• Search form

15.12.2012 | 18:52

Tri žene Silvije Plat u Ilegali

Tri žene Silvije Plat u Ilegali

Poezin nastavlja 16. decembra u Ilegali serijal Open Poetry, a među petnaestak izvođača je i pesnikinja i blogerka Dragoslava Barzut, koja će izvesti potresnu radio dramu “Tri žene” Silvije Plat, napisanu za tri glasa.

To je najmanje poznato delo Platove, ako ne i potpuno zaboravljeno. Emitovano je na BBC-ju 1962. godine, a kasnije je uvršteno u knjigu poezije “Winter Trees” (Zimsko drveće), koja je objavljena 1971, osam godina posle samoubistva Platove.

Teme trudnoće, rođenja, pobačaja i usvajanja prikazuju iskustvo materinstva i nematerinstva, ali i “ekstazu i agoniju” koje rođenje deteta donosi.

Biograf Silvije Plat, Piter Stajnberg, smatra da je to njeno najbolje delo. “Šteta je što se na ‘Tri žene’ nije obraćalo više pažnje, jer ono pokreće, prožimajući ih, mnoge važne teme, koje su svojevrstan epilog dobile u zbirci pesama ‘Ariel’”, kaže Stajnberg.

“Tri žene” su inspirisale novinarku Džojs Kerol Outs da Silviju Plat opiše kao “kraljicu tuge i portparola naših najintimnijih košmara”, te da oceni da stvrdi da je reč o jednom od najlepših dela koje je Platova napisala.

Tek kada se posle dvogodišnjih pregovora sa izdavačem “Faber & Faber” dokopao prava da “Tri žene” postavi na scenu, reditelj Robert Šo je shvatio je veličinu kultnog statusa koji Silvija Plat ima i 50 godina posle smrti - nakon objavljivanja kastinga, stiglo je čak 1.700 prijava za tri uloge.

Šo se odlučio za tri londonske glumice: Elizabet Dal je Prvi glas - žena koja se porađa u bolnici i nosi svoju bebu kući; Tili Fortun je Drugi glas - sekretarica koja je doživela pobačaj (i to ne prvi) i Lara Limon je Treći glas - studentkinja koja je neželjeno dete dala na usvajanje.

Iako Šo ne želi olako da tvrdi kako je reč o autobiografskom delu, on ipak podseća da je Silvija Plat imala veliko materinsko iskustvo.

Ćerku Fridu je rodila u aprilu 1960. godine, pobačaj je imala deset meseci kasnije, a sina Nikolasa je dobila u januaru 1962. ‘Tri žene’ je napisala sredinom 1962. godine, a ubila se u februaru 1963. godine.

Iako je reč o snažnoj i kompleksnoj priči o trudnoći i materinstvu, Šo ne smatra da je to samo “žensko delo”. U sebi ima i univerzalnost, jer Silvija Plat na izvanredan način opisuje unutrašnji život.

Osim performansa Dragoslave Barzut, novo izdanje Poezin je na novom izdanju Open Poetry večeri najavio nastupe još desetak izvođača (Milena Grujić, Ivan Marinković, Marija Obradović, Marina Dogandžić, Đorđe Đorđević, Nikola Brkić, Nikola Oravec, Iva Pavlović, Stojanović Siniša Sinister, Emir Salihović, Marija Stanković, Nenad Krstajić i Milan Mijatović).

U toku je, inače, i stalni konkurs Poezina za nastup na mesečnim događajima “Spoken Word” poezije u klubu Ilegala.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav