• Search form

01.08.2013 | 12:06

27. Filmski festival Herceg Novi

27. Filmski festival Herceg Novi

Filmski festival u Herceg Novom predstavlja od 1. do 7. avgusta, uprkos krizi, više od 80 ostvarenja u tri takmičarska i jednom revijalnom programu, a učestvuje i u obeležavanju 200-godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša premijerom dokumentarnog filma crnogorskog reditelja Branka Baletića “Njegoš- jedna biografija, Noć skuplja dva vijeka”.

Glavni program 27. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala nudi 15 ostvarenja, od kojih je deset u konkurenciji za nagrade.

Prvi put u poslednjih nekoliko godina medju filmovima u takmičarskom programu nema nijednog crnogorskog.

Festival počinje na Kanli kuli filmom “FalsifikatorGorana Markovića iz Srbije, koprodukcijom sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom. Iz Srbije su u trci za nagrade i “OdumiranjeMiloša Pušića i “SkidanjeKoste Đorđevića, dok će “Kad svane danGorana Paskaljevića biti prikazan van konkurencije.

Za nagrade 27. FFHN-a, čiji je umetnički direktor i selektor nagrađivani reditelj Srdan Golubović iz Srbije, takmiče se i “Ljudožder vegetarijanacBranka Šmita i “Sveštenikova decaVinka Brešana iz Hrvatske, “Tango AbrazosMetoda Peveca iz Slovenije, te “Rocker” (Marian Crisan) iz Rumunije, “Salvo” (Fabio Grašadonia i Antonio Piaža), koprodukcija Italije i Francuske, “Mold” (Ali Aydin), koprodukcija Turske i Nemačke i grčko-italijanski film “The Daughter”.

Među filmovima van konkurencije su “KongresArija Folmana iz Izraela, francusko-italijanska koprodukcija “ProšlostAsgara Farhadija i “Plavo je najtoplija bojaAbdelatifa Kešiša iz Francuske.

Na lokaciji Forte Mare biće prikazano šest nagrađivanih filmova sa ovogodišnjih festivala u Kanu i Berlinu, a taj program počinje  filmom “Only God forgives” danskog reditelja Nikolasa Vindinga Refna. U ponudi je i “Borgman” Aleksa van Varmendama iz glavnog programa u Kanu, koji je pobedio na nedavnom 20. Festivalu evropskog filma Palić, te novi film Fransoa OzonaYoung and beautiful”, kao i “The Grandmaster” kultnog tajvanskog reditelja Vong Kar Vaija, film “Touch of SinŽija Žangjea, dobitnika nagrade za najbolji scenario u Kanu i "Prince AvalancheDejvida Gordona Grina, koji je dobio nagradu za reziju na 63. Berlinalu.

Selekcija dokumentarnih filmova, koju je priredio Vladimir Perović, nudi 38 ostvarenja iz 30 različitih zemalja.

Program dokumetarnih filmova i ove godine je takmičarski, a pobednika će odabrati međunarodni žiri.

I program studentskih filmova je takođe drugu godinu takmičarski, a u izboru Srđana Koljevića, nudi 23 ostvarenja iz deset filmskih akademija iz regiona.

I ove godine FFHN održava se na četiri pozornice - glavni takmičarski program na Kanli kuli, revijalni na Forte Mare, program dokumentarnih filmova na trgu Belavista, a program studentskih filmova kod amfiteatra hercegnovskog pozorišta.

U okviru pratećeg programa, FFHN i Fondacija Živko Nikolić objaviće i promovisati knjigu-scenario za film "Zubato sunce" Živka Nikolića, kao doprinos očuvanju nacionalne kulturne baštine u oblasti kinematografije.

Prošle godine, na 26. FFHN-u, rumunska mračna drama “Iza brdaKristijana Munđiua nagrađena je Velikom zlatnom mimozom, dok je za režiju nagrađena Aida Begić iz BiH za film “Deca”, za koji je Marija Pikić dobila nagradu za najbolju žensku ulogu. Za najbolju mušku ulogu ravnopravno su nagrađeni Branimir Popović za film “As pik - Loša sudbina” crnogorskog reditelja Draška Đurovića, i Emir Hadžihafisbegović za ulogu u filmu “Smrt čoveka na BalkanuMiroslava Momčilovića iz Srbije, koji je nagrađen za scenario.

FFHN održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Herceg Novi, u izvršnoj produkciji JUK Herceg Fest-a i Turističke organizacije Herceg Novog.

Festivalski sajt je www.ffhn.me, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugositočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću