• Search form

Na sopstveni pogon - petak, 28. oktobar

/ NA SOPSTVENI POGON

Na sopstveni pogon - petak, 28. oktobar

Javne diskusije, posvećene ulozi nezavisnog kulturnog sektora u okviru projekta Beograd 2020, autonomiji univerziteta i nekonvencionalnim praksama u umetnosti i oblasti komunikacija, obeležiće 28. oktobra program beogradske nezavisne kulturne scene “Na sopstveni pogon”, koji do 5. novembra nudi širom grada i niz izložbi, predstava, video i filmskih projekcija, muzičkih nastupa i radionica.

Javni razgovor o projektu Beograd 2020 i ulozi nezavisnog kulturnog sektora u njemu biće održan u 18 sati u galeriji O3one, a panelisti su predsednik Organizacionog odbora Beograda 2020 Aleksandar Peković, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Danko Runić i rukovoditeljka kancelarije Ministarstva kulture Tačka kulturnog kontakta (TKK/CCP) Lola Joksimović.

U CZKD-u u 19 časova biće održana javna diskusija na temu “Studenti/kinje protiv Bolonje: Autonomija univerziteta od političkih partija”, a organizovana je u svetlu obeležavanja čitave decenije primene preporuka Bolonjske deklaracije i stvaranja jedinstvenog evropskog prostora visokog obrazovanja, obeleženog masovnim studentskim protestima i otporom u gotovo svim zemljama, uključujući Srbiju.

Razgovore će voditi studentski kolektivi Odbrani Filozofski i Odbrani Filološki.

Prethodno će, u 17 sati, u Kulturnom centru Grad, u okviru gostovanja festivala Influencers iz Barselone, biti održan panel na temu "Da li je to umetnost ili post-digitalni folklor 21. veka?" o položaju nekonvencionalnih kulturnih praksi u društvu, o umetnosti, propagandi, mitovima, subverziji, subkulturnoj epici i načinima bavljenja njima u lokalnom i u globalnom kontekstu, izvan i u sklopu kulturnih institucija. Gosti panela, pored osnivača festivala Influencers Banija Brusadina, biće Pavle Ćosić iz organizacije Kornet, Isidora Ilić i Boško Prostran - umetnički duo Doplgenger, umetnica Aleksandra Petković – TkV i Dejan Nikolić iz redakcije sajta Njuz.net.

Festival Influencers se nastavlja i duboko u noć, a obuhvata i tajnu večeru za koju zainteresovani treba da se prijave na email adresu: influencers@culturalfront.net, kako bi dobili priliku da budu izabrani za učešće tajnim izvlačenjem.

Posebna poslatica četvrtog dana programa “Na sopstveni pogon” je koncert koji će u 20 sati u Kulturnom centru Rex održati Boris Kovač i muzičar iz Jermenije David Yengibarjan, kao muzičko zagrevanje za filmski festival “Slobodna zona” koji će od 4. do 9. novembra predstaviti više od 30 provokativnih i angažovanih filmova koji tematski preispituju važne društvene i političke događaje iz celog sveta.

Program manifestacije “Na sopstveni pogon” obuhvata 28. oktobra, između ostalog, i glumačku radionicu neverbalnog teatra pokreta koju Kvaka teatar organizuje u Kulturnom centru BIGZ, a vodi je reditelj i pedagog Goran Cvetković.

Posetioci mogu obići i niz izložbi koje su otvorene proteklih dana širom Beograda - u galeriji O3one u toku je izložba arhivske novinske fotografije Tanjuga o savremenoj umetnosti 70-ih u Beogradu, u Magacinu u Kraljevića Marka “Arhitektura za poneti” Slobodana Maldinija, u organizaciji nkA, a ZMUC - Zemunski mali umetnički centar predstavlja u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” radove sa svoje druge multimedijalne umetničke kolonije “Karavukovo 002”, održane u istoimenom selu u Vojvodini proteklog leta. U Trećem Beogradu u toku je izložba umetničke grupe “Kolektivne akcije” - predstavnika Rusije na 54. Bijenalu u Veneciji, a u prostoru Dah teatra do kraja “Pogona” otvorena je izložba “In memoriam srpskom selu / DNK za veštačku oplodnju” Zorana Rajšića, u organizaciji Bazaarta. Izložbu “Radnik u protestu” Vladimira Miladinovića, u sali Mesne zajednice “Studentski grad” na Novom Beogradu, organizuje Kontekst u mesnoj zajednici.

U KC Grad je moguće pogledati video instalaciju “Kiosk dijalozi” (video intervjui sa srednjoškolcima na temu sećanja iz detinjstva), a u Pres centru Udruženja novinara Srbije najbolje radove sa godišnje izložbe “Press Photo Serbia”, koju organizuje Centar za razvoj fotografije.

Manifestacija beogradske nezavisne kulture “Na sopstveni pogon” predstavlja od 25. oktobra do 5. novembra oko 80 programa širom grada - od Zemuna do Krnjače, uz učešće gotovo 30 organizacija, kulturnih centara, neformalnih grupa i inicijativa.

Na svim lokacijama posetioci mogu da kupe ulični magazin u Srbiji “Liceulice”.

Učesnici programa “Na sopstveni pogon” su: ApsArt, Bazaart, BIGZ, Cirkusfera, CZKD, Centar za razvoj fotografije, Dah teatar,  Dez org, ERGstatus, Hop.la!, Kiosk, Kontekst u mesnoj zajednici, Kornet, Kulturni front / KC Grad, Liceulice, Magacin, Mimart, nKA, O3one, Plavo pozorište, KC Reks, Remont, SEEcult.org, Stanica Treći Beograd i ZMUC.

Partneri u projektu su Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Kulturni front/Kulturni centar Grad, ZMUC - Zemunski mali umetnički centar, SEEcult.org, Liceulice i Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja, u saradnji sa svim ostalim učesnicima programa “Na sopstveni pogon”.

Projekat je podržala Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.

Medijski sponzori: Tanjug, Beograd 202, B92, Studio B, Politika, Mondo, Izlazak.com, Mreža kreativnih ljudi, Ogledalce.co.rs i SEEcult.org, koji je i jedan od organizatora.

Program prati i publikacija "Na sopstveni pogon" sa opisom organizacija i kontaktima, objavljena na srpskom i engleskom jeziku. Elektronsku verziju publikacije moguće je besplatno preuzeti, a štampana će biti dostupna u prostorima u kojima je organizovan program širom grada. 

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav