• Search form

Izložba Karavukovo 002 - ZMUC u UBUS-u - Na sopstveni pogon

/ NA SOPSTVENI POGON

Izložba Karavukovo 002 - ZMUC u UBUS-u - Na sopstveni pogon

Radovi multimedijalne umetničke kolonije “Karavukovo”, koju je Zemunski mali umetnički centar (ZMUC) organizovao ove godine drugi put u istoimenom selu na srpsko-hrvatskoj granici, predstavljeni su od 25. oktobra do 8. novembra na izložbi u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”, u okviru programa beogradske nezavisne kulture "Na sopstveni pogon".

Ovogodišnja kolonija okupila je od 20. do 30. juna 11 umetnika sa Balkana - iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Učesnici su bili: vajar i teoretičar umetnosti Eugen Borkovsky (Grožnjan), veb dizajnerka Jelena Korenčić (Zagreb), fotograf Nikola Radić Lucati (Beograd-Tel Aviv), slikar Aleksandar Jestrović Jamesdin (Beograd-Berlin) graffiti autor Sandin Međedović (Sarajevo), kao i muzičar i kompozitor Danilo Popović, keramičarka Biljana Milenović, vajarka Milica Ružičić, montažerka i video umetnica Marija Aranđelović i street art umetnica TKV iz Beograda, te vajar Goran Denić, koji je i umetnički direktor kolonije Karavukovo.

Završna izložba njihovih radova priređena je 30. juna u Karavukovu, a nakon USBM-a, seli se u Galeriju “Fontikus” u Grožnjanu od 15. novembra do 6. decembra, a potom u MKSMC u Kopru od 6. do 20. decembra.

Koloniju je finansirala fabrika za doradu semena Castrix, a postprodukciju izložbe Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije.

Radovi kolonije "Karavukovo 002" će konačno postati deo postavke fabrike Castrix u Karavukovu, kao deo kolekcije savremene umetnosti Balkana koju ta fabrika formira od prošle godine, pružajući ZMUC-u podršku za realizaciju kolonije.

Više o koloniji “Karavukovo” na: www.karavukovo002.blogspot.com, a radovi nastali ove i prosle godine predstavljeni su i u Galeriji umetnika portala SEEcult.org.

Izložba “Karavukovo 002” deo je programa “Beogradska nezavisna kultura - Na sopstveni pogon” koji se održava od 25. oktobra do 5. novembra širom Beograda, uz učešće oko 30 organizacija sa gotovo 80 programa.

Video
15.03.2024 | 17:08

Izazovi projektnog finansiranja nezavisne kulture

Predstavnici nezavisnih scena Hrvatske, Srbije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore govore u video intervjuima o problemima i izazovima projektnog finansiranja, specifičnostima u tom pogledu u svojim sredinama i