• Search form

01.12.2017 | 13:41

Konkurs za prijavljivanje filmova za 65. Martovski festival

Odbor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovskog festivala, i Dom omladine Beograda, kao organizator, objavili su konkurs za podnošenje prijava za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, TV dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta) 65. BFDKF-a.

Konkurs je otvoren do 15. januara 2018. godine, a prijavljivanje je isključivo preko festivalskog sajta martovski.rs

Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za kratki igrani film.

Producenti ili autori selektovanih filmova biće obavešteni do 15. marta 2018.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma jedan od najdugovečnijih evropskih filmskih festivala, a svoje jubilarno izdanje dočekuje u trenutku najvećeg uspeha srpskog dokumentarnog filma, odnosno glavne nagrade za film “Druga strana svegaMile Turajlić na 30. IDFA u Amsterdamu. Nadovezujući se na višegodišnji uspešni koncept stvaranja uslova za proizvodnju domaćih dokumentarnih, kratkometražnih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova Filmskog centra Srbije, Martovski festival u organizaciji Doma omladine Beograda, sa Markom Popovićem, rediteljem i producentom, kao umetničkim direktorom i Bobanom Jevtićem, dramatrugom, kao specijalnim savetnikom, biće 65. put održan od 28. marta do 1. aprila 2018. godine.

Glavni cilj Martovskog festivala i ove godine biće da pruži platformu, pre svega domaćim filmskim autorima, ne samo za predstavljanje filmova gledaocima, već i za povezivanje sa evropskim i regionalnim producentima, fondovima, televizijama, filmskim profesionalcima i novim tehnološkim trendovima.

Svi prostori Doma omladine Beograda, kako su istakli organizatori, postaće tokom Martovskog festivala mesto podrške domaćim autorima, tačka susreta filmskih profesionalaca i pasioniranih gledalaca, prostor za brojne projekcije, radionice i predavanja, mesto razgovora, dogovaranja i razvoja novih ideja, upoznavanja novih tehnologija, ukrštanja mišljenja i razmene kreativnih energija.

Martovski festival je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, koji je i pokrovitelj.

Prvo izdanje BFDKF-a održano je u okviru Festivala jugoslovenskog filma juna 1954. godine u pulskoj Areni. Festival se u martu 1960. godine preselio u Beograd, a pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma prvi put je održan 2004. godine.

Od 2017. godine izvršni producent i mesto događanja svih programa festivala je Dom omladine Beograda.

Premijere svojih filmova na Martovskom festivalu imala su sva značajna imena domaće kinematografije, poput Krste Škanate, Vlatka Gilića, Stoleta Popova, Bate Čengića, Puriše Đorđevića, Dušana Makavejeva... Dušan Vukotić je upravo na tom festivalu dobio glavnu nagradu za svoje remek-delo „Surogat“, mesec dana pre nego što će biti nagrađen i Oskarom za taj animirani film.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.