• Search form

26.07.2018 | 22:09

Poziv za prijavu radova za Alternative film/video 2018.

Festival novog filma i videa Alternative film/video, koji će biti održan od 12. do 16. decembra 2018. u Domu kulture Studentski grad u Beogradu, poziva međunarodne, regionalne i domaće umetnike/ce da prijave filmske i video radove na temu KOLEKTIVizam.

Selekciona komisija, u skladu sa koncepcijom Festivala, vrši izbor filmova i video radova koji će biti prikazani u okviru glavnog takmičarskog i ostalih pratećih programa.

Žiri Festivala ustanovljuje Listu značajnih ostvarenja (maksimalno pet), čiji će autori imati priliku da dobiju rezidencijalni boravak u Akademskom filmskom centru DKSG-a 2019. godine.

Otvaranje Festivala je praćeno obimnim petodnevnim festivalskim programom, audio-vizuelnim performansima i multimedijalnim izložbama, autorskim prezentacijama, razgovorima sa umetnicima, radionicama i okruglim stolovima.

Rok za prijavljivanje je 15. avgust 2018.

TEMA

Kolektiv (lat. collectivum) je zbirna imenica koja u formi jednine označava mnoštvo individualnosti, odnosno, skup ljudi povezanih zajedničkim radom i interesima. Kolektivna nastojanja u doba modernizma u formi kolektivizacije umetničkih uloga, funkcija i ličnosti bila su prvi pravi pokušaj da se razvije održiva alternativa potrošačkom društvenom životu. Ti kolektivni glasovi i govor u ime nacije, klase ili čovečanstva imali su jedan cilj - uobličiti neku vrstu grupnog postojanja i izbrisati međe između subjekta i subjektivnosti, umanjiti ulogu individualnog autora i istaći sinergiju ukupnosti svih sastavnih delova. Od umetničkih grupa preko kino-klubova do neoavangardnih pokreta, kolektivizam posle Drugog svetskog rata obeležava pomak u praksi umetnika s usmerenosti na umetnost kao institucije ka aktivnom uplitanju u oblast masovne kulture. Ideal kolektivizma više nije bio da se ostvari u društvenom planu već u okviru kulturne razmene. Težnje kolektivizma više ne počivaju na iznalaženju jedinstvenog avangardnog predstavnika društvenog napora već su se oblikovale u izmešteni i promenljivi identitet. Nesumnjivo najznačajnije svojstvo fenomena kolektiv jeste što uvek iznova pokreće pitanja širih društvenih i privrednih uslova proizvodnje koji su uvek kolektivni bez obzira na spoljnu pojavu, čime kolektivizam pokazuje sposobnost da povezuje prošlost i sadašnjost.

Šta podrazumevamo pod kolektivom danas, u osvitu novog istorijskog doba čiji su označitelji tehnološki i informatički imperativ, globalna umreženost i olakšana komunikacija, ekološka katastrofa, masovne migracije, “nevidljiva” ratna područja, narastajuće klasno i rasno raslojavanje? Da li kolektivizam danas predstavlja samo nostalgično kolektivno sećanje na kolektivni događaj pobune kao što je onaj ’68 ili decentarlizovano kolektivno delovanje koje se širi svim sredstvima: pričom, glasinama, privremenim i povremenim društvenim pokretima, masovnim medijima, Internetom? Da li su forme današnjeg kolektivizma - od neformalno umrežene zajednice tehnološki obrazovanih umetnika i političkih aktivista, kolektivizma javnog mnjenja, kolektivizma kulture masovne potrošnje, preduzetničkog kolektivizma velikih kompanija do mnoštva koje čine kreativni radnici, lokalni aktivisti i borci za zaštitu životne sredine, gradski baštovani ili oni koji se bave kućnim poslovima, majke - izrazi i posledice kolektivnog nastojanja ili samo potreba za vrstom kolektivnog identiteta i iskustvom kolektivnog tela? Na posletku, šta bi bila ideja kolektiva u savremenom kontekstu - predstavljačka vizija budućeg društvenog ideala kroz jezik distopije/utopije ili bavljenje društvenim životom kao proizvodnjom i sredstvom izražavanja?

Tražimo radove koji se fenomenom kolektiva i njegovim manifestacijama bave kritički i na refleksivan način, produkcijski i dekonstrukcijski, radove koji predstavljaju kolektivno proizvedenu sliku (Serž Dane razlikuje istinsku, složenu umetnost slike - slikarstvo, kinematografija, od ravnodušnog beleženja audiovizuelnog - TV, oglašavanje u svim oblicima, digitalni mediji) i/ili intervenišu u sliku kolektiva, istovremeno preispitujući društvene, kulturne i političke narative u kojima fenomen kolektiva učestvuje i predstavljajući drugačiji uvid u dosadašnje audio-vizuelne i proizvodne kodove kolektivizma.

PRAVILA

Inovativni, eksperimentalni, istraživački, avangardni, lični i politički, filmovi i video radovi mogu biti prijavljeni za takmičarski program. Prihvataju se jednokanalni filmovi i video radovi u trajanju do 20 minuta. Radovi koji nisu na engleskom jeziku moraju sadržati engleski prevod.

FORMATI ZA PRIKAZIVANJE: 16mm, 35mm, digitalni fajlovi, Blu-ray, DVD.

ALTERNATIVE FILM/VIDEO EXTENDED

Radovi koji učestvuju na Festivalu postaju deo Alternative film/video arhiva i tako bivaju dostupni za istraživački rad u okviru rada Arhiva i na prezentacijama Festivala u Srbiji i na međunarodnim događajima (uz pristanak autora). Radovi koji budu ušli na Listu značajnih ostvarenja, biće prikazivani na nekomercijalnim projekcijama u zemlji i inostranstvu kao promocija festivala.

Alternative film/video je međunarodni festival alternativnog filma i videa osnovan 1982. godine. Kao mesto susreta autora, teoretičara, kritičara i publike, Festival želi da zabeleži, teorijski definiše kretanja, ukaže na istinske vrednosti i podstakne nove stvaralačke mogućnosti u oblasti vizelnih medija. Ideja "Alternativa” počiva na radu koji se opire olakoj kategorizaciji i dominantnim komercijalnim i estetskim trendovima. Festival pruža uvid u trenutno stanje novog filma i videa u regionu i u svetu. Osnivač i organizator festivala je Akademski filmski centar DKSG-a.

UPUTSTVO za prijavu filmova za međunarodni takmičarski program

ISKLJUČIVO FILMOVI I VIDEO-RADOVI TRAJANJA DO 20 MINUTA. SVI FILMOVI ČIJI JEZIK NIJE ENGLESKI MORAJU IMATI TITLOVE NA ENGLESKOM. ONLAJN UVID U FILMOVE JE OBAVEZAN.

Neophodno je prijaviti filmove onlajn (na platformama poput Vimea i sl.). Neće biti prihvaćeni DVD-ovi i USB-ovi.

Formular sa podacima o filmu treba ispunite u potpunosti, ukoliko je to moguće.

Podaci obeleženi zvezdicom (*) su obavezni.

Podatke o filmovima i jednu fotografiju iz filma u .jpeg formatu treba poslati na imejl: alternativefilmvideo@gmail.com

NASLOV* :
AUTOR* :
OPIS FILMA* :
GODINA PROIZVODNJE* :
TRAJANJE* : _____HH_____MM_____Š
FORMAT ZA PRIKAZIVANJE* (podebljati): 16mm, 35mm, DVD, Blu-ray, digital files
ORIGINALNI FORMAT:
ZEMLJA PROIZVODNJE* :
IZVORNI JEZIK* :
PRODUCENT:
DISTRIBUTER:
E-MAIL* :
TELEFON :
LINK ZA PREGLED FILMA* :
ŠIFRA (UKOLIKO POSTOJI):

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.