• Search form

Radionica pozorišta senki - KC BIGZ - Na sopstveni pogon

/ NA SOPSTVENI POGON

Radionica pozorišta senki - KC BIGZ - Na sopstveni pogon

BIGZ, Bulevar Vojvode Mišića 17/III
Radionica pozorišta senki: BEOGRADE, DOBRO JUTRO
29. i 30. oktobar, 17-20h
Vodi: Sanja Maljković (Kroz prozor fabrika)

Beograde, dobro jutro  (prezentacija rezultata radionice pozorišta senki)
Autor: Sanja Maljković (Kroz prozor Fabrika) + učesnici radionice
Dužina trajanja: 30 min
Mesto: Sala za pozorište senki u KC BIGZ-u

KC BIGZ = mesto susreta
Jedna od osnovnih aktivnosti Kulturnog centra BIGZ je razvijanje pozorišne scene kroz stručne radionice i produkcije. Cilj je da se obezbedi mesto gde će se različite trupe i pojedinci, različitih umetničkih (estetskih i tehničkih) pristupa, sretati, razmenjivati i obogaćivati svoja iskustva. Gde će zajedno raditi i unapređivati svoja znanja i veštine. Zbog toga Kroz prozor Fabrika, koja organizuje radionice u sferi pozorišta senki u okviru pozorišnog progama KC BIGZ-a, prikazuje rezultat jedne od njih.

Pozorište senki sada
Pozorište senki iako prastara, tradicionalna veština (umetnost), u današnjem kontekstu predstavlja nov, savremen izraz. Pre svega, zbog danas dostupnih sredstava za kreiranje efekata u pozorištu senki (video projekcije, animacije, različiti softveri...),
 a drugo, zbog našeg iskustva u konzumiranju animacije, što nas tera da pomeramo granice izražavanja i idemo mnogo dalje u eksperimentisanju.

Beograde, dobro jutro
Duško Radović je svakog jutra od jula 1975. do jula 1977. sa 23. sprata Beograđanke pozdravljao sugrađane svojim anegdotama.

Na šaljiv i slikovit način je komentarisao svakodnevnicu Beograda, ukazivao na probleme i njegove lepote. Čitajući tekstove danas, primetićemo da se nije mnogo toga promenilo u ovih 30-ak godina. Ni od problema, niti od lepota. Zaključujemo da  se samo da se promenuo naš odnos prema njima.

Radionica
Tim mladih pozorišnih umetnika iz različitih sfera (glumci, reditelji, scenografi, dramturzi...) radili su na postavljanju „slika“  iz Beograde, dobro jutro, istraživajući svet pozorišta senki  i preispitujući odnos prema našem gradu i životu u njemu.
„Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na nečemu bilo bi suvišno“. D. Radović

Vođa radionice: Sanja Maljković (scenograf, direktor Kroz prozor # Fabrike)
Sanja Maljković je završila 2008. Fakultet tehničkih nauka, Departman za arhitekturu i urbanizam  sa master diplomom.  Tokom studija bila je aktivna u nevladinom sektoru kao učesnik i organizator različitih projekata.  Iskustvo u scenografiji u tom periodu, dobija kroz razne radionice I u radu sa nezavisnim pozorišnim trupama.
Nakon završetka fakulteta, osniva pozorišnu trupu Kroz prozor Fabriku sa Žan Batist Demarinji, u kojoj radi kao projekt menadžer I scenograf.

Učila je od i radila sa Žan Pjer Lescoom iz Francuske (pozorište senki) I Joanom Trelu iz Berlina (video art).

Kroz prozor # Fabrika
Nezavisnu pozorišnu trupu Kroz prozor # Fabriku su osnovali krajem 2008. godine mladi pozorišni profesionalci sa ciljem da razvijaju i neguju društveno odgovorno pozorište u Srbiji.
Pozorište kao mesto gde društvo samo sebe simbolično oslikava i gde se ljudi sreću, poseduje veliki potencijal za socijalnu koheziju i obnovu društvenog tkiva. Za razliku od institucionalizovanog, nezavisno pozorište ima veliku prednost koja se ogleda u njegovoj fleksibilnosti, čime može se obraća onim ciljnim grupama kojima pozorišne institucije ne mogu.

Kroz prozor Fabrika stoga radi na jačanju kapaciteta nezavisnih inicijativa, kroz stvaranje čvrste, izazovne, kosmopolitske i svima pristupačne nezavisne pozorišne scene.

Funkcionišemo u tri nivoa:
-Istraživanje: kako bismo održali kreativnu i živu pozorišnu scenu
-Demokratizacija kulture: radi stvaranja jednakih uslova za realizaciju i pristup
-Multikulturalna suradnja: kroz zajedničke produkcije s umetnicima koji dolaze s prostora bivše Jugoslavije i EU zemalja.
Realizovane produkcije: Jedan zarez nešto, Želim ...da ne želim (u procesu).

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav