• Search form

Izložba iz fotoarhiva Tanjuga - O3one - Na sopstveni pogon

/ NA SOPSTVENI POGON

Izložba iz fotoarhiva Tanjuga - O3one - Na sopstveni pogon

Galerija O3one
24-29. oktobar (otvaranje u 19h)
Izložba: Kroz savremenu umetnost sedamdesetih
Izbor iz fotoarhiva Tanjuga

Drugu godinu za redom u saradnji sa Tanjugom, O3one otkriva fotografije jedne od najbogatijih agencijskih fotoarhiva u Evropi. Tanjug je baštinio i arhive svojih prethodnika - novinske agencije Avala koja je postojala između dva svetska rata i Pres biroa koji je postojao pre Prvog svetskog rata. Zahvaljujući tome, najstarija fotografija u Tanjugovoj arhivi datira iz 1912. godine. Fotoarhiva novinske agencije Tanjug sadrži oko 3,5 miliona negativa.

Postavku čini oko 30 crno-belih fotografija na kojima su Tanjugovi fotoreporteri Anton Vaš, Bogdan Bradvarović, Branko Obradović, Živorad Vučić i Vladimir Dobričić, zabeležili neke od najznačajnijih izložbi koje su gostovale u prestonici.

Beograd sedamdesetih. Avangarda tadašnje Jugoslavije. Grad koji je posle studentskih protesta i seksualne revolucije otvoren za nove tendencije u likovnoj umetnosti. Uporedo sa svetskim trendovima, eksperimentiše sa instalacijama, performansom, konceptualnom umetnošću.

Beograđani su, kao i “zapadnjaci” mogli da vide reprezentativna dela savremenog dizajna Velike Britanije, Mongolije, savremene mađarske umetnosti, persijske umetnosti, američke keramike i tapiserija, umetnosti u Vašingtonu.

 

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav