• Search form

Strukovna udruženja

/ Kulturno nasledje

STRUKOVNA UDRUŽENJA - SARADNJA I ZAJEDNIČKI PROJEKTI (IKOM, MDS, IKOMOS, DKS, AIKA)
(abstrakt)

Strukovna udruženja

STRUKOVNA UDRUŽENJA - SARADNJA I ZAJEDNIČKI PROJEKTI (IKOM, MDS, IKOMOS, DKS, AIKA)
(abstrakt)

Muzejsko društvo Srbije je dobrovoljno, neprofitno, nevladino strukovno udruženje muzejskih radnika i muzejskih ustanova, osnovano sa prevashodnim ciljem unapređenja muzejske delatnosti, muzeologije i zaštite profesionalnih interesa zaposlenih u muzejima. Prema važećem Statutu, članovi Društva mogu biti sva lica zaposlena u muzejima, muzejske institucije, druge ustanove kulture, kao i druga strukovna udruženja, organizacije, preduzeća i pojedinci zainteresovani za razvoj muzejske delatnosti i muzeja, odnosno zaštite pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa.

Nacionalni komitet IKOM-a Srbije ( Međunarodni savet muzeja ) je dobrovoljno nevladino profesionalno udruženje muzeja i srpskih muzejskih radnika osnovano sa ciljem da unapređuje interese muzeologije i drugih disciplina koje se bave muzejskim delatnostima, odnosno zaštitom pokretnih kulturnih dobara i upravljanjem muzejima. Srpski nacionalni komitet IKOM-a obavlja svoju delatnost na području Republike Srbije i ima svojstvo pravnog lica sa pravima, obavezama i odgovornostima koje proizilaze iz Ustava, zakona i Statuta IKOM-a. Članovi srpskog nacionalnog komiteta IKOM-a su članovi IKOM-a pri UNESKU sa sedištem u Parizu u Francuskoj. Srpski nacionalni komitet IKOM-a je konstitutivni deo međunarodnog saveta muzeja koji čine u ovom trenutku preko 250 nacionalnih komiteta IKOM-a u svetu.

AICA- Međunarodno udruženje likovnih kritičara, Sekcija Srbije, aktivno radi od osnivanja 1955. godine. Aktivnost sekcije se odvija na Skupštini AICA i po komisijama (programska, finansijska).
Udruženje likovnih kritičara okuplja nezavisne likovne kritičare čije se stručne i profesionalne delatnosti odnose na kritiku i pisanje tekstova o umetnosti u medijima, na edukaciju, na pripremu i realizaciju izložbi, a radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva na polju razvoja i unapređenja moderne i savremene umetnosti.

Ema Radulović, Slavoljub Pušica, Marko Omčikus,
Gordana Mitrović, dr Zoran Erić
Konferencija "Kulturna politika u oblasti kulturnog nasleđa i transformacija institucija", Beograd, 22-23.5.2009.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav