• Search form

Izložba Ars Kozara - nKA - Na sopstveni pogon

/ NA SOPSTVENI POGON

Magacin u Kraljevića Marka - O D L O

Izložba Ars Kozara - nKA - Na sopstveni pogon

Magacin u Kraljevića Marka - O D L O

Ž E N O
1-12. novembar (otvaranje u 19h)
Izložba: Ars Kozara / UMETNOST U PRIRODI
Tač.ka - grupa vizuelnih umjetnika, Prijedor, Bosna i Hercegovina (Igor Sovilj, Mladen Bundalo, Dajan Špirić, Dragan Inđić, Milijana Grabovica, Nemanja Čađo)
Organizacija: nKA

Izložba printova intervencija u prirodi, realizovanih u Nacionalnom parku Kozora u okviru radionice "Art in Nature Laboratory / Ars Kozara", sa namerom predstaljanja stvaranja i nestajanja-sjedinjavanja radova koji su postali deo okruženja iz kojeg su nastali i kome se vraćaju.

Projekat Ars Kozara započelo je Likovno udruženje Tač.ka 2007. godine i on se od tada svake godine (sa izuzetkom 2010) realizuje unutar Nacionalnog parka Kozara u blizini Prijedora.

Pokret Umjetnosti u Prirodi proistekao je iz land art-a. Glavni teoretičar pokreta Vittorio Fagone tvrdi da je "osnovna razlika između ova dva pokreta u tome što Umjetnici u Prirodi za svoj rad koriste prirodne materijale i metode koji neće narušiti ekosistem unutar kojeg se rad realizuje. Finalni rad ostaje u svom okruženju, predan zakonima prirode koji ga vremenom vraćaju u svoj ciklus postajanja i nestajanja”.

Jedini trag koji ostaje jeste dokumentacija.

Ars Kozara je međunarodni laboratorij Umjetnosti u Prirodi. Svake godine oko deset umjetnika i umjetnica okupi se na planini Kozari i stvara umjetnička djela od prirodnih materijala. Djela su locirana duž pješačke staze na lokalitetu Glavuša, a jedan od ciljeva ovog projekta je i pridonošenje razvoju kulturno-turističke ponude NP Kozara.

Od 2011. godine Ars Kozara doživljava preobrazbu i djela nastala u toku ovog desetodnevnog laboratorija nisu više isključivo instalacije ili skulpture u prirodi, već i umjetničke akcije, performansi, video, fotografija i drugo.

*Foto: Dajan Špirić, Ambrozija

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav