• Search form

Beogradska nezavisna kultura - Na sopstveni pogon

/ NA SOPSTVENI POGON

Beogradska nezavisna kultura - Na sopstveni pogon

Program “Beogradska nezavisna kultura - Na sopstveni pogon” biće održan od 25. oktobra do 5. novembra 2011. na različitim lokacijama širom Beograda, uz učešće nekoliko desetina organizacija, kulturnih centara, inicijativa i neformalnih grupa, koje su većinom članice Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

Program čine izložbe, pozorišne predstave, performansi, muzički nastupi, filmske projekcije, radionice i javne debate, a daće presek raznovrsnosti i potencijala nezavisne kulturne scene, ukazujući ujedno na probleme i izazove sa kojima se suočava, ali i na moguća rešenja za njihovo prevazilaženje.

Intenzivan desetodnevni program najsveobuhvatnije je do sada predstavljanje nezavisnih organizacija, kulturnih centara i inicijativa u oblasti kulture i umetnosti u Beogradu, među kojima mnogi realizuju veliki broj međunarodnih, regionalnih i lokalnih programa i ili kao pojedinci i grupe učestvuju u njima (ApsArt, Bazaart, Kulturni centar BIGZ, Centar za kulturnu dekontaminaciju - CZKD, Centar za razvoj fotografije, DAH Teatar Centar za pozorišna istraživanja, Hop.La!, Kiosk - platforma za savremenu umetnost, Kontekst u Mesnoj zajednici, Kornet d.o.o, Kulturni front / Kulturni centar Grad, Lice ulice, Magacin u Kraljevića Marka, Nezavisna kulturna asocijacija - nKA, O3one, Pozorište pokreta Mimart, Plavo pozorište - pozorišna laboratorija, ERGstatus plesni teatar, Kulturni centar Rex, Remont - nezavisna umetnička asocijacija, SEEcult.org, Stanica Servis za savremeni ples, Beograd, Treci Beograd, Udruženje umetnika DEZ ORG, ZMUC...).

Poslednjih godina vitalnost kulturnog života u Beogradu, prvenstveno mlađe generacije, održava se upravo na inicijativama i programima koje pripremaju i realizuju aktivni pojedinci organizovani u formalne i neformalne organizacije. U Beogradu deluje više desetina nezavisnih kulturnih organizacija i inicijativa koji godišnje javno proizvedu više stotina programa. Senzibilitet novih generacija promenio je mapu inovativnih kulturnih programa. Program “Na sopstveni pogon” vodi publiku kroz drugi, kreativni Beograd, koji nije samo u najužem centru, već i u komšiluku.

Program će biti održan širom Beograda (Kulturni centar Grad, Kulturni centar Rex, CZKD, Magacin u Kraljevića Marka, ZMUC, BIGZ, O3one, Dah teatar, Kontekst u Mesnoj zajednici, Treći Beograd...), u različitim opštinama (Stari Grad, Vračar, Savski venac, Palilula, Zemun…).

Osim raznovrsnim programom u prostorima širom grada, kojim se naglašava decentralizovanost beogradske nezavisne kulturne scene, njeni akteri biće predstavljeni i dvojezičnom publikacijom - katalogom sa adresarom na srpskom i engleskom jeziku.

Program “Na sopstveni pogon” demonstriraće i istaći da je u  savremenom društvu civilni sektor osnovni pokazatelj realnih potreba građana i da zahteva posebnu društvenu brigu. U oblasti kulture, delovanje civilnog sektora uglavnom je inicirano od mlađe populacije ili slobodnih umetnika i drugih srodnih profesija. Važna uloga nezevisnog sektora u kulturi je što stvara prostor za ostvarivanje kretivnih kapaciteta i omogućava osnove za unapređivanje i dalji profesionalni razvoj. Takođe, nezavisni sektor često je prvi implementator novih ideja i standarda, koji se tek kasnije primenjuju u zvaničnim institucijama.

I pored izuzetne programske aktivnosti, beogradska nezavisna kulturna scena, međutim,  još uvek nije uspela da se adekvatno pozicionira kao važan deo kulturne ponude. Razlozi za to su, između ostalog, neadekvatno medijsko praćenje, ali i neprepoznavanje samih aktera od strane šire publike. Posledice su i nedovoljna zainteresovanost javnog i biznis sektora da podrži ovakav vid kulturne produkcije, što naglašava i naziv programa “Na sopstveni pogon”.

Partneri u projektu su Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Kulturni front/Kulturni centar Grad, ZMUC - Zemunski mali umetnički centar, SEEcult.org, Liceulice i Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja, u saradnji sa svim ostalim učesnicima programa “Na sopstveni pogon”, koji je podržan od Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav