• Search form

02.02.2012 | 21:48

Knjiga i film u čast Gotovca

Knjiga i film u čast Gotovca

Projekat Vlaste Delimar i Milana Božića “Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer”, realizovan 2011. godine u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Rijeci, Štaglincu, Veneciji, Londonu, Parizu, Subotici i Beogradu, pretočen je u knjigu i dokumentarni film koji će biti predstavljeni 9. februara u bioskopu “Europa” u Zagrebu, na dan rođenja Gotovca, umetnika sa kojim su godinama delili profesionalnu kreativnost i privatni život.

Stvarajući prema Gotovčevom fenomenološkom pristupu umetnosti, u kojem je stvarni svet oko pojedinca, umetnička upotreba predmeta (...uključujući i vlastito telo) kakvim jesu radije nego da stvaraju iluziju, troje umetnika elaborirala su svoje koncepte privatnih performansa. Delili su obroke, svoja otkrića, svoje muke i privatnost sa znatiželjnom i ponekad zbunjenom publikom, dopuštajući pritom nove kontemplacije o tome šta to znači pronaći sebe kao svesnog stvarnog sveta, gde se međusobni odnosi i višestruka iskustva miješaju sa svakodnevnim životom ili prikladnije, “svakodnevnom umetnošću”.

      Kino Europa, Zagreb

Nakon Gotovčeve smrti u junu 2010. godine, Vlasta Delimar i Milan Božić odlučili su da odaju počast svom prijatelju i velikom umetniku serijom performansa “Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer” predstavljenih na brojnim lokacijama na kojima je izvodio tokom svog života - širom Hrvatske i u inostranstvu: Veneciji, Londonu, Parizu i Beogradu.

Kako je ciklus stigao do kraja, Vlasta Delimar i Milan Božić odlučili su da prošire opseg iskustava putem knjige koja obuhvata serije performansa sa nikad objavljenim fotografijama, unosima iz njenog privatnog dnevnika, kao i pisanim sećanjima Gotovčevih saradnika.

Osjećaj, Vlasta Delimar

Izdavač knjige je Festival Perforacije (udruga Domino) koji je od 2009. godine promoviše međunarodno značajan rad savremenih umetnika iz centralne i istočne Evrope.

Vlasta Delimar su i završili projekat u čast Gotovca učešćem u programu festivala Perforacije krajem novembra 2011. godine (Hommage Tomu 3) na festivalu LIMIT (Live art festival) u Domu omladine Beograda.

Hommage Tomu 3, Dom omladine Beograda

Prema njihovim rečima, projekat je bio pokušaj da se život i rad Gotovca valorizuje kroz prizmu drugog umetnika, odnosno predstavlja “sećanje na delovanje jednog savremenika koji je imao posebano važan uticaj na likovno-performersku scenu u Hrvatskoj”.

“Odati počast drugom umetniku nije uvek jednostavno. No, odati počast Tomu Gotovcu sasvim je jednostavno i bilo je posebno zadovoljstvo.

Naši su odnosi oduvek bili na nivou velikog uvažavanja i prijateljstva. Do poslednjeg dana brinuli smo se i skrbili oko bolesnog Toma; od donošenja hrane u stan, te lične higijene, do odlaženja u jednu, pa drugu zdrastvenu ustanovu, te naposletku i u bolnicu. Brinuli smo se za sve njegove lične poslove; od plaćanja računa do pokušaja zbrinjavanja njegovih radova. Odati počast ovom velikom umetniku koji je zadužio svoju sredinu i savremenike svojim čistim i beskompromisnim nastupom od neprocenjive je vrednosti”, naveli su Vlasta Delimar i Milan Božić.

U PRILOGU: Hronologija realizovanog projekta

(SEEcult.org)

Video
23.04.2018 | 21:26

Suočavanje s prošlošću

Sarajevo film festival (SFF), u saradnji sa Hartefakt produkcijom, predstavlja putujući filmski program “Suočavanje s prošlošću” 28. i 29. aprila u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, uz besplatan ulaz.