• Search form

Na sopstveni pogon - sreda, 26. oktobar

/ NA SOPSTVENI POGON

Na sopstveni pogon - sreda, 26. oktobar

Predstava Dah teatra “Kod Nastasijevića” i primenjeno pozorište ApsArta, “Džez opera šou” i video projekcije finskog cirkusa, samo su deo ponude programa “Na sopstveni pogon” 26. oktobra.

Predstava “Kod Nastasijevića” u Dah teatru, u režiji Dijane Milošević, bavi se čuvenom porodicom Nastasijević i istražuje duhovno nasleđe koje je ostavila kulturi u Srbiji. Umetnički i politički kontekst između dva svetska rata pozadina je dešavanja u toj predstavi, koja kombinuje više formi scenskog izraza.

Publika prolazi, s jedne strane, kroz svet koji je delimično faktografski, zasnovan na biografskim podacima iz života te zanimljive porodice, a s druge strane, prepliće se s motivima i fantastikom iz književnog i dramskog dela Momčila Nastasijevića.

Sudar svetova, realnog i fiktivnog, publika prati kroz likove pripovedaka Nastasijevića koji se sreću sa svojim tvorcem, sluša se i izvodi muzika njegovog brata Svetomira, kompozitora, dok sestre Nastasijević otkrivaju svoje tajne i na svoj način učestvuju u stvaranju imaginarno - realnog sveta koji ih je tada okruživao u formi tradicionalne "večernje" ili soarea.

Dijana Milošević napisala je i scenario za tu predstavu, a igraju Nebojša Ignjatović, Sanja Krsmanović Tasić, Ivana Milenović, Maja Mitić, Jugoslav Hadžić i Zoran Vasiljević. Muziku izvode Nebojša Ignjatović, Sanja Marković i Jugoslav Hadžić, a scenograf je poznati vizuelni umetnik Neša Paripović.

U Kulturnom centru Rex biće izvedene predstave „Da li me čuješ?“, „Zavodska bajka u četiri slike“ i „Ostrvo“, nastale iz susreta mladih u okviru projekta ApsArtaPrimeni pozorište - promeni život”. Taj projekat podrazumevao je jednogodišnju edukaciju studenata Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju iz oblasti primenjenog pozorišta i jedinstvenu priliku za buduće specijalne pedagoge da steknu dodatne veštine i tehnike rada sa osetljivim grupama koje će koristiti u svom budućem radu.

Drugog dana programa “Na sopstveni pogon” u BIGZ-u je, u organizaciji Cirkusfere, moguće pogledati video projekcije savremenog finskog cirkusa - (Circo Aereo & Les Objects Volants - Espresso; Race Horse Company-Petit Mal; Ville Valo & Kalle Hakkarainen - Waiting room/Vanishing point).

Savremeni cirkus je telesna i vizuelna forma koja se jasno razlikuje od pozorišta i plesa, ali uključuje znanja i tehnike iz obe ove oblasti kombinujući ih na specifičan način. Zahvaljujući toj jedinstvenoj kombinaciji pokreta, različitih veština i znanja, cirkus danas ima jednu sasvim novu formu. U potrazi za povezivanjem priče i trika i sa željom da promoviše ovu vrstu umetnosti, Cirkusfera će predstaviti najnovije trendove i dostignuća na savremenoj svetskoj cirkuskoj sceni.

U CZKD-u se 26. oktobra nastavlja projekat “Učitelj neznalica i njegovi komiteti: mesto samoobrazovanja - arhiv tekstova, periodike i knjiga jugoslovenske humanistike”, odnosno javno čitanje o pojmu zajednice.

“Na sopstveni pogon”, između ostalog, nudi 26. oktobra u KC Grad i koncert Opere Chaotique (Grčka) i Brencl Bande (Slovenija) - “Džez opera šou” koji kombinuje više muzičkih žanrova (opera, džez, kabare, mjuzikl i druge), pretvarajući ih u komičnu priču.

Operski pevač i pijanista Tenorman nastupao je samo sa velikim orkestrima, dok Vodoo Drummer nastupa kao bubnjar sa džez bendovima širom sveta. Zajedno (Opera Chaotique) mešaju operu i džez, provocirajući sve stereotipe pomoću kojih stvaraju neobično džez – opera iskustvo, u internacionalnoj kabare večeri  u kojoj se karakteri opere i muzičke slave nalaze zajedno na ulicama Nju Orleansa.

Brencl Banda je slovenački kvartet, čiji je zaštitni znak neposrednost povezana sa muzičkim nasleđem, a sastoji se od organskih zvukova i bez premca je u našem kreativnom okruženju. Iako upotrebljavaju sasvim uobičajene muzičke instrumente i vokale, stvorili su originalan zvuk, a sastav čine Polona Žalec (violina i vokal), Rok Šinkovec (harmonika i vokal), Matija Krivec (kontrabas i vocal), Andrej Boštjančič (gitara i vocal).

U KC Grad do završetka programa “Na sopstveni pogon”, odnosno 5. novembra, moguće je pogledati i video instalaciju “Kiosk dijalozi” (video intervjui sa srednjoškolcima na temu sećanja iz detinjstva), dok je u galeriji O3one otvorena izložba arhivske novinske fotografije Tanjuga o savremenoj umetnosti 70-ih u Beogradu, a u Magacinu u Kraljevića Marka izložba “Arhitektura za poneti” Slobodana Maldinija, u organizaciji nkA.

ZMUC - Zemunski mali umetnički centar predstavlja u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” radove sa svoje druge multimedijalne umetničke kolonije “Karavukovo 002”, održane u istoimenom selu u Vojvodini proteklog leta, a u Trećem Beogradu u toku je izložba umetničke grupe “Kolektivne akcije” - predstavnika Rusije na 54. Bijenalu u Veneciji.

U Dah teatru je otvorena izložba “In memoriam srpskom selu / DNK za veštačku oplodnju” Zorana Rajšića, u organizaciji Bazaarta, dok izložbu “Radnik u protestu” Vladimira Miladinovića, u sali Mesne zajednice “Studentski grad” na Novom Beogradu, organizuje Kontekst u mesnoj zajednici.

Program “Na sopstveni pogon” organizovan je od 25. oktobra do 5. novembra u više od deset prostora širom Beograda, kao aktuelni presek beogradske nezavisne kulturne scene koji pokazuje njenu raznovrsnost i potencijale i ukazuje na probleme i izazove sa kojima se suočava, ali i na moguća rešenja za njihovo prevazilaženje.

U "Pogonu" učestvuje gotovo 30 organizacija, kulturnih centara, neformalnih grupa i inicijativa, predstavlajući više od 70 programa na lokacijama širom grada - od Zemuna do Krnjače.

Satnica programa za sredu, 26. oktobar

 

Dah teatar, Marulićeva 8
14.00-19.00 Bazaart: IN MEMORIAM SRPSKOM SELU / DNK ZA VEŠTAČKU OPLODNJU - serija digitalnih foto-print kolaža, nastalih u okviru projekta "Mit kao sudbina" - izložba (25.10.-5.11.)
autor: Zoran Rajšić

KC Grad, Braće Krsmanović 4
14.00-20.00 KIOSK DIJALOZI - video intervjui sa srednjoškolcima na temu sećanja iz detinjstva - video instalacija (25.10.-5.11.)

KC Rex, Jevrejska 16
18.00 ApsArt - Centar za pozorišna istraživanja: PRIMENI POZORIŠTE - PROMENI ŽIVOT - svečana završnica ApsArt projekta i prikazivanje tri predstave u izvođenju studenata FASPER-a i dece/mladih sa smetnjama u razvoju, poremećajem u ponašanju i oštećenjem sluha - predstava

KC Grad, Braće Krsmanović 4
18.30-20.00 KRUNO LOKOTAR: ZELENI MEGAHERC - program Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske tokom Beogradskog sajma knjiga - javni razgovori (26/27.10.)

CZKD - Paviljon Veljković, Birčaninova 21
19.00 UČITELJ NEZNALICA I NJEGOVI KOMITETI
Čitajuća grupa: O POJMU ZAJEDNICE: Communism, the Proper Name, Georges Van Den Abbeele - javno čitanje

Dah teatar, Marulićeva 8
20.00 KOD Nastasijevića - predstava

BIGZ, Bulevar Vojvode Mišića 17/VI
20.00 CIRKUSFERA - video projekcije predstava savremenog cirkusa u Finskoj (Circo Aereo & Les Objects Volants-Espresso; Race Horse Company-Petit Mal; Ville Valo & Kalle Hakkarainen - Waiting room/Vanishing point)

KC Grad, Braće Krsmanović 4
22.00 Jazz Opera Šou
OPERA CHAOTIQUE (Grčka): Tenorman - vokali/klavir & tajanstvenost, Vodoo Drummer - bubnjevi & trikovi
BRENCL BANDA (Slovenija): Polona Žalec (violina i vokal), Rok Šinkovec (harmonika i vokal), Matija Krivec (kontrabas i vocal), Andrej Boštjančič (gitara i vocal)

Treći Beograd, Pančevački put bb, Dunavska obala
Predstavljanje umetničke grupe KOLEKTIVNE AKCIJE, ovogodišnjih predstavnika Rusije na Venecijanskom bijenalu - SABINE HENZGEN: PUTOVANJA IZVAN GRADA 1976-2010 - izložba (15.10-5.11.)

KC Magacin, Kraljevica Marka 4
SLOBODAN MALDINI: ARHITEKTURA ZA PONETI - projekti (21-31.10.) - nKA

O3ONE, Andrićev venac 12
TANJUG - retrospektiva novisnke fotografije - izložba (24-29.10.)

 

Na svim lokacijama tokom festivala “Na sopstveni pogon” posetioci će moći da kupe ulični magazin u Srbiji “Liceulice”, koji prodaju marginalizovani građani na ulicama koji zadržavaju polovinu novca od prodatih primeraka, dok se druga polovina koristi za štampanje novih izdanja.

Učesnici programa “Na sopstveni pogon” su: ApsArt, Bazaart, BIGZ, Cirkusfera, CZKD, Centar za razvoj fotografije, Dah teatar,  Dez org, ERGstatus, Hop.la!, Kiosk, Kontekst u mesnoj zajednici, Kornet, Kulturni front / KC Grad, Liceulice, Magacin, Mimart, nKA, O3one, Plavo pozorište, KC Reks, Remont, SEEcult.org, Stanica Treći Beograd i ZMUC.

Vodeći publiku kroz drugi, kreativni Beograd, koji nije samo u najužem centru, već i u komšiluku, program “Na sopstveni pogon” predstavlja novu mapu beogradske kulture koja je danas znatno drugačija nego prethodnih decenija, pre svega zahvaljujući inovativnim programima nekoliko desetina organizacija, umetničkih grupa i inicijativa sa nezavisne kulturne scene.

Osim raznovrsnim programom širom grada, nova mapa beogradske kulturne scene biće predstavljena i dvojezičnim katalogom sa adresarom svih učesnika i prostora u kojima deluju.

Partneri u projektu su Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Kulturni front/Kulturni centar Grad, ZMUC - Zemunski mali umetnički centar, SEEcult.org, Liceulice i Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja, u saradnji sa svim ostalim učesnicima programa “Na sopstveni pogon”.

Projekat je podržala Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.

Medijski sponzori: Tanjug, Beograd 202, B92, Studio B, Politika, Mondo, Izlazak.com, Mreža kreativnih ljudi, Ogledalce.co.rs i SEEcult.org

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav