• Search form

Na sopstveni pogon - četvrtak, 3. novembar

/ NA SOPSTVENI POGON

Na sopstveni pogon - četvrtak, 3. novembar

Beogradska nezavisna kulturna scena nastavlja intenzivan desetodnevni program u četvrtak, 3. novembra na lokacijama širom grada, nudeći publici predstave, izložbe, radionice i filmske projekcije i razgovore.

Remont - nezavisna umetnička asocijacija predstavlja u u Kulturnom centru Grad projekat Artyčok.TV, nezavisnu internet HD televiziju koja je nastala 2006. godine u Pragu u nedostatku ozbiljnijih osvrta na savremenu umetnost u mejnstrim medijima. Remont je jedan od partnera u tom projektu.

U KC Grad predstavljena je i video instalacija “Kiosk dijalozi”, koja se sastoji od intervjua sa srednjoškolcima na temu njihovog sećanja iz detinjstva, koje je organizacija Kiosk realizovala tokom prošlogodišnjeg, 51. Oktobarskog salona.

U galeriji O3one moguće je ući u “Sobu malih strahova” - intermedijalni rad Irene Ristić, u produkciji organizacije Hop.la!, koji je inspirisan filmovima nadrealista, Uelbekovim knjigama, empirijskim istraživanjima Rotenberga i Hausmana (1991, 2003), kao i starijim teorijama o bisocijativnom principu u umetnosti. Ispituje doživljaj praznine i izolovanosti, uslovljen memorijskim tragovima ranih  trauma, a biće izvođen i 4. novembra u 20 i 20.30 sati.

U ApsArtu - Pozorištu zajednice na Novom Beogradu u 19 sati biće izvedena predstava “Ostrvo” u kojoj učestvuju studenti Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i mladi iz doma "Sremčica".

Deo programa “Na sopstveni pogon” je i izložba “MAFAF - Nevidljiva istorija - pogled iz Beograda”, posvećena pulskom Međuklupskom i autorskom festivalu amaterskog filma, nekada najvećoj manifestaciji filmskog amaterizma u bivšoj Jugoslaviji. Izložbu o MAFAF-u u CZKD-u prate projekcije filmova sa tog festivala, kao i javni razgovori, a za 3. novembar najavljeni su Bata Petrović, Bojan Jovanović, Ivan Obrenov, Sunčica Fradelić i Aleksandar Muharemović.

Posetioci programa “Na sopstveni pogon”, koji se održava do 5. novembra širom Beograda, imaju priliku da obiđu još nekoliko izložbi na različitim lokacijama.

U galeriji O3one moguće je videti fotografije japanskog umetnika Selija Jukija (Yuki), odnosno izložbu “Pokušavam da prebrojim zrna peska preostala na noktu”, koja je deo projekta srpsko-japanske saradnje “Yugo Japan Art”.

U Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” predstavljeni su radovi sa druge multimedijalne umetničke kolonije “Karavukovo 002”, održane proteklog leta u organizaciji ZMUC-a - Zemunskog malog umetničkog centra.
U Trećem Beogradu u toku je izložba ruske umetničke grupe “Kolektivne akcije”, predstavnika Rusije na Bijenalu u Veneciji.

U prostoru Dah teatra u toku je izložba “In memoriam srpskom selu / DNK za veštačku oplodnju” Zorana Rajšića, u organizaciji Bazaarta, a Centar za razvoj fotografije predstavlja najbolje radove sa godišnjeg konkursa “Press Photo Serbia” u Pres centru Udruženja novinara Srbije.

Manifestacija “Na sopstveni pogon” predstavlja do 5. novembra ukupno oko 80 programa na više od deset lokacija širom grada - od Zemuna do Krnjače, a biće završena Festivalom besmislenih i beskorisnih veština u ZMUC-u.

Na svim lokacijama posetioci mogu da kupe ulični magazin u Srbiji “Liceulice”.

Učesnici programa “Na sopstveni pogon” su: ApsArt, Bazaart, BIGZ, Cirkusfera, CZKD, Centar za razvoj fotografije, Dah teatar,  Dez org, ERGstatus, Hop.la!, Kiosk, Kontekst u mesnoj zajednici, Kornet, Kulturni front / KC Grad, Liceulice, Magacin, Mimart, nKA, O3one, Plavo pozorište, KC Reks, Remont, SEEcult.org, Stanica Treći Beograd i ZMUC.

Partneri u projektu su Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Kulturni front/Kulturni centar Grad, ZMUC - Zemunski mali umetnički centar, SEEcult.org, Liceulice i Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja, u saradnji sa svim ostalim učesnicima programa “Na sopstveni pogon”.

Projekat je podržala Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.

Medijski sponzori: Tanjug, Beograd 202, B92, Studio B, Politika, Mondo, Izlazak.com, Mreža kreativnih ljudi, Ogledalce.co.rs i SEEcult.org, koji je i jedan od organizatora.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav