• Search form

17.06.2016 | 12:38

Perforacije svima

Perforacije svima

Festival Perforacije nudi u osmom izdanju više od 40 programa savremenih izvođačkih umetnosti, a kao i do sada, deo programa posvećen je dolazećim umetnicima i onima koji ispituju granice umetničkih formi i normi u okviru Noći performansa, koja se prvi put održava u sva četiri festivalska grada – u Rijeci, gde je program već održan, te u Zagrebu, a potom i u Splitu i Dubrovniku.

Zagrebački program osmog festivala Perforacije okuplja od 16. do 20. juna više od 50 umetnika iz Hrvatske, Srbije, Japana i Italije, a počeo je premijerom predstave “raSKRIVANJABrune Isakovića i dramaturškinje  Katarine Pejović u Teatru ITD. Novi rad Isakovića istražuje ideju golotinje koja ima brojna konotacijska značenja. Predstava “raSKRIVANJA” govori i o granicama, privatnosti, sramu, ranjivosti, pogledu drugoga i društvenim ograničenjima, a moguće ju je pogledati i 17, 18. i 19. juna, kao i 26. juna u Domu mladih u Splitu i dan kasnije u Lazaretima u Dubrovniku.

Isaković u toj predstavi poziva izvođače Petra Bandu, Silviju Dogan, Nađu Josimović, Marka Kalca, Milicu Manojlović i Miju Zalukar da podele svoje priče, strahove, samopouzdanja, demistifikujući granice privatnosti i golotinje dok se razodevaju.


  raSKRIVANJA

Festival Perforacije nudi i premijere Martine Nevistić (Apllonian), Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo (Svaka revolucija je bacanje kocki, osim što), Vesne Mačković (Njih dvije) i Ine Sladić (LEVEL 3: O zvijezdama i prostoru), koje se bave unutrašnjim doživljajima okoline: od savremene krize vizuelnosti, vizija podzemnog sveta nadziranog sigurnosnim kamerama, do problematike stereotipa i osavremenjenog rokokoa.

Među atrakcijama Perforacija tradicionalno je Noć performansa, koja će u Zagrebu biti održana 18. juna na raznim lokacijama unutar Studentskog centra, a ove godine dotiče se aktuelnih političkih tema, poput “šatoraškog” lobiranja i načina određivanja popisa obavezne lektire, te istražuje međuodnos formi zvuka i videa u igri snimljenog i uživo stvaranog materijala u performansu Kaje Farszky i Dinke Radonić.

Festival Perforacije i ove godine kao jednu od tema predstavlja i projekte koji spajaju ekološki aktivizam, nauku i umetnost, a novost je i program "postprodukcijske" podrške u okviru kojeg je festivalski žiri odabrao nekoliko starijih predstava domaćih umetnika koje nisu imale priliku već neko vreme biti izvođene. Reč je o predstavama BADco (Manje zlo), Irme Omerzo (U hodu) i Bacača sjenki (Bitka na Neretvi) koje su obeležile protekle sezone.

Poseban deo programa posvećen je uličnoj umetnosti, kao reakcija na rušenje zida s muralima u Branimirovoj ulici u Zagrebu.

Ovogodišnja novost je Sajam knjiga na kojem će 18 juna u Teatru &TD festivalskoj publici predstaviti Domino, organizator Perforacija, ali i Sandorff, Ocean more, Pelago, Meandar, Antibarbarus i drugi.

Festival Perforacije nastao je kao umetnički i produkcijski odgovor na manjkavosti kulturne politike u Hrvatskoj, a u međuvremenu je postao jedno od referentnih tačaka za predstavljanje angažovane, eksperimentalne i istraživačke savremene izvođačke umetnosti. Jedinstvenost Perforacija je i u činjenici da se održava konsekutivno u četiri grada - Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, te da poseban programski fokus usmerava na domaće umetnike koji deluju na nezavisnoj sceni.

Festival Perforacije prepoznat je kao jedan od ključnih hrvatskih festivala u međunarodnom kontekstu - zbog sprovođenja dva projekta finansirana kroz program “Kreativna Evropa” - Imagine 2020 i BeSpectative. Značajno priznanje dobio je 2015. godine u vidu nagrade Evropske festivalske mreže kao jedan od 12 najinovativnijih festivala u Evropi, u konkurenciji od 750 evropskih festivala.

Pod sloganom “Perforacije svima!”, ulaz na sve predstave ove godine je besplatan, uz prethodnu rezervaciju preko festivalskog sajta perforacije.org

Program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Gott liebt die Serben, Rasa Todosijevic
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav