• Search form

Na sopstveni pogon - subota, 29. oktobar

/ NA SOPSTVENI POGON

Na sopstveni pogon - subota, 29. oktobar

Razumevanje istorijskih činjenica u vezi sa Drugim svetskim ratom na primeru Starog sajmišta u Beogradu i diskusija publike o radu austrijske umetnice Nine Hohl o radničkom pokretu u današnjoj Srbiji, ali i koncert grupe Ola Horhe i maskenbal povodom Noći veštica, deo su raznovrsne ponude beogradske nezavisne kulture 29. oktobra, na početku vikenda, u okviru intenzivnog desetodnevnog programa “Na sopstveni pogon”.

U Kulturnom centru Rex u 12 sati počinje treći seminar projekta “Poseta Starom sajmištu” koji će se baviti čitanjem, odnosno razumevanjem i interpretacijom podataka o Drugom svetskom ratu, ratnim zločinima, holokaustu i genocidu. Učesnici su Silvija Krejaković (istoričarka, Nardoni muzej Kraljevo) i Urška Strle (istoričarka, Slovenačka akademija znanosti i umetnosti), Vladimir Marković (sociolog, Beogradski univerzitet), Ilija Malović (sociolog, XIII gimnazija) i Rastislav Dinić (politikolog, Univerzitet u Nišu), a svako će predstaviti i komentarisati neke savremenije idejne, metodološke i političke aspekte odnosa prema datoj istorijskoj faktografiji. Za seminar je pripremljena i analiza današnjeg revizionističkog diskursa u medijima, na primerima izabranih radijskih emisija, televizijskih emisija i blogova. Analize će uraditi i predstaviti Goran Despotović (Savez antifašista), Milan Radanović (apsolvent istorije) i Tanja Marković (psihološkinja).

“Na sopstveni pogon” poziv nudi petog dana priliku publici i da sazna nešto više o radničkom pokretu u Srbiji, i to kroz umetnički rad Nine Hohle, posvećen slučaju zrenjaninske fabrike Jugoremedija i borbi njenih radnika da preuzmu upravljanje. Istraživanje austrijske umetnice uobličeno je u petokanalnu video instalaciju “Priče o protestu. Neophodnost.” koja je i tema razgovora u nastavku projekta “Umetnik kao publika” organizacije DEZ ORG, koji će biti održan u 19 sati u Mesnoj zajednici “Studentski grad” na Novom Beogradu, u Kontekstu u mesnoj zajednici.

Na Novom Beogradu, u prostoru ApsArta - Pozorišta zajednice, od 10 do 14 sati moguće je učestvovati u radionici uličnih igara, dok u 14 časova u CZKD-u počinje novo izdanje “Razmene veština” - čitajuće grupe koja je posvećena računarskoj tehnici, elektronici, programskim jezicima, modifikovanju hardvera, ali i društvenim aspektima računarstva, poput politike slobodnog softvera i pitanja intelektualne svojine i privatnosti.

Kulturni centar Grad, jedan od više od deset prostora u kojima je organizovan “Na sopstveni pogon”, ugostiće izdavačku kuću Rende i njene autore iz Hrvatske Antu Tomića i Miljenka Jergovića, koji gostuju u Beogradu povodom 56. Sajma knjiga. Tomić će predstaviti svoje novo delo “Punoglavci”, a Jergović “Inšallah Madona, Inšallah”.

Kulturni centar BIGZ takođe je jedno od središta subotnjeg programa “Na sopstveni pogon”, a osim radionice pozorišta senki, koju vodi Sanja Maljković (Kroz prozor fabrika), Cirkusfera organizuje, povodom Noći veštica, maskenbal žurku. Osim muzike i “švedskog stola maski za zalutale posetioce”, najavljen je i “Dark kabare” - kabare jeze od niza tačaka koje sadrže cirkuske veštine tematski prilagođene Noći veštica.

Ljubitelji muzike imaju priliku u Kulturnom centru Rex da pristustvuju koncertu grupe Ola Horhe, retro futurističkog sastava koji će predstaviti vinil izdanje svog istoimenog albuma sa specijalnom gošćom - pijanistkinjom Sonjom Lončar, članicom dueta LP.

Posetioci programa “Na sopstveni pogon” imaju priliku da učestvuju i u performansu “Spavanje” u Trećem Beogradu, odnosno provedu noć u toj umetničkoj zadruzi na obali Dunava i reaguju tako na “prazne akcije” ruske umetničke grupe “Kolektivne akcije”, čija je izložba otvorena do 5. novembra.

U okviru programa “Na sopstveni pogon”, proteklih dana otvoreno je još niz izložbi - u galeriji O3one izložba arhivske novinske fotografije Tanjuga o savremenoj umetnosti 70-ih u Beogradu, u Magacinu u Kraljevića Marka “Arhitektura za poneti” Slobodana Maldinija, u organizaciji nkA, u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” - izložba druge multimedijalne umetničke kolonije “Karavukovo 002”, u organizaciji ZMUC-a - Zemunskog malog umetničkog centra, a u prostoru Dah teatra - izložba “In memoriam srpskom selu / DNK za veštačku oplodnju” Zorana Rajšića, u organizaciji Bazaarta. Kontekst u mesnoj zajednici predstavlja izložbu “Radnik u protestu” Vladimira Miladinovića u sali Mesne zajednice “Studentski grad”.

U KC Grad moguće je pogledati video instalaciju “Kiosk dijalozi” (video intervjui sa srednjoškolcima na temu sećanja iz detinjstva), a u Pres centru Udruženja novinara Srbije nagradjene radove sa godišnje izložbe “Press Photo Serbia”, u organizaciji Centra za razvoj fotografije.

Manifestacija beogradske nezavisne kulture “Na sopstveni pogon” predstavlja od 25. oktobra do 5. novembra oko 80 programa širom grada - od Zemuna do Krnjače, uz učešće gotovo 30 organizacija, kulturnih centara, neformalnih grupa i inicijativa.

Na svim lokacijama posetioci mogu da kupe ulični magazin u Srbiji “Liceulice”.

Učesnici programa “Na sopstveni pogon” su: ApsArt, Bazaart, BIGZ, Cirkusfera, CZKD, Centar za razvoj fotografije, Dah teatar,  Dez org, ERGstatus, Hop.la!, Kiosk, Kontekst u mesnoj zajednici, Kornet, Kulturni front / KC Grad, Liceulice, Magacin, Mimart, nKA, O3one, Plavo pozorište, KC Reks, Remont, SEEcult.org, Stanica Treći Beograd i ZMUC.

Partneri u projektu su Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Kulturni front/Kulturni centar Grad, ZMUC - Zemunski mali umetnički centar, SEEcult.org, Liceulice i Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja, u saradnji sa svim ostalim učesnicima programa “Na sopstveni pogon”.

Projekat je podržala Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.

Medijski sponzori: Tanjug, Beograd 202, B92, Studio B, Politika, Mondo, Izlazak.com, Mreža kreativnih ljudi, Ogledalce.co.rs i SEEcult.org, koji je i jedan od organizatora.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav