• Search form

ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA, PLAMENE GAĆE, MAJSTORI MAJSTORI

/ SELI-B

ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA, PLAMENE GAĆE, MAJSTORI MAJSTORI

Tri priče, tri deteta, tri majke. Puno dilema, puno varijacija, odgovora, uzroka i posledica. Da li sopstvenu decu sputavamo svojim strahovima, činimo ih nesposobnim ili manje sposobnim preteranom brigom o sporednim stvarima, da li ih gušimo očekivanjima i sopstvemim projekcijama i potcenjujemo granice njihovih sposobnosti koje nisu naše, već isključivo delo njihovog prodora u svet oko nas, makar to bio i svet kompjutera, interneta i savremenih sredstava komunikacija.

ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA

Da li ste doživeli poraz svog dugogodišnjeg minulog rada zvanog roditeljstvo i upoznavanje deteta sa higijenom i kulturom življenja, NAKON POVRATKA SA PRVE REKREATIVNE NASTAVE?

Učiteljica je podelila prigodne instrukcije kako da roditelji spakuju svojim švrćanima sve neophodne stvari za preživljavanje - njihovo, njeno i podrazumljivo samih roditelja, na vrletima podložnim čestim klimatskim promenama - Zlatiboru. Svi ih uredno popisali, oprali, obeležili inicijale i složili u kesice za svaki pojedinačni dan. Popisali dane, dodali cvetiće, leptiriće, srculenca da švrćanima bude lakše…

I bilo je tu svega: u utorak zove i pita: “Gde mi je ponedeljak”?, u sredu kaže: “Našao sam petak”, u petak: “Ja nemam šta više da obučem”.

Gleda usrećujuća majka slike danima po Fb - on u istom duksu u kojem je krenuo. I kada se vratio, srećna što švrćana grli živog i zdravog, što se osamostalio i uspešno prkosio oštroj klimi i raznim virusima po sred Zlatibora usred maja meseca, makar i u istom duksu, usrećujuća vadi kesu namenjenu za prljav veš. U njoj “sreda”.

I tako ode ona sledećeg dana po švrćana u školu, duboko uzdrmana poražavajučim saznanjem da je njen dosadašnji trud pretrpeo poraz u trci sa indolentnošću, nemarom i, naravno, “ponedeljkom”, “utorkom”, “petkom”.

Svako svoju brigu ima. Jedni se žale što im dete nije dovoljno jelo, drugi što se prejelo, treći što su morali da ulože veliki napor da rasčešljaju devojčicama kosu. A ona sedi na zidiću i razmišlja o duksu i “petku”. Njenu agoniju prekida diskretan glas mame jednog dečaka: “Izvini, reci mi iskreno, koliko je pari gaća promenio"?

Da li da kaže, da li da slaže? Bože, oprosti joj: "Četiri". Mama dečaka razočarano šapuće: "Moj nijedan”.

Sledeće godine mame su odbile da pakuju stvari po danima, pišu inicijale i dane, ceneći da je potpuno nesvrsishodno. Epilog je bio bolji od očekivanog. Pet pari po glavi dečaka. Imali su bazen u hotelu.

PLAMENE GAĆE

Kada je sin dovoljno stasao da se sam upusti u podvig zvani samostalno tuširanje, a ona prikupila dovoljno hrabrosti da prihvati rizik zadobijanja teških telesnih povreda u kupatilu, dogodila se epizoda "Lepe gaće lepo gore".

Neka rana jesen, zazimelo, elektrane još nisu bile spremne za grejnu sezonu… Ona, usrećujući roditelj, brižno uključi grejalicu iznad ulaznih vrata u kupatilo - da se dete ne razboli u tom po zdravlje rizičnom trenutku i ambijentu.

Još pospana sprema doručak, osluškuje, pribojavajući se krika.

Odjednom, poput eha, vapaj se proširio ostatkom stana. Evo ga, polomio se, ubi ga promaja... Ona trči ka kupatilu, a on istrčava iz njega. Susreću se pred njim: "Šta si polomio? Ruku, nogu, glavu"?

On mukica stoji i drhtavim glasom saopštava: "Gore gaće".

"Čije gaće"?

"Pa moje".

Plamene gaće bude je iz sna!!!!!! Uleće, "jaguarov skok", skida olimpijski plamen sa grejalice, ubacuje u kadu, pušta vodu. Stoji kao "poliveni polivač", dolazi mokra do daha.

"Sine, kako su gaće dospele na grejalicu"?

"Hteo sam da proverim da li mogu da lete".

Gravitacija, levitacija, "Avatar", zvezda padalica ili kometa? Tom prilikom njenj sin je utvrdio da gaće ne lete, a ona da gips i prehlada nisu najstrašnije stvari koje dete može zadobiti u kupatilu. Od tada NIKADA NE PALI GREJALICU.!!!!!!!

MAJSTORI, MAJSTORI

"Sine, hvala što si mi pomogao da podesim na kompjuteru nešto za šta bi meni bila potrebna čitava večnost".

"Samo kaži kad imaš problem, pomoći ću ti”.

“Odlično se snalaziš”.

"Zato što me zanima".

“Zamisli kakav bi tek u školi bio da te zanima”.

"ZAMISLI KADA BI ŠKOLA BILA TAKVA DA MENE ZANIMA''!

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav