• Search form

Na sopstveni pogon - sreda, 2. novembar

/ NA SOPSTVENI POGON

Intermedijalni rad “Soba malih strahova”, radionice primenjenog pozorišta, klovnovske pozorišne tehnike i neverbalne komunikacije, kao i dzež sešn Zerkman Bing Banga, deo su programa beogradske nezavisne kulturne scene “Na sopstveni pogon” u sredu, 2. novembra.

Na sopstveni pogon - sreda, 2. novembar

Intermedijalni rad “Soba malih strahova”, radionice primenjenog pozorišta, klovnovske pozorišne tehnike i neverbalne komunikacije, kao i dzež sešn Zerkman Bing Banga, deo su programa beogradske nezavisne kulturne scene “Na sopstveni pogon” u sredu, 2. novembra.

“Soba malih strahova” Irene Ristić, u produkciji organizacije Hop.la!, eksperimentalni je rad inspirisan filmovima nadrealista, Uelbekovim knjigama, empirijskim istraživanjima Rotenberga i Hausmana (1991, 2003), kao i starijim teorijama o bisocijativnom principu u umetnosti. Ispituje doživljaj praznine i izolovanosti, uslovljen memorijskim tragovima ranih trauma, a biće izvođen od 2. do 4. novembra u 20 i 20.30 sati u donjem prostoru galerije O3one. U ApsArtu - Pozorištu zajednice na Novom Beogradu biće održana otvorena radionica primenjenog pozorišta, koju vodi rediteljka Aleksandra Jelić.

Program “Na sopstveni pogon” nudi i džez nastup Zerkman Big Banga u 22 sata u KC Grad, gde je moguće videti i video instalaciju “Kiosk dijalozi” sa intervjuima sa srednjoškolcima o sećanjima iz detinjstva.

U Kulturnom centru BIGZ biće održana radionica klovnovske pozorišne tehnike, u organizaciji Kroz prozor fabrike, dok će Kvaka teatar održati još jednu radionicu neverbalne komunikacije koju vodi reditelj i pedagog Goran Cvetković. Edukativni deo programa “Na sopstveni pogon” biće nastavljen i u Centru za kulturnu dekontaminaciju radom čitajuće grupe “O pojmu zajednice” u okviru platforme “Učitelj neznalica i njegovi komiteti”, a ovoga puta tema je knjiga “Communism, the Proper Name”, čiji je autor Georges Van Den Abbeele. Moderatorka čitajuće grupe je Noa Treister.

U CZKD-u do 10. novembra otvorena je i izložba “MAFAF - Nevidljiva istorija - pogled iz Beograda”, posvećena pulskom Međuklupskom i autorskom festivalu amaterskog filma, nekada najvećoj manifestaciji filmskog amaterizma u bivšoj Jugoslaviji. U okviru te izložbe, za 2. i 3. novembar najavljene su projekcije filmova sa MAFAF-a, kao i razgovori u kojima će učestvovati Nikola Lorencin, Sava Trifković, Vera Vlajić, Ivan Rakidžić i Ivica Gunjača, odnosno Bata Petrović, Bojan Jovanović, Ivan Obrenov, Sunčica Fradelić i Aleksandar Muharemović.

Posetioci programa “Na sopstveni pogon”, koji se održana do 5. novembra širom Beograda, imaju priliku da obiđu još niz izložbi na različitim lokacijama.

U galeriji O3one moguće je videti fotografije japanskog umetnika Selija Jukija (Yuki), odnosno izložbu “Pokušavam da prebrojim zrna peska preostala na noktu”, koja je deo projekta srpsko-japanske saradnje “Yugo Japan Art”, a u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” radove sa druge multimedijalne umetničke kolonije “Karavukovo 002”, održane proteklog leta u organizaciji ZMUC-a - Zemunskog malog umetničkog centra.

U prostoru Dah teatra u toku je izložba “In memoriam srpskom selu / DNK za veštačku oplodnju” Zorana Rajšića, u organizaciji Bazaarta, a Centar za razvoj fotografije predstavlja najbolje radove sa godišnjeg konkursa “Press Photo Serbia” u Pres centru Udruženja novinara Srbije.

U Trećem Beogradu u toku je izložba ruske umetničke grupe “Kolektivne akcije”, predstavnika Rusije na Bijenalu u Veneciji.

Manifestacija “Na sopstveni pogon” predstavlja od 25. oktobra do 5. novembra ukupno oko 80 programa na više od deset lokacija širom grada - od Zemuna do Krnjače.

Na svim lokacijama posetioci mogu da kupe ulični magazin u Srbiji “Liceulice”.

Učesnici programa “Na sopstveni pogon” su: ApsArt, Bazaart, BIGZ, Cirkusfera, CZKD, Centar za razvoj fotografije, Dah teatar, Dez org, ERGstatus, Hop.la!, Kiosk, Kontekst u mesnoj zajednici, Kornet, Kulturni front / KC Grad, Liceulice, Magacin, Mimart, nKA, O3one, Plavo pozorište, KC Reks, Remont, SEEcult.org, Stanica Treći Beograd i ZMUC.

Partneri u projektu su Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Kulturni front/Kulturni centar Grad, ZMUC - Zemunski mali umetnički centar, SEEcult.org, Liceulice i Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja, u saradnji sa svim ostalim učesnicima programa “Na sopstveni pogon”.

Projekat je podržala Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.

Medijski sponzori: Tanjug, Beograd 202, B92, Studio B, Politika, Mondo, Izlazak.com, Mreža kreativnih ljudi, Ogledalce.co.rs i SEEcult.org, koji je i jedan od organizatora.

Video
15.03.2024 | 17:08

Izazovi projektnog finansiranja nezavisne kulture

Predstavnici nezavisnih scena Hrvatske, Srbije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore govore u video intervjuima o problemima i izazovima projektnog finansiranja, specifičnostima u tom pogledu u svojim sredinama i