• Search form

DOŽIVOTNA SLOBODA

/ MOBILNA KNJIŽEV...

DOŽIVOTNA SLOBODA

Mobilne rezidencije Zemunskog malog umetničkog centra 2017. godine posvećene su temi “Doživotna sloboda” kroz dva programa - Godišnji odmor za umetnike i radnike u kulturi (15 - 25. septembar) i četvrtu Mobilnu književnu rezidenciju u Crnoj Gori (25. septembar - 10. oktobar) na Čelobrdu.

Cilj projekta je da podstakne i proširi temu slobode u savremenom svetu u kojem dominiraju različita ograničenja - od broja unetih kalorija do slobode kretanja.

Polazeći od teze srpskih nadrealista s početka XX veka da se o slobodi ne može diskutovati ako nije potpuna i neograničena, projekat DOŽIVOTNA SLOBODA poziva na radikalno preispitivanje postulata savremene umetničke prakse. Sloboda života je cilj pojedinca (makar njegov kredo), ali i stanovište određene zajednice u duhu levičarske ideologije koju su nadrealisti često koristili.

Sloboda života je pobuna protiv društvenog sistema, protiv dogme, sankcija, mimezisa, službene kulture, nejednakosti... Može se reći da izraz naglašava individualni diskurs u traženju kolektivnih, duštvenih promena.

Od svih pristiglih prijava na javni poziv za Godišnji odmor za umetnike i radnike u kulturi, objavljujemo prijave onih autora koji su se javili, bili izabrani da učestvuju u programu, ali koji, ipak, nisu došli na dokolicu i lenčarenje - zbog prezauzetosti.

Učesnici 4. po redu književne rezidencije u selu Čelobrdo, svoj blog u vidu autorskog teksta, pamfleta, impresije, traktata, priče, pesme, ili čak recepta – objavljivaće na ovom istom mestu nakon početka rezidencije.

Srećna nam doživotna sloboda, i sve nuspojave!

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav