• Search form

Pokretne izložbe

/ Kulturno nasledje

dr Ana Stolić, Žana Gvozdenović

POKRETNE IZLOŽBE - OD MUZEJA U POKRETU KA KULTURI U POKRETU
(abstrakt)

Pokretne izložbe

dr Ana Stolić, Žana Gvozdenović

POKRETNE IZLOŽBE - OD MUZEJA U POKRETU KA KULTURI U POKRETU
(abstrakt)

Iako, na prvi pogled, izgleda da je reč o dva različita segmenta posla u kulturi, užem, muzeološkom i sveobuhvatnijem kulturnom delovanju – ideji Culture in Motion, koja je ujedno jedna od temeljnih ideja savremene kulturne politike u prvoj deceniji 21. veka, čini se da oni imaju slična polazišta. Zato bi ova prezentacija bila zasnovana na spoju primera dobre prakse (Muzej u pokretu Muzeja savremene umetnosti) i jednog, možda i dva projekta, koji imaju perspektivu realizacije ideje kulture u pokretu (npr. Istorija privatnog života, Istorijski muzej Srbije).

Primeri dobre muzeološke prakse - Muzej savremene umetnosti za vreme trajanja rekonstrukcije tokom 2008/9. godine, realizuje projekat Muzej u pokretu čiji je koordinator Žana Gvozdenović, u okviru kojeg je planirano osam monografskih i tematskih izložbi na kojima bi se predstavila dela iz muzejskih zbirki MSU u muzejima i galerijama u Srbiji.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo veličinu zablude, odnosno stereotipa o tome da samo i uvek reprezentativna (uglavnom shvaćeno kao prestonička publika) ima interesovanja za ovakav vid muzeoloških reprezentacija u kojima su predstavljeni, posmatrano iz istorijske perspektive, visoki dometi jugoslovenske i srpske umetnosti epohe 20. veka.

Na drugoj strani, sa ovim reprezentovanjem istorijsko – umetničko – kulturnog muzeološkog angažmana može da se uspostavi dodatna veza sa širim tumačenjem istorijskog posredstvom muzeološke prakse, koja u osnovi ima savremeno stanovište o funkciji i društvenoj ulozi istorijskih muzeja. To je, naravno, posebna tema, ali u okviru jednog projekta kakav će biti projekat Skrivena istorija-privatni život u Srbiji od srednjeg veka do savremenog doba, mogu biti realizovani neki od zahteva savremene muzeološke reprezentacije: otkrivanje nepoznatih fenomena kulturne istorije - sopstvene prošlosti, odnosno obogaćivanje saznanja o sebi samima (unutrašnji krug u realizaciji ideje kultura u pokretu) i međunarodna perspektiva (reprezentacija slabo poznate srpske kulture kroz „čitanje“ kulturnih fenomena koji su definisani, poznati i priznati).

Projekat je zamišljen tako da u domaćim okvirima ne bude realizovan kroz gotovu, na neki način nadređenu prezentaciju jedne ideje, autora ili matične kuće (u ovom slučaju Istorijskog muzeja Srbije), nego posredstvom stalne nadogradnje specifičnosti i diverziteta svake sredine u Srbiji.

Konferencija "Kulturna politika u oblasti kulturnog nasleđa i transformacija institucija", Beograd, 22-23.5.2009.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav