• Search form

SAOPŠTENJE sa konferencije za novinare povodom početka programa Na sopstveni pogon

/ NA SOPSTVENI POGON

SAOPŠTENJE sa konferencije za novinare povodom početka programa Na sopstveni pogon

Beogradska nezavisna kulturna scena predstavlja se od 25. oktobra do 5. novembra širom Beograda sa gotovo 80 programa - predstava, izložbi, filmskih i video projekcija, književnih promocija, muzičkih nastupa, radionica i debata, objedinjenih sloganom “Na sopstveni pogon”.

Intenzivan desetodnevni program “Beogradska nezavisna kultura - Na sopstveni pogon” biće svečano otvoren 25. oktobra u 16 sati u Kulturnom centru Grad, jednom od više od deset prostora u kojima će se predstaviti gotovo 30 organizacija, kulturnih centara, inicijativa i neformalnih grupa, najavili su organizatori 24. oktobra na konferenciji za novinare u KC Grad.

Vodeći publiku kroz drugi, kreativni Beograd, koji nije samo u najužem centru, već i u komšiluku, program “Na sopstveni pogon” predstavlja novu mapu kulturnog života grada koja ukazuje na raznovrsnost i potencijale beogradske nezavisne kulture, ali i na njen nezadovoljavajući položaj i izazove sa kojima se suočava, kao i na moguća rešenja.

“Osnovna ideja ove manifestacije je da učini vidljivim učešće nezavisnih organizacija u kreiranju kulturnog života grada, jer veliki broj ljudi ne zna da mnoge kvalitetne programe, naročito one regionalne i međunarodne, u kojima gostuju umetnici iz sveta, proizvodi upravo nezavisna scena”, rekao je direktor KC Grad Dejan Ubović, ukazujući da, s druge strane, zvanične ustanove kulture, koje imaju znatno veće budžete i finansira ih država, imaju slabu evaluaciju programa i učinka koji su proizveli.

Direktorka Remonta Darka Radosavljević Vasiljević istakla je da je program “Na sopstveni pogon”, s obzirom na brojnost i raznovrsnost pojedinačnih odogađaja, mogao da bude organizovan i kao jednomesečna manifestacija, ništa manja po obimu od najvećih gradskih festivala. Budžet programa “Na sopstveni pogon”, koji je Agencija za evropsku integraciju i saradnju sa udruženjima grada Beograda podržala sa 650.000 dinara, pritom je višestruko manji od sredstava koja se izdvajaju za pojedine gradske festivale, poput BELEF-a.

Uz neverovatan svakodnevni tempo, ona je istakla i značaj  prostorne razuđenosti programa - od ZMUC-a (Zemunski mali umetnički centar) u Zemunu do Trećeg Beograda u Krnjači. “Kulturna mapa Beograda se znatno promenila i publika se kreće nekim novim prostorima i nadam se da će se ti prostori ubuduće dalje širiti”, rekla je Darka Radosavljević.

Direktor Agencije za evropsku integraciju i saradnju sa udruženima Danko Runić takođe je istakao važnost nezavisne kulturne produkcije, posebno u kontekstu kandidature Beograda za evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

“Nezavisna kulturna scena se količinom programa i ovom manifestacijom pozicionirala kao nezaobilazan faktor u kulturnom životu grada, a posebno je pohvalan napor da se festival prenese u svaki ćošak Beograda i da se ožive neki zapušteni javni prostori”, rekao je Runić, ističući zasluge nezavisne kulturne scene i za sve češće poređenje Beograda i Berlina, uprkos tome što Beograd, za razliku od Berlina, odlikuje odsustvo strateškog planiranja i sistemske podrške kulturi.

Na tu problematiku ukazuje i vizuelni identitet i slogan programa “Na sopstveni pogon”, koji je osmislila umetnica Boba Mirjana Stojadinović.

“Bicikl i rad na sopstveni pogon opšta su crta načinafunkcionisanja svih nezavisnih organizacija. Osim što je pomalo provokativan i kritičan, ovaj naziv manifestacije govori i kako stvari stvarno funkcionišu, jer svi ‘vrtimo pedale i osvetljavamo sebi put’”, rekla je Boba Mirjana Stojadinović.

Direktorka SEEcult.org Vesna Milosavljević najavila je da publika, osim intenzivnog programa, ima priliku da upozna nezavisnu kulturnu scenu i kroz dvojezičnu publikaciju sa opisom i adresarom svih organizacija koje učestvuju.

Publikacija će u štampanom izdanju biti deljena na mestima održavanja programa, a u elektronskoj formi je besplatno dostupna na internetu.

Učesnici programa “Na sopstveni pogon” su: ApsArt, Bazaart, BIGZ, Cirkusfera, CZKD, Centar za razvoj fotografije, Dah teatar,  Dez org, ERGstatus, Hop.la!, Kiosk, Kontekst u mesnoj zajednici, Kornet, Kulturni front / KC Grad, Liceulice, Magacin, Mimart, nKA, O3one, Plavo pozorište, KC Reks, Remont, SEEcult.org, Stanica Treći Beograd i ZMUC.

Partneri u projektu su Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Kulturni front/Kulturni centar Grad, ZMUC - Zemunski mali umetnički centar, SEEcult.org, Liceulice i Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja, u saradnji sa svim ostalim učesnicima programa “Na sopstveni pogon”.

Projekat je podržala Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.

Medijska podrška: B92, Studio B, Tanjug, Beograd 202, Politika, Mondo, Izlazak.com, Mreža kreativnih ljudi, Ogledalce.co.rs i SEEcult.org.

Korisni linkovi:

PUBLIKACIJA Na sopstveni pogon (pdf fajl, besplatno preuzimanje)

UČESNICI programa Na sopstveni pogon

PROGRAM SA SATNICOM

PROGRAM SA MAPAMA LOKACIJA

KLIP programa Na sopstveni pogon
http://vimeo.com/30978976

TWITTER Na sopstveni pogon
http://twitter.com/#!/self_powered

FB - Na sopstveni pogon
http://www.facebook.com/event.php?eid=185564908190385

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav