• Search form

24.11.2017 | 14:04

Konkurs za nagradu Bilјana Jovanović za 2017.

Srpsko književno društvo (SKD) raspisalo je konkurs za nagradu “Bilјana Jovanović” za prozna, pesnička i dramska dela prvi put objavlјena 2017. godine.

Knjige (u četiri primerka, sa naznakom: „za nagradu Bilјana Jovanović“) treba poslati najkasnije do 15. februara 2018. godine na adresu: Srpsko književno društvo, Beograd, Francuska 7.

Ime dobitnika/ce nagrade biće objavlјeno krajem marta 2018. godine.

Žiri će raditi u sastavu: Dragana V. Todoreskov (predsednica), Slađana Ilić i Vladislava Vojnović.

Nagrada “Bilјana Jovanović” ustanovlјena je 2005. godine u znak sećanja na književnicu i antiratnu aktivistkinju Biljanu Jovanović i radi afirmacije književnih vrednosti koje su bile deo njenog autentičnog književnog govora - modernog i urbanog senzibiliteta i duha pobune protiv malograđanskog morala, konvencija i normi, tabua i zabrana svih vrsta, društvenih i književnih.

Nagrada se dodelјuje uz kontinuiranu podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Dosadašnji dobitnici su: Srđan Valјarević za knjigu „Dnevnik druge zime“ (za 2005. godinu), Danica Vukićević za knjigu poezije „Luk i strela“ i Ibrahim Hadžić za pesničku knjigu „Nepročitane i nove pesme“ (za 2006. godinu), Nemanja Mitrović za knjigu „Bajke sa Venere“ i Uglјeša Šajtinac za knjigu „Vok on!“ (za 2007. godinu), Jelena Lengold za knjigu priča „Vašarski mađioničar“ (za 2008. godinu), Milena Marković za knjigu pesama „Ptičije oko na tarabi“ i Slobodan Tišma za roman „Quatro stagioni“ (za 2009. godinu), Vladislava Vojnović za knjigu poezije „PeeMeSme“ (za 2010. godinu), Srđan Srdić za zbirku priča „Espirando“ (za 2011. godinu), Ivančica Đerić za roman „Nesreća i stvarne potrebe“ (za 2012. godinu), Zvonko Karanović za knjigu „Kavezi“ (za 2013. godinu), Oto Horvat za roman „Sabo je stao“ (za 2014. godinu), Svetislav Basara za roman „Anđeo atentata“ (za 2015. godinu).

Kontakt za dodatne informacije na: srpskoknjizevno@gmail.com

Bilјana Jovanović biografija

Bilјana Jovanović je rođena 28. januara 1953. godine u Beogradu. Umrla je 11. marta 1996. godine u Ljublјani. Završila je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Objavila je zbirku pesama „Čuvar“ (1977), romane: „Pada Avala“ (Prosveta, 1978 i Nezavisno izdanje Slobodan Mašić, 1981), „Psi i ostali“ (Prosveta, 1980) i „Duša jedinica moja“ (BIGZ, 1984), drame: „Ulricke Meinhhof“ (osnova za predstavu „Stammheim“, SKC, Beograd, 1982, reditelјi Ljubiša Ristić i Nada Kokotović), „Leti u goru kao ptica“ (Atelјe 212, Beograd, 1983, reditelј Zoran Ratković), „Centralni zatvor“ (Naroden teater Bitola, 1922, reditelј Vlada Milćin) i „Soba“ na Bosforu (objavlјena u ProFemini br.1, Beograd, 1996).

Objavila i zajedničku antiratnu prepisku „Vjetar ide na jug i obrće se na sjever“, sa Marušom Krese, Radom Iveković i Radmilom Lazić (nemačko izdanje za „Suhrkamp“ 1993. i 1994. u ediciji Apatridi, Radija B92 u Beogradu).

Bila je potpisnica svih peticija 70-ih i 80-ih protiv represije i mitova komunistickog režima - među prvima je bila kada je trebalo braniti šestoricu u Beogradu i četvoricu u Ljublјani, Šeksa ili Paragu u Zagrebu, Šešelјa ili Izetbegovića u Sarajevu, ali i sve druge koji su odgovarali zbog zloglasnog člana133. - krivično delo poznatije kao delikt mišlјenja ili verbalni delikt..

Bila je članica prvog Odbora za zaštitu umetničkih sloboda osnovanog 1982. u odbranu pesnika Gojka Đoga u sedištu Udruženja književnika Srbije u Francuskoj 7.

Među branjenima, prvi put je tada bio i Adem Demaći iz Prištine, za koga je Odbor tražio oslobađanje iz zatvora, u kome je ležao već 28 godina.

Bilјana Jovanović je bila predsednica prve nevladine organizacije - Odbora za zaštitu čoveka i okoline, osnovanog 1984. godine takođe u Francuskoj 7.

Tokom 90-ih godina bila je među osnivačima UJDI-ja, Helsinškog parlamenta, Beogradskog kruga, Civilnog pokreta otpora. Bila je inicijator i učesnik svih mirovnih i antiratnih akcija u Beogradu: Palјenja sveća, Crnog flora, Poslednjeg zvona, a 1992. osnovala je LUR (Leteća učionica, radionica) za kulturno i intelektualno povezivanje nekadašnjeg jugoslovenskog prostora.

Bila je protiv getoiziranja država, naroda i lјudi, ne priznajući podele po naciji i veri. Okuplјala je oko sebe lјude ili su se oni okuplјali oko nje.

Pojava Bilјane Jovanovic na književnoj sceni kasnih 70-ih bila je osveženje u ambijentu favorizovane takozvane stvarnosne proze.

Malograđanskom milјeu i predrasudama suprostavila je odvažnost, ironiju, cinizam, nekonvencionalnost, intelektualnu britkost i slobodu izricanja onoga što je predstavlјalo tabu za društvene, ideološke, seksualne konvencije.

Pada Avala

„Pada Avala“ je prekretnička knjiga o pobunjeničkom duhu mladog Beograda i predstavlјa jedan od najbolјih romana prvenaca u srpskoj književnosti. Romanom o intimnom životu jedne mlade muzičarke i njenim egzistencijalnim i duhovnim pustolovinama Bilјana Jovanović je srušila mnoge stereotipe tadašnjeg doba.
Danas se posebno prepoznaje činjenica da je pojava ovog romana 1978. godine bio primer novog žanra, proze koju pišu žene, uzimajući za sadržinu tipično ženska iskustva, suprotstavlјajući ih stereotipima i konvencionalnoj ulozi žene u tadašnjem društvu. U prozi Bilјane Jovanović su otvorena i pitanja ženske seksualnosti kao neraskidivog dela ženske ličnosti, temi o kojoj spisatelјice tadašnjeg doba, kod nas nisu otvoreno govorile. Ono što čini da roman „Pada Avala“ bude i danas aktuelan jeste pobunjenički duh mladih junaka, koji je kroz proteklih trideset godina prešao put od problema generacijskog jaza do sve više kritičkog odnosa mladih prema vremenu u kome žive, zemlјi u kojoj su rođeni, kao i njihovom kritičkom odnosu prema odgovornosti i svrsi sopstvenih života.

Detalјnu analizu romana i stvaralaštva Bilјane Jovanović uradila je Jasmina Lukić u pogovoru pod nazivom „Svemu nasuprot“.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Struggle in New York, 1976
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.