• Search form

05.04.2018 | 19:58

Konkurs za nagradu Duga za 2017/18.

Gej strejt alijansa (GSA) objavila je konkurs za dodelu nagrade “Duga” za 2017/18. godinu, koja se dodeljuje za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.  

Na konkursu mogu da učestvuju svi oni koji su u prethodnih godinu dana svojim delom, angažovanjem, radom i rezultatima doprineli smanjenju homofobije i transfobije, zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba, poboljšanju položaja i kvaliteta života LGBT osoba i promociji ravnopravnosti i tolerancije prema LGBT populaciji u Srbiji.  
 
O nagradi odlučuje žiri koji svaki put čine pojedinci/ke iz raznih oblasti, dobitnik/ca prethodne nagrade “Duga”, predstavnici/ce osnivača nagrade, kao i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave LGBT pravima.
 
Nagradu “Duga” ustanovila je GSA 2013. godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO). Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.
 
Prethodni dobitnici/ce nagrade “Duga” su ministarka državne uprave i lokalne samouprave, a sada predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, oficir za vezu sa LGBT zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Aleksandar Stojmenović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i Odeljenje za rad sa zajednicom MUP Srbije.

Konkurs je otvoren do 10. maja 2018. godine, a o uslovima konkursa i procedurama nominovanja zainteresovani se mogu informisati na sajtu GSA

(SEEcult.org)

Raša Todosijević, performans, 1973, SKC Beograd
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.