “stvaranja scene” zabeležene u fanzinu, koji nastaje na licu mesta.

Grupu Ladies of the Press* čine Ana Čavić i Renée O’Drobinak, samostalne umetnice koje žive i rade u Londonu, a kolektivno deluju od 2007. godine kao performativni “press” duet koji preispituje uloge izdavaštva i publiciranja, pretvarajući ih u teatralno-performativni proces.

Izložba “Ovi novi zinovi!” počela je audio-video programom “Vreme poluraspada” umetničke grupe ShrinkFM & flowpro (Danilo Stojić i Ljuban Supurović) iz Undergrad ekipe, a potom je Miloš Tomić, jedan od predstavnika Srbije na 55. Bijenalu u Veneciji, predstavio rad “Ponedeljci (ili tajni život jednog mašinskog inženjera)”, domišljeni animirani portret njegovog oca.

Izložba je nastavljena prezentacijom “Destinizacije” - drugog ovogodišnjeg izdanja grupe Undergrad, posle “Podupirača za Novi val“ iz avgusta, a 31. oktobra Aneta Stojnić, Ljiljana Tasić i Dušan Broćić predstavljaju rad “I Sing the Body Electric”, odnosno “veče nepristojnih pitanja".

Grupa Ladies of the Press* izlagala je i nastupala u institucijama kao što su Institute of Contemporary Art, Whitechapel Gallery i Tate Modern, D22 Kunstraum Leipzig… Učestvovale su, između ostalog, u međunarodnoj radionici “Real Presense” 2010. u Beogradu.

Njihova izuzetno raznovrsna praksa uključuje susrete između štampanja fanzina i performansa u improvizovanim situacijama i postavkama, gde je konačni rezultat često krajnje nepredvidiv. Kroz akcije izvode čin "štampe", uključujući mnoštvo sopstvenih pojavnosti i kontinuiranih serija performansa koji se igraju pravilima i ulogama klasičnog izdavaštva i lociraju ih čvrsto unutar polja savremene umetnosti.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.