• Search form

Mobilna književna rezidencija Čelobrdo 2016: KORUPCIJA

/ MOBILNA KNJIŽEV...

Mobilna književna rezidencija Čelobrdo 2016: KORUPCIJA

Mobilna književna rezidencija u selu Čelobrdo iznad Sv. Stefana u Crnoj Gori, 25. septembar - 2.oktobar 2016. Pisci iz regiona tematizovaće problem korupcije putem umetničkog istraživanja i tako ponuditi prve eksponate za nedavno osnovani virtuelni Muzej korupcije (MK).

Pozvani pisci-kolumnisti su: Boris Dežulović iz Hrvatske, Ana Radmilović iz Srbije, Brano Mandić iz Crne Gore, Ahmed Burić i Marko Tomaš iz BiH, a u  izboru festivala “Krokodil” iz Beograda učestvovaće Barbi Marković iz Austrije.

Učesnici regionalne Mobilne književne rezidencije, koju Zemunski mali umetnički centar - ZMUC iz Beograda i udruženje Za Druga iz Petrovca treći put organizuju u Crnoj Gori, aktuelizovaće recentne primere korupcije iz sopstvenog okruženja i tako ponuditi prve eksponate za nedavno osnovani virtuelni Muzej korupcije.

Moderator razgovora i debata na temu korupcije biće lingvista i pisac Pavle Ćosić iz Beograda.

Muzej korupcije ima za cilj da proširi polje percepcije korupcije - sa zloupotrebe javnih ovlašćenja za ostvarenje lične koristi na moralnu nesposobnost građana da čine stvari za dobrobit zajednice.

Demistifikacijom mehanizama korupcije kroz muzeološki pristup i smještanjem korupcije u muzej, MK će raditi na oslobađanju građana od traumatizacija svakodnevnog života u regionu čije države zauzimaju visoke pozicije po indeksu percepcije korupcije.

Učesnici Mobilne književne rezidencije u Čelobrdu održaće javni čas s gimnazijalcima u Baru, a nastupiće i u Budvi i Podgorici.

Organizatori pozivaju pojedince, organizacije i antikorupcijska udruženja da do kraja oktobra obogate muzejsku postavku najatraktivnijim primerima koruptivnih praksi. Takođe, pozivaju umetnike u Crnoj Gori da u različitim medijima daju doprinos muzejskoj postavci.

Rezidencija u selu Čelobrdo deo je međunarodnog umetničkog projekta Mobilne rezidencije koji se od 2013. godine realizuje u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, sa tendencijom da se proširi na druge zemlje regiona.

Prošlog leta Mobilna književna rezidencija održana je u selu Blizikuće na crnogorskom primorju, a okupila je pisce iz regiona na temu “Jezik i zajednica”. Prva mobilna književna rezidencija održana je u selima Reževići i Blizikuće 2014. godine, na temu “Tabui u tranziciji”.

Učenici su o temama u fokusu pisali na blogu na portalu SEEcult.org koji su vodili tokom boravka u Crnoj Gori.

ZMUC i Za Druga organizuju Mobilnu književnu rezidenciju “Čelobrdo 2016” uz podršku evropske mreže Traduki za prevođenje i književnost.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav