• Search form

O stanju radničke borbe u Srbiji - Kontekst u MZ - Na sopstveni pogon

/ NA SOPSTVENI POGON

O stanju radničke borbe u Srbiji - Kontekst u MZ - Na sopstveni pogon

Kontekst u mesnoj zajednici -
Sala mesne zajednice "Studentski grad", Narodnih heroja 30, II sprat, Novi Beograd
Utorak, 1. novembar, 19h
O stanju radničke borbe u Srbiji - razgovor sa predstavnicima USS SLOGA
Govore: Aleksandar Todić i Zlatko Bekić
Moderatori: Vladimir Simović i Marko Miletić

Položaj radnica i radnika u Srbiji konstantno se urušava. U današnje vreme - vreme krize i mera štednje - kada su na udaru socijalnih rezova koje sprovode vlade širom sveta, pre svega radni ljudi, otvaranje pitanja organizovanosti radništva jeste nužnost. Istovremeno, koncepte i prakse solidarnosti i ravnopravnosti, kao i ideju javnog dobra, koji su u periodu dominacije neoliberalizma u potpunosti marginalizovani, danas je, čini se više nego ikada, neophodno vratiti u javni diskurs i artikulisati njihove potencijale.

Na razgovorima koje ćemo organizovati sa predstavnicima radničkog pokreta pokušaćemo da lociramo tačke otpora aktuelnom stanju, kako one institucionalne tako i one vaninstitucionalne. Ove tačke su danas u velikoj meri raspršene, pa će fokusi razgovora biti na potencijalima lokalnog i internacionalnog povezivanja radničkih borbi, kao i mogućnostima povezivanja radništva sa drugim društvenim grupama i pokretima.

Prvi otvoreni razgovor o ovim temama održaćemo sa predstavnicima Udruženja Sindikata Srbije SLOGA

Udruženi sindikati Srbije "SLOGA" je sindikalni savez nezavisan od države i državnih institucija, poslodavaca i političkih stranaka. "SLOGA" je organizacija čiji je osnovni cilj da brani i odbrani interese članstva i svih zaposlenih. Organizacija je osnovana početkom 2008. godine od strane grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata. Želja nam je da radnicima Srbije vratimo poverenje u sindikalni pokret koji je u Srbiji u izumiranju. Želimo da nam se priključe svi koji imaju potrebu da se istinski bore za ostvarivanje svojih prava. Smatramo da sindikat ne treba da postoji da bi sindikalni funkcioneri živeli lepo na radničkoj grbači, već da zaposleni treba sami da odlučuju o svojoj sudbini.“

Preuzeto sa sajta: www.usssloga.org.rs

Program se realizuje uz podršku Ministarstva kulture, medija i informacionog društva Srbije, opštineNovi Beograd i Novobeogradskea kulturne mreže, a deo je festivala beogradske nezavisne scene "Na sopstveni pogon".

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav