• Search form

24.04.2013 | 22:51

Zlatno doba Mediale

Zlatno doba Mediale

Izložba “Mediala - Zlatno doba” biće otvorena od 26. aprila do 19. maja u galeriji Hexalab, povodom 55. godišnjice od održavanja prve izložbe tog umetničkog pokreta druge polovine XX veka u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Izložba obuhvata visse od 60 radova 12 autora Mediale, pozajmljenih iz privatnih kolekcija u Beogradu. Svi radovi su nastali između 1953. i 1963.godine, perioda koji se smatra najblistavijim periodom postojanja grupe Mediala.

Odaja svetlozarnostiLeonida Šejke, “Gospođicin aktLjube Popovića, “StražarVladimira Veličkovića, “AudicijaDada Đurića, neka su od dela na izložbi, koju je priredio istoričar umetnosti Nikola Kusovac kao “bitniji uvid” u stvaralaštvo Mediale.

Medialu su činili i: Olja Ivanjicki, Miro Glavurtić, Siniša Vuković, Milić od Mačve, Milovan Vidak, Svetozar Samurović, Kosta Bradić, Uroš Tošković i kratko Vladan Radovanović.

“Na slikama pripadnika Mediale danas vidim jedno ezoterično znanje koje je, uprkos svemu, uspelo da preživi”, naveo je u tekstu za katalog Dragan Jovanović Danilov, navodeći da su članovi te grupe jake umetničke ličnosti, koje u sliku vraćaju zavidno zanatsko znalstvo, stremeći obnovi delikatnog bića slike.

Danilov je istakao i da je Mediala bila “autentična pojava u evropskoj umetnosti XX veka, koja se u to vreme mogla meriti sa svim velikim duhovnim pokretima na kontinentu, čineći tako Beograd spremištem primordijalne tradicije i centrom kristalizacije vrednosti”.

Izložbu u galeriji Hexalab će otvoriti akademik Ljubomir Simović, koji je u vreme koje postavka obuhvata bio urednik časopisa “Vidici” i svedok nastajanja ideja oko kojih se okupljala ta grupa.

Program otvaranja izložbe obuhvata projekciju kraćeg filma Petra NedeljkovićaMediala, moje mladosti”.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav