• Search form

Cirkusfera u programu Na sopstveni pogon

/ NA SOPSTVENI POGON

Cirkusfera u programu Na sopstveni pogon

Cirkuska inicijativa “Cirkusfera” učestvuje u programu beogradske nezavisne kulture “Na sopstveni pogon” prezentacijom savremenih finskih cirkuskih predstava, maskenbalom povodom “Noći veštica” i radionicom poi žongliranja.

Najnovije trendove i dostignuća na savremenoj svetskoj cirkuskoj sceni -  kroz video projekcije finskih cirkuskih predstava Espresso (Circo Aereo i Les Objects Volants), Petit Mal (Race Horse Company) i Waiting room/Vanishing point (Ville Valo i Kalle Hakkarainen), Cirkusfera će predstaviti 26. oktobra.

Savremeni cirkus je telesna i vizuelna forma koja se jasno razlikuje od pozorišta i plesa, ali uključuje znanja i tehnike iz obe oblasti i kombinuje ih na specifičan način, zahvaljujući čemu cirkus danas ima sasvim novu formu.

Povodom Noći veštica, Cirkusfera organizuje 29. oktobra maskenbal žurku, a osim muzike i “švedskog stola maski za zalutale posetioce”, najavljen je i “Dark kabare” - kabare jeze od niza tačaka koje sadrže cirkuske veštine tematski prilagođene Noći veštica.

Laboratorija cirkuske umetnosti - radionica poi žongliranja koju vodi Atila Šoš i prezentacija opreme za žongliranje sa vatrom “Flamma Fire Gear”, biće organizovana 4. i 5. novembra.

Fokus radionice je na novim tendencijama i mogućnostima žongliranja rekvizitom “poi”, koje znatno menjaju odnos prema telu, kretanju, plesu, ritmu u zavisnosti od vizuelnog efekta koji se želi postići, a namenjena je svima koji žele da napreduju u ovoj veštini, da razmene iskustva sa drugima ili da je istraže.

Cirkusfera okuplja mlade artiste koji poznaju veštinu žongliranja, manipulaciju objektima, akrobatiku, ekvilibrizam, tehniku klovna, ali i neguju solidarni individualizam i posvećenost poslu.

Od 2003. godine šire specifičnu žonglersku kulturu u okviru trupe Šarena laža i sarađuju sa Mimartom, Teatrom urnebesa, Malim divom, Putujućim ćututukom, Čarobnjakovim šeširom.

Cilj inicijative je da pokaže široj javnosti da je cirkus forum i alatka koja omogućava sve oblike društvenih kontakata i premošćuje granice nacionalnocti, starosne dobi, pripadnosti određenoj etici, estetici i profesiji.

Kao ljubitelji prirode i životinja, u saradnji sa organizacijom “Sloboda za životinje” organizovali su proteste protiv cirkusa sa životinjama koji su gostovali u Beogradu.

Cirkusfera je jedna od tridesetak organizacija koje učestvuju od 25. oktobra do 5. novembra u programu “Na sopstveni pogon” beogradske nezavisne kulturne scene.

Program "Na sopstveni pogon" čine izložbe, pozorišne predstave, performansi, muzički nastupi, filmske projekcije, radionice i javne debate, a daće presek raznovrsnosti i potencijala nezavisne kulturne scene, ukazujući ujedno na probleme i izazove sa kojima se suočava, ali i na moguća rešenja za njihovo prevazilaženje.

Osim raznovrsnim programom u prostorima širom grada, kojim se naglašava decentralizovanost beogradske nezavisne kulturne scene, njeni akteri biće predstavljeni i dvojezičnom publikacijom - katalogom sa adresarom na srpskom i engleskom jeziku.

Program "Na sopstveni pogon" realizuje se uz podršku Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav